Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos czosnkowy (tak jak w pizzerii)

Tekst i foto piotr ciszewski 06-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
43 złprosty5 min.mało

Składniki:

- 1 jogurt naturalny,
- 1 łyżka majonezu,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka koperku suszonego,
- 2 łyżki wody lub mleka.

Jak przyrządzić:

Do miski wlać majonez,następnie dodać czosnek(przegnieciony przez praskę do czosnku lub drobno pokroić),zalać to jogurtem,dodajemy koperek i długo mieszamy (aby nie było grudek), później dodajemy mleka lub wody (lepszy jest z mlekiem).

Potrzebne przybory:

Praska do czosnku, łyżka, miska.

Jak podawać?

Sos najbardziej nadaje się do pizzy zapiekanek i kanepek, aczkolwiek jest wspaniały wraz z sałatką z sera fety i papryki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.01.2004 lena

rzeczywiście sos jest pyszny zwłaszcza jeśli doda się ogórka kiszonego uprzednio drobno należy go pokroić

pocecam

Zgłoś 08.01.2004 aga

Można dodać zamiast czosnku, sól czosnkową podobny efekt

Zgłoś 09.01.2004 Justy

Ja osobiście nie lubie tego z koperkiem, a jeżeli już zaziki (ogórek, koperek, czosnek to tylko z gęstym serkiem absolutnise nie z jogurtem bo jest za rzadkie).

Ja do mojego sosu dodaje ł... Pokaż więcej

Ja osobiście nie lubie tego z koperkiem, a jeżeli już zaziki (ogórek, koperek, czosnek to tylko z gęstym serkiem absolutnise nie z jogurtem bo jest za rzadkie).

Ja do mojego sosu dodaje łyżeczkę, albo dwie w zależnośći od gustów sos winegret od Knorra, najlepiej paprykowo-ziołowy.

Zgłoś 09.01.2004 monia

Wszystko jest ok tylko ja zamiast kopru dodaje oregano.

Zgłoś 11.01.2004 Bartosh

Najlepszy sos pod słońcem, sprawdzony! (próbowałem go u samego mistrza) ;-)

Zgłoś 11.01.2004 Bartosh

Najlepszy sos pod słońcem, sprawdzony! (próbowałem go u samego mistrza) ;-)

Zgłoś 02.02.2004 sobo

spoqo sosik do hamburgerow ale z ogóreczkiem wyszedl jak w pizzerii:)

Zgłoś 31.03.2004 anusia

hej ludziska! jak mam zrobic tzatziki paprykowe?

Zgłoś 19.04.2004 piotrek

Nie bardzo rozumiem po co mleko lub woda skoro sos ma być gęsty,polecam świerzy ogórek starty na drobnej tarce.sól,pieprz i odrobina cukru zamiast koperku.

Zgłoś 24.04.2004 Admi.

Drogi Piotrze sos ma być gęsty ale nie za gęsty. Jak wylejesz sobie sos z dzbanuszka na pizze który ma konsystencję serka topionego??

Zgłoś 02.01.2010 Daga

Bardzo łatwy i smaczny przepis ; ))

Zgłoś 09.08.2004 Klaudyna

Ja podobny sos robie od dawna i nie dodaje ani mleka ani wody. I wcale nie jest az tak gesty, zeby nie mozna nim bylo polewac z dzbanuszka. Moim zdaniem mleko jest zbedne. Poza tym przepis super... Pokaż więcej

Ja podobny sos robie od dawna i nie dodaje ani mleka ani wody. I wcale nie jest az tak gesty, zeby nie mozna nim bylo polewac z dzbanuszka. Moim zdaniem mleko jest zbedne. Poza tym przepis super.

Zgłoś 27.10.2004 wkuewiony żołądek

Beznajdziejny sos do niczego sie nie nadaje a juz szczególnie nie do frytek i co ten przepis ma wspolnego z pizzeria nawet w 1/3 nie ma takiego samego smaku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 08.01.2011 lu

pizza? koperek?? coś podobnego!!

Zgłoś 22.11.2004 Krecik

Dzisiaj zrobię go first tajm.. ale nie wiem czy będzie pasował... hmm..

Zgłoś 06.12.2004 RIPOSTA DLA SMAKOSZKI

Jeżeli czepiasz sie mojej jednej literówki to przeczytaj sobie wlasny post w połowie wyrazów brakuje jakiejś literki wiec zamiast pisać komentarze zacznij częsciej chodzic do szkoły. A po drugie... Pokaż więcej

Jeżeli czepiasz sie mojej jednej literówki to przeczytaj sobie wlasny post w połowie wyrazów brakuje jakiejś literki wiec zamiast pisać komentarze zacznij częsciej chodzic do szkoły. A po drugie to sa chyba opinie czytelników wiec mam prawo napisać że ten sos jest beznadziejny i nawet ten twój sztuczny "admin" nie moze mi tego zabronic. Wiec sama ugryz sie nastepny razem w jezyk zamiast cos pisac a do kuchni lepiej nie wchodz jeżeli ten sos jest według ciebie smaczny i lepszego nie znalazlas. Może trzeba lepiej szukac albo umiec czytac!!!

Zgłoś 31.12.2004 mycha18

rzeczywiście sosik smakuje jak ten z pizzerii!!! mniam...mniam...mniam...,tylko nie zapominajcie że po zjedzeniu takiego sosiku jest super "porażający" oddech hihi :-)

Zgłoś 13.01.2005 gina

wszystko super, tylko czy zamiast mieszać, nie można by po prostu zmiksować tego sosu?

Zgłoś 21.02.2005 celsus

Smakoszko, ta piosenkarka śpiewa: "Jesteś sterem ...". Twój komentarz świadczy o tym, że zerem jesteś własnie ty.

Zgłoś 05.03.2005 Groobazz

Mowcie co chcecie, ale sos robilem juz wielokrotnie i jest po prostu swietny! Tyle ze zamiast 3-4 zabkow czosnku, wciskam 5-6 :) Polecam, nadaje sie do wszystkiego! (oprocz randek;) Pozdrawiam P... Pokaż więcej

Mowcie co chcecie, ale sos robilem juz wielokrotnie i jest po prostu swietny! Tyle ze zamiast 3-4 zabkow czosnku, wciskam 5-6 :) Polecam, nadaje sie do wszystkiego! (oprocz randek;) Pozdrawiam Piotra

Zgłoś 10.05.2005 Kasia

pychotka :) nie dodawalam ani wody ani mleka i dalam troche wiecej majonezu. mysle ze mozna to zrobic wedlug upodobania. dla mnie pierwsza klasa!!

Zgłoś 22.06.2005 Rajska

witam dobry sos polecam mniam mniam

Zgłoś 18.08.2005 Wielki Tomasz

wlasciwie to nie jestem w kuchni specjalista :) sos smakowal mi jakos mlecznie ;) i potrzeba mu troche tuningu jak na moj smak, nieduzo pieprzu, trocho wiecej soli, o niecale pol lyzki wiecej ma... Pokaż więcej

wlasciwie to nie jestem w kuchni specjalista :) sos smakowal mi jakos mlecznie ;) i potrzeba mu troche tuningu jak na moj smak, nieduzo pieprzu, trocho wiecej soli, o niecale pol lyzki wiecej majonezu i minej mleka (a solic to do smaku wiadomo ;])

ale teraz jest kozak, ma fajny aromat i super smakuje :)

pozdrawiam

Zgłoś 04.12.2005 sir-greg

Faktycznie sosik zajebisty;) ja daje 2 lyzki majonezy na jogutr 200ml 3 zabki czosnku troche soli torszke pieprzu, koperek i tyle samo oregano no i wypas!!!

Zgłoś 06.12.2005 sir-greg

Jeszcze jedna wazna uwaga, sos powinien postać troche w lodówce, w jakims pojemniku. U mnie nastepnego dnia jest przepyszny i wiecej juz nie wytrzymuje;)

Zgłoś 16.12.2005 abu3

sosik jest wspanialy wlasnie zrobilam po raz pieerwszy i jestem zachwycona. faktycznie jak w pizzerii polecam wszystkim

Zgłoś 04.04.2006 tintof

Sosik niezły, ale rzeczywiście to mleko jest zbędne.

Zgłoś 05.04.2006 Karolina

Ten sos jest świetny i faktycznie jak z pizzeri jutro robie pizze i mi spasował -> jush nashykowany na jutro ;)

Zgłoś 08.04.2006 kate_18

heh ja jeszcze nie probowalam ale po przeczytaniu waszych komentarzy to [mniam mniam mniam] zaraz polece do sklepu i zrobie jeszcze dzis:)

Zgłoś 09.04.2006 MIRA

ZROBILAM BEZ KOPERKU ALE I TAK BYŁO PYSZNE

Zgłoś 09.04.2006 mira

ale faktycznie mleko jest zbedne

Zgłoś 11.05.2006 Michal

Ja ze swoja dziwczyna na randkach tylko cosnokowy sosik zamawiamy jest poprostu COOOL polecam do wszystkiego:D

Zgłoś 10.05.2010 sandziasz

sosik klawy:-)ale jak go dużo zjeść,to OGIEŃ Z DUPY

Zgłoś 12.07.2006 kubek

Bede robił ten sos, ale jak dlugo wytrzyma w lodówce jak juz zrobie ??:)

Zgłoś 10.03.2007

sos jest zajebisty spoko git smakuje jak ten z pizzerii i ma dobra konyntencje

Zgłoś 10.03.2007 PrUsS

sos jest zajebisty spokit smakuje i ma suuper konsyste

Zgłoś 12.02.2007 ojeja

ludzie co wy za przepisy tu podajecie... jak mozna do sosu czosnkowego dawac koperek.. ani to pasuje ani smakuje... najlepszy powstaje z polaczenia serka waniliowego, majonezu, jogurtu naturalne... Pokaż więcej

ludzie co wy za przepisy tu podajecie... jak mozna do sosu czosnkowego dawac koperek.. ani to pasuje ani smakuje... najlepszy powstaje z polaczenia serka waniliowego, majonezu, jogurtu naturalnego i swiezego czosnku.. doprawiony tylko sola i pieprzem smakuje mmm niebo w gebie polecam!!!!!

Zgłoś 31.01.2007 kasia

Sos rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 16.01.2007 Bangi

no wlasnie , bo chciałbym sobie zrobic wieksza ilosc tego sosu, ale jak ma mi sie on zepsuc w lodówce to troche szkoda , wiec jak długo moze pozostac on w lodówce aby nie stracił swojego smakuPokaż więcej

no wlasnie , bo chciałbym sobie zrobic wieksza ilosc tego sosu, ale jak ma mi sie on zepsuc w lodówce to troche szkoda , wiec jak długo moze pozostac on w lodówce aby nie stracił swojego smaku

Zgłoś 30.03.2007 mlody

swietny sos P O L E C A M

Zgłoś 20.11.2008 Kuchcik

Przepis działa ;) Sos wyszedł mi perfekcyjnie! Coś wspaniałego

Zgłoś 07.07.2007 ps

zrobilem sos... smakowo ujdzie, pozatym ze strasznie czus kwaskowy smak jagurtu... ale co to ma byc? sos? ja bym to nazwal jakims napojem czosnkowym, bo konsystencja ma wiele do zyczenia.

Pokaż więcej

zrobilem sos... smakowo ujdzie, pozatym ze strasznie czus kwaskowy smak jagurtu... ale co to ma byc? sos? ja bym to nazwal jakims napojem czosnkowym, bo konsystencja ma wiele do zyczenia.

a z ta woda i mlekiem to juz calkowite przegiecie...

Zgłoś 21.01.2011 niunia

Osobiście wolę sos z: czosnku, majonezu, śmietany i odrobiny przypraw:)

Zgłoś 22.10.2007 Fazunia

Teraz i Da Grassso padnie, bo sos jest pyszniejszy i wiadomo, że świeży :-D Polecam :D Pychota!!

Zgłoś 03.11.2007 madziorek

a zamiast ząbku czosnku mozna dodać sól czosnkową albo czosnek granulowany?

Zgłoś 07.11.2007 Macio

jak duży ten jogurt ??

Zgłoś 11.10.2009 Czosn

Dobry jest też do brokuł

Zgłoś 16.11.2007 ola

Super jest ten sos!ale bez tego mleka czy wody, robiłam go juz wielokrotnie zawsze byłam zadowolona,polecam go równierz do maczania w nim koreczków.

Zgłoś 18.10.2008 wechler

Sosik pierwsza klasa, tylko nie dodawać mleka ani wody bo wyjdzie za rzadki. Super

Zgłoś 03.12.2007 Fazbir

Sorry ale nie czaje proporcji. Jeden jogurt to duzy czy mały? Mi wychodzi bardzo rzadki (dalem duzy jogurt ale tez kilka ładnych łyżek majonezu).

Zgłoś 09.01.2011 marita

sos jest pyszny taki jaki mi się wymarzył tylko mam jedno pytanie ile taki sos można przechowywać tak jak ketchup

Zgłoś 23.01.2008 smakosz

ajajajajaj ;/;/ moze bylby smaczny gdyby nie ten smak kwaskowego jogurtu ;/

Zgłoś 21.03.2008 bartek.cobra

zawsze robiłem inny sos czosnkowy to z kwasnej smietany,kefiru.

Teraz musze sprubować czegoś nowego.

Zgłoś 23.04.2008 czmielik22

faktycznie sos jest pyszny tylko trzeba uwazac przy dodawaniu majonezu ja dalem troszke zaduzo ale i tak sos wyszedl pycha!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 01.05.2008 sidolux

Sos jest extra :) Właśnie jem sobie pizze z tym sosikiem^^ Wcześniej robiłem jakiś inny, bez jogurtu i mleka, ale wychodził do kitu. Ten jest o niebo lepszy.

Ja zamiast koperku dodałem ba... Pokaż więcej

Sos jest extra :) Właśnie jem sobie pizze z tym sosikiem^^ Wcześniej robiłem jakiś inny, bez jogurtu i mleka, ale wychodził do kitu. Ten jest o niebo lepszy.

Ja zamiast koperku dodałem bazylie i oregano, a i tak wyszło zajebiste :P Trzeba pamiętać żeby odstawić na chwilę do lodówki, żeby smak czosnku i ziół "przeniknął" do sosu.

Pozdro!

Zgłoś 02.05.2008 mate

pycha delisią ;) naprawde polecam

Zgłoś 14.05.2008 untrue

Ja robilem sobie sosik czosnkowy ze smietana i serkiem topionym i tez byl pyszny ;)

Zgłoś 13.12.2010 MALOWANY

WSZYSTKO JEST OKI ALE ZAMIAST KOPRU TO PIETRUSZKE I NTROSZKE OREGANO

Zgłoś 26.06.2008 meg

Ja robię trochę inaczej sosik czosnkowy daję 3 duże łyżki śmietany i pół łyżeczki majonezu do tego 1 ząbek czosnku (ale to zależy dla ile osób się robi, jak dla jednej osoby wystarczy) no i dopr... Pokaż więcej

Ja robię trochę inaczej sosik czosnkowy daję 3 duże łyżki śmietany i pół łyżeczki majonezu do tego 1 ząbek czosnku (ale to zależy dla ile osób się robi, jak dla jednej osoby wystarczy) no i doprawiam solą i pieprzem i sosik jest świetny np. do pizzy, placków ziemniaczanych czy nachos. Polecam :)

Zgłoś 23.07.2008 kostrz3

sos super aromat tesz fajny sos tani i dobry

Zgłoś 11.08.2008 ewelka

sos jest naprawdę przepyszny! ale w smaku inny od tego z pizzerii w pizzeriach sos jest delikatnie słodkawy i nie wiem jak oni to robią brubuję to rozgryźć od jakiegoś czasu ale do tej pory tego... Pokaż więcej

sos jest naprawdę przepyszny! ale w smaku inny od tego z pizzerii w pizzeriach sos jest delikatnie słodkawy i nie wiem jak oni to robią brubuję to rozgryźć od jakiegoś czasu ale do tej pory tego nie wyniuchałam. Może ktoś ma pomysł lub poprostu wie?

Zgłoś 21.08.2008 ciambrynka

sos pyszny ja dodaje do tego jeszcze sól i pieprz nie dodaje mleka czy wody sosem polewam pokrojone pomidory na to wszystko posypuje startym żółtym serem i świeżą bazylią!!!!! mmmm pychotka smac... Pokaż więcej

sos pyszny ja dodaje do tego jeszcze sól i pieprz nie dodaje mleka czy wody sosem polewam pokrojone pomidory na to wszystko posypuje startym żółtym serem i świeżą bazylią!!!!! mmmm pychotka smacznego

Zgłoś 22.09.2008 asiacmg

sos wyszedl mi pyszny_przyznaje jednak ze go przerobilam - wiecej majonezu, oregano, bazylia, sol i pieprz, starty ogorek a koperku mniej. i oczywiscie bez tego mleka czy wody!

Zgłoś 15.09.2008 basia

ktoś tam napisał o serku waniliowym do sosiku- fuj! to na słodko! nie waniliowy tylko homogenizowany półtłusty, pracowałam w pizzerii - to wiem, co piszę,zaufajcie mi, będzie mniam mniam orygin... Pokaż więcej

ktoś tam napisał o serku waniliowym do sosiku- fuj! to na słodko! nie waniliowy tylko homogenizowany półtłusty, pracowałam w pizzerii - to wiem, co piszę,zaufajcie mi, będzie mniam mniam oryginalny! najlepszy!

Zgłoś 17.09.2008 MEN ON FIRE

ja proponuje wzmocnić ten sos tak by dawał max smaku dla mięsa...

stosunek jogurtu do majonezu 1:1 ilośc to ok 200 ml do tego 2 głowki czosnku , wrzucamy do jednego pojemnika wszystko łą... Pokaż więcej

ja proponuje wzmocnić ten sos tak by dawał max smaku dla mięsa...

stosunek jogurtu do majonezu 1:1 ilośc to ok 200 ml do tego 2 głowki czosnku , wrzucamy do jednego pojemnika wszystko łącznie i rozdrabniamy dzięki czemu cały sok z czosnku bezpośrednio przenika do jogurtu i majonezu.....

polecam !!!!

Zgłoś 17.11.2009 Suzi

Wyszedł pyszny!

Jeśli chcecie, żeby był bardziej pikantny, radzę dodać całą główkę czosnku, szklankę jogurtu, szczyptę pieprzu i półtorej łyżki majonezu. :)

Zgłoś 09.10.2009 maciekk

Ja zamiast koperku daję zioła prowansalskie. Sprawdza się czosnek granulowany zamiast zwykłego.

Zgłoś 09.10.2009 maciekk

Ja zamiast koperku daję zioła prowansalskie. Sprawdza się czosnek granulowany zamiast zwykłego.

Zgłoś 13.01.2010 Malinka

Ja zrobiłam swój sos tak, że zamiast jogurtu dodałam śmietanę 18%. Śmietany dwa razy więcej niż majonezu, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.Po prostu nie miałam jogurtu :P Wyszedł dobry le... Pokaż więcej

Ja zrobiłam swój sos tak, że zamiast jogurtu dodałam śmietanę 18%. Śmietany dwa razy więcej niż majonezu, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.Po prostu nie miałam jogurtu :P Wyszedł dobry lecz taki z jogurtem i przyprawami jest lepszy. :)

Zgłoś 11.09.2009 Damian

Witam, ja robię sos czosnkowy inaczej trochę, zwykle dla siebie tylko ale sosu spokojnie starczy na dwie osoby.

Biorę dużą śmietanę 12% i połowe z niej wlewam do miseczki. Do tego dorzucam... Pokaż więcej

Witam, ja robię sos czosnkowy inaczej trochę, zwykle dla siebie tylko ale sosu spokojnie starczy na dwie osoby.

Biorę dużą śmietanę 12% i połowe z niej wlewam do miseczki. Do tego dorzucam trzy kopiaste łyżeczki do herbaty majonezu. Dolewam trochę mleka albo maślanki. I zamiast czosnku używam soli czosnkowej, niezbyt czubatą łyżeczkę od herbaty. Ta sobie w torebce może leżeć, a czosnek jak kupie i się nie używa do niczego więcej, to potem się zepsuje :)

Zgłoś 11.09.2009 Damian

Witam, ja robię sos czosnkowy inaczej trochę, zwykle dla siebie tylko ale sosu spokojnie starczy na dwie osoby.

Biorę dużą śmietanę 12% i połowe z niej wlewam do miseczki. Do tego dorzucam... Pokaż więcej

Witam, ja robię sos czosnkowy inaczej trochę, zwykle dla siebie tylko ale sosu spokojnie starczy na dwie osoby.

Biorę dużą śmietanę 12% i połowe z niej wlewam do miseczki. Do tego dorzucam trzy kopiaste łyżeczki do herbaty majonezu. Dolewam trochę mleka albo maślanki. I zamiast czosnku używam soli czosnkowej, niezbyt czubatą łyżeczkę od herbaty. Ta sobie w torebce może leżeć, a czosnek jak kupie i się nie używa do niczego więcej, to potem się zepsuje :)

Zgłoś 21.12.2009 Marunio

Sos jest bardzo dobry.Nie dodawałem tylko mleka ale palce lizać.

Dzieki za przepis.

Zgłoś 21.12.2009 Macias

do tego z fast foodów to mu daleko

Zgłoś 02.01.2010 Maddnes

Sos super! Bardzo dobry, dodałem go do placków ziemniaczanych i naprawdę dobrze smakuje.

Zgłoś 09.01.2010 gloria

JUSTY: Nie "zaziki" tylko TZATZIKI...

Faktycznie, sos jest fantastyczny, zwłaszcza jako dodatek do pizzy domowej roboty na cieście francuskim :)

Zgłoś 17.02.2010 cyganek

wszystko lux dodajcie troche oleju i na 10 min do zamrazalki gesciutki jak tralala

Zgłoś 10.04.2010

zrobilem wszystko jak w przepisie bardzo dobre jak zamiast koperku dodalem pietruszki lux

Zgłoś 15.04.2010 jaco

sosik bardzo dobry ja nic nie dodawałem żadnej bazyli ,oregano, tylko jogurt majonez dosyć dużo czosku i ewntualnie pokrojony szczypiorek nic więcej:)pierwsza jakość pozdro

Zgłoś 29.04.2011 robert

Nie do konca bedzie podobny efekt jak dasz czosnek granulowany :) Przedewszystkim najlepiej dac czosnek polski ewentualnie hiszpanski ktory ma wlasciwosci bakteriobójcze. A czosnek granulowany z... Pokaż więcej

Nie do konca bedzie podobny efekt jak dasz czosnek granulowany :) Przedewszystkim najlepiej dac czosnek polski ewentualnie hiszpanski ktory ma wlasciwosci bakteriobójcze. A czosnek granulowany zakladam ze jest produkowany z najtanszego czosnku, jest przetworzony etc.

Pozatym jogurt naturalny najlepiej z mleka nie pasteryzowanego! bo po pasteryzacji traci wiekszosc wlasciwoci;

Uwazam ze dodajac czosnek granulowany to juz lepiej kupic taki sos w sklepie.

Zgłoś 07.06.2010 pyszka :)

Sosik rewelacja !! Dzisiaj użyłam go do polania piersi z kurczaka gotowanej na parze. Z tym że zamiast koperku użyłam oregano. Pychotka :)

Zgłoś 13.04.2011

niezłe

Zgłoś 27.07.2010 gośc

rzeczywiście sos jest przepyszny ! polecam :)

Zgłoś 05.08.2010 micho

ja tam robie jogurt naturalny z kostka czosnkowa winiary lub knor i mam efekt ten sam a prostrza robota :))

Zgłoś 04.09.2010 OLCCIA XD

ooo

Zgłoś 24.02.2012 Ola13

Witam ! Mam pytanie. Ten jogurt ma być mały, czy duży ?

Zgłoś 12.03.2012 Kuch

A ja zamiast majonezu dodaje troszkę śledzi i dżemu.

Pyszności, mniam

paluchy lizać