Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos korniszonowy

Tekst i foto Ewa Kubicka 29.08.2004

Świetnie pasuje do łagodnych, gotowanych mięs i ryb. Nadaje ostrości potrawom
i uzupełnia ich naturalny smak. Mam wrażenie, że dość rzadko stosowany jest
w naszych kuchniach. Dzisiaj polecam go do ozorków. Ale spróbujcie podać go
np. do kotletów ziemniaczanych zamiast klasycznego sosu grzybowego.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?6 złprosty30 min.sporo

Składniki:

- 2 szklanki wywaru z mięsa lub ryby,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 12 korniszonów,
- sól,
- szczypta cukru,
- ew. śmietana.

Jak przyrządzić?

1) Do garnuszka wlewamy 1 szklankę wywaru. Korniszony kroimy na drobne talarki.
Wkładamy do wywaru i gotujemy, aż staną się kiekkie.




2) Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy stanie sie gorące, wsypujemy 2 łyżki mąki
i smażymy na lekko złoty kolor. Odstawiamy z ognia i wlewamy wolno drugą szklankę wywaru.
Mieszamy cały czas, aby nie utworzyły się grudki. Ostateczna ilość wlanego wywaru zależy
od tego jakiej gęstości sos lubicie. Gdy masa jest jednolita wlewamy do niej ugotowane korniszony.

Całość doprawiamy śmietaną w wybranej przez nas ilości. Solimy do smaku.

Jak podawać?

Sos ten znakomocie uzupełnia smak gotowanego mięsa lub ryby.

Dolewając wywar pamiętajcie, że zawsze łatwiej jest dolać płynu niż go odparować.

Uwagi:

Możecie zrezygnować ze śmietany i pozostawić sos tylko na zasmażce.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.09.2004 dorcia

Uwielbiam sos korniszonowy...Ale osobiscie,zawsze ogorki kroje w drobna kostke...W plastry pokrojone ciekawei ogorki wygladaja.

Sproboje nastepnym razem.

Zgłoś 15.09.2004 KRYSTA

Przepis brzmi zachęcająco. Wypróbuję przy najbliższym obiadku. Dzięki za komentarz o ilości wywaru. Już wiem dlaczego moje sosy nie zawsze się udają. A może ktoś zna dobry przepis na zrobienie ... Pokaż więcej

Przepis brzmi zachęcająco. Wypróbuję przy najbliższym obiadku. Dzięki za komentarz o ilości wywaru. Już wiem dlaczego moje sosy nie zawsze się udają. A może ktoś zna dobry przepis na zrobienie korniszonów na zimę?

Zgłoś 15.09.2004 didloo

Właśnie!!! Czy ktos zna dobry przepis na korniszony - takie jak ze sklepu - bardzo kwaśne i chrupiące?!

Zgłoś 17.09.2004 joanna

Mieszkam w Auckland w Nowej Zelandii. Tutaj nikt nie wydaje sie kupowac ozorkow. Dzieki za przepis. Ostatni raz jadlam ozorki jakies 15 lat temu.Oczywiscie zrobie obiad z tego przepisu.

Zgłoś 21.09.2004 Monia

Mam pytanie, czy korniszony todla autora przepisu ogorki kiszone czy konserwowe? Z komentarzy wynika, ze kiszone ale wg. to zawsze byly konserwowe jednak.

Zgłoś 09.11.2004 ja

nie warto sie fatygować

mam zły wygład i pachnie

jak przeterninowane mleko

smak ma Z Ł Y nie dobre

i tyle....

Zgłoś 29.11.2005 Maciek

Wyśmienity do ozorów ;-)

Zgłoś 19.01.2006 karakorum

Dziś trudno o dobre ukiszenie ogorków. Mama od wielu lat to robi, ale udają tylko gdy pochodzą z własnego ogrodu (bez sztucznego nawozu) i zalewane sa woda z pobliskego źródła.

Zgłoś 24.01.2006 Henryka

Jeżeli chcecie mieć dobre korniszony to należy ukisić małe ogórki w słoikach typu weka a nie zakręcanych, wychodzą super , są twarde i chrupiące!

Zgłoś 25.01.2006 MK

zrobiłam sos korniszonowy- jest bardzo dobry bez do dania śmietany.

Zgłoś 10.02.2006 goola

Finowie jadają go do duszonego schabu. Pyyyyyyyyyyyyyyyychota!

Zgłoś 11.04.2006 ja

Ludzie,od kiedy korniszony to ogórki kiszone?Na jakiej planecie was wychowano.PROSZĘ SOBIE ZAPAMIĘTAĆ,ŻE KORNISZONY TO OGÓRKI W OCCIE,KONSERWOWE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Zgłoś 12.03.2007 MARCYSIAAA:)

zrobiłam ten sos do pasztecików francuskich z faszerowem drobiowo- pieczarkowym!!!!!!!!!!!!!!!!! BOMBA zdobyłam piersze miejsce na konkursie!!!!!!!!! co prawda szkolnym ale wszystko przedemną:) ... Pokaż więcej

zrobiłam ten sos do pasztecików francuskich z faszerowem drobiowo- pieczarkowym!!!!!!!!!!!!!!!!! BOMBA zdobyłam piersze miejsce na konkursie!!!!!!!!! co prawda szkolnym ale wszystko przedemną:) kto wię może i dalej pójdzie mi równie dobrze BĘDĘ KOŻYSTAĆ CZĘŚCIEJ Z TEJ STRONKI

Zgłoś 12.12.2006 sisko

hmmm.....ja też całe życie tkwię w przekonaniu, ze korniszony to ogórki marynowane......

Zgłoś 16.04.2007 Iza

korniszony to nie są ani ogórki kiszone/kwaszone, ani tym bardziej konserwowe. To malutkie(najwyżej jak mały palec) ogóreczki przyrządzane z użyciem 10% octu spirytusowrgo. Są bardzo ostre, kwaś... Pokaż więcej

korniszony to nie są ani ogórki kiszone/kwaszone, ani tym bardziej konserwowe. To malutkie(najwyżej jak mały palec) ogóreczki przyrządzane z użyciem 10% octu spirytusowrgo. Są bardzo ostre, kwaśne i nadają się w związku z tym wyłącznie do takiego korniszonowego sosu, do zimnego sosu tatarskiego(w towarzystwie grzybków, kaparów, marynowanego zielonego pieprzu i cebulki), jako dodatek do tatara lub różnych sałatek, których smak chcemy wyostrzyć.

Robi się je tak: umyte i wytarte do sucha ogóreczki układamy w kamiennym garnku i grubo przesypujemy solą, obciążamy i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie ogórki puszczą dużo soku, więc je wycieramydo sucha i zalewamy ostudzoną zalewą, którą ugotowaliśmy z 1i 1/2 szklanki octu spirytusowego10%, 2 szklanek wody, 1 czubatej łyżeczki cukru, kilku ziaren pieprzu, ziela angielskiego , liścia laurowego.Po kolejnych 24 godzinach zalewę odlewamy i wylewamy, a ogóreczki zalewamy już w słoikach całkiem nową zalewą wg tego samego przepisu z dodatkową łyżeczką cukru. Tak zrobionych korniszonów nie trzeba już pasteryzować, trzymają się dzięki octowi. To rodzinny przepis funkcjonujący w mojej rodzinie od przed wojny(tej pierwszej), robię z nich też taki sosik na gorąco, o którym piszecie, ale robię go inaczej: najpierw drobniutko pokrojoną cebulkę podsmażam na maśle(uwaga, żeby się nie zarumieniła!), potem dolewam rosół, ogóreczki drobno pokrojone, dodaję też marchewkę i seler z rosołu. Sos powinien być gęsty, tzn. dużo gęstego, płynu tylko aby przykrył warzywa. Na koniec dodaję pieprz mielony, odrobinę cukru, jeśli trzeba sól i trochę zagęszczam zaklepką z mąki i wody. Sos jest znakomity do gotowanej wołowiny, drobiu, do ozora a nawet kiełbasy z wody. Moje dzieci nazywają ten sos "babcinym sosikiem". Są co najmniej piątym pokoleniem, które go bardzo lubi.

Zgłoś 08.05.2007 Ja2

No cóż... Ja przez całe 28 lat żyłam w przekonaniu, że korniszony to ogóreczki (koniecznie małe!) przyrządzane jak konserwowe czyli z octem. Kwaśne są wg mnie tylko ogórki kiszone. Korniszony są... Pokaż więcej

No cóż... Ja przez całe 28 lat żyłam w przekonaniu, że korniszony to ogóreczki (koniecznie małe!) przyrządzane jak konserwowe czyli z octem. Kwaśne są wg mnie tylko ogórki kiszone. Korniszony są po prostu ostre od octu, ale nie kwaśne. Pozdrawiam.

Zgłoś 28.02.2008 piotr

Znakomity przepis.Robię go któryś raz z kolei i wszyscy w rodzinie proszą o jeszcze,a zaznaczam że są wybredni.Szczególnego smaku potrawie dodaje właśnie sos korniszonowy i uważam że w kompozycj... Pokaż więcej

Znakomity przepis.Robię go któryś raz z kolei i wszyscy w rodzinie proszą o jeszcze,a zaznaczam że są wybredni.Szczególnego smaku potrawie dodaje właśnie sos korniszonowy i uważam że w kompozycji z ozorkami jest o wiele bardziej wyszukany niż np chrzanowy.Potrawę wykonuję we większej ilości niż jest w przepisie ok 2kg ozorów.Po ugotowaniu ok 2 godz.,wyjmuję przelewam zimną wodą ,obieram ze skóry i kroję w poprzeczne kawałki.W międzyczasie robię sos wg przepisu i zalewam nim ułożone,pokrojone w brytwanie ozorki.Całośc podgrzewam do zagotowania .W miedzy czasie doprawiam jeszcze i ewentualnie dolewam wywar.Uzyskaną potrawę podaję do ziemniaków z wody surówki wg uznania.Całość starcza na kilka obiadów.

Pozdrawiam!!

Zgłoś 04.07.2011 renata

właśnie robię korniszony oto przepis 7 szkl wody, 1 szkl octu ,7 łyżek cukru 2 łyżki soli gorczyca ziele angielskie liść laurowy zagotować zalać ogórki gorącym wywarem słoiki gotować 5 min sma... Pokaż więcej

właśnie robię korniszony oto przepis 7 szkl wody, 1 szkl octu ,7 łyżek cukru 2 łyżki soli gorczyca ziele angielskie liść laurowy zagotować zalać ogórki gorącym wywarem słoiki gotować 5 min smacznego