Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos szpinakowy do makaronu

Tekst i foto Lena Janowska 28.04.2010

Zanim urośnie w przydomowych ogródkach, musimy się posiłkować mrożonymi liśćmi – choć w większych miastach zebrane w pęczek liście szpinaku można kupić w supermarkecie. Jak przekonać do szpinaku wszystkich tych, którym kojarzy się on z zieloną breją ze stołówki w przedszkolu i szkole? Wystarczy pociąć liście, dodać czosnek, podsmażyć kawałki boczku, przyprawić i podać w towarzystwie różnokolorowego makaronu spaghetti. Ten sos ma swój charakter.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-413 złprosty25 min.średnia

Składniki:

pół paczki kolorowego makaronu spaghetti,
30 dag boczku,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
przyprawa do gulaszu,
opakowanie mrożonych liści szpinaku,
łyżka gęstej śmietany do sosów,
listki bazylii do dekoracji,
ew. parmezan do posypania.

Jak przyrządzić?

Pokrój boczek na niewielkie kawałki.

Podsmaż na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając.

Boczek powinien puścić swój tłuszcz.

Do rondla wrzuć liście rozmrożonego szpinaku.

Podgrzewaj na niewielkim ogniu, uważając by woda nie odparowała i by nie zaczął się przypalać.

Obierz czosnek z osłonek i wrzuć do rondla w całości.

Posól, popieprz i przypraw przyprawą do gulaszu – dość obficie.

Jeśli boczek jest już ładnie zrumieniony, wrzuć go do pozostałych składników w rondelku wraz ze stopionym tłuszczem i wymieszaj.

Duś 10-15 minut.

W tym czasie ugotuj makaron spaghetti al dente.

Gotowy szpinak połącz z łyżką śmietany do sosów i wymieszaj, by uzyskać bardziej płynną konsystencję sosu.

Sprawdź smak i ewentualnie dopraw.

Udekoruj bazylią.

A jeśli lubisz, posyp odrobiną startego parmezanu.

Jak podawać?

Sos podawaj z makaronem lub pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.04.2010 meg

Ja szpinaku dodaje ser pleśniowy niebieski lub zielony, jest pycha:))

Zgłoś 28.04.2010 MK

Popieram, ser lazur smakuje super w takim sosie, podobnie feta, palce lizać;P

A ludziom z poprzedszkolną traumą współczuje...

Zgłoś 28.04.2010 basilicum

Szpinak zawsze mi smakował, do makaronu jest pyszny! Tylko po co ta przyprawa do gulaszu? Nie lepiej naturalnie: sól, pieprz? Ser pleśniowy jak najbardziej, a zamiast boczku może być też drobno ... Pokaż więcej

Szpinak zawsze mi smakował, do makaronu jest pyszny! Tylko po co ta przyprawa do gulaszu? Nie lepiej naturalnie: sól, pieprz? Ser pleśniowy jak najbardziej, a zamiast boczku może być też drobno pocięty filet drobiowy.

Zgłoś 28.04.2010 Raz Putin

MK,

to nie poprzedszkolna, to podstawówkowa trauma,

mój trzeci psychiatra usiłował mnie z niej wyleczyć,

zastosował metodę konfrontacji, biedak.

No! Ale to było dawno... Pokaż więcej

MK,

to nie poprzedszkolna, to podstawówkowa trauma,

mój trzeci psychiatra usiłował mnie z niej wyleczyć,

zastosował metodę konfrontacji, biedak.

No! Ale to było dawno, niestety szpinaku nadal nie lubię,

ale bardzo dziękuję za wyrazy współczucia.

W ramach wdzięczności i zrozumienia chciałbym powiedzieć,

że współczóje wszystkim traum.

Napewno kiedyś Wam się uda pozbyć obrzydzenia do pokarmów, które Wam niesmakują.

Ja na przykład bardzo lubię keczup.

I tego się trzymam.

Pozdrawiam

Raz

Zgłoś 28.04.2010 34all

nie nawidze mrożonego szpinaku :/ tylko świerze liście

Zgłoś 28.04.2010 bluemay

ja tam lubie zielone roslinki

Zgłoś 28.04.2010 PoETA

Ostatnio wtrzącham monstrualne ilości szpinaku z uwagi na dużą zawartość w nim żelaza.

Zgłoś 28.04.2010 iza

a co to za zupka?

Zgłoś 29.04.2010 bluemay

poETA ja tez wtrzacham Niekoniecznie szpinak ale roslinkowe

Zgłoś 29.04.2010 ewik

Uwielbiam szpinak.

Zgłoś 29.04.2010 Marta

Ja robię inaczej: trochę masełka na patelnię, kilka ząbków czosnku, trochę śmietanki, wrzucam szpinak, kostkę rosołową do smaku, trochę sera żółtego i jest pycha.

A jeszcze lepszy: Szpinak... Pokaż więcej

Ja robię inaczej: trochę masełka na patelnię, kilka ząbków czosnku, trochę śmietanki, wrzucam szpinak, kostkę rosołową do smaku, trochę sera żółtego i jest pycha.

A jeszcze lepszy: Szpinak+ser pleśniowy Lazur+czosnek :)

Zgłoś 04.05.2010 Agata

Wszystko fajnie, tylko nie rozumiem idei wrzucania ząbków czosnku w całości - zdecydowanie bardziej wolę posiekane.

Zgłoś 22.07.2010 alpro soya promo

bardzo dobry jest sos szpinakowy na bazie alpro soya cuisine. pelnowartosciowe, i lzejszy niz taki oparty na jogurcie czy smietanie.

Zgłoś 23.08.2010 Czarna Anis

Nie rozumiem po co dodawać przyprawę do gulaszu, poza tym ostatnio nie jem szpinaku, bo przez długi czas robiłam sobie placki ziemniaczne ze szpinakiem i się najnormalniej w świecie przeżarłam.<... Pokaż więcej

Nie rozumiem po co dodawać przyprawę do gulaszu, poza tym ostatnio nie jem szpinaku, bo przez długi czas robiłam sobie placki ziemniaczne ze szpinakiem i się najnormalniej w świecie przeżarłam.