Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Spaghetti a la putanesca

31.12.2008

To jeden z najwspanialszych włoskich wynalazków. O jego wyrazistości świadczy nazwa. Putanesca to po polsku kobieta lekkich obyczajów. Oliwki, kapary i anchois tworzą niezapomniany zestaw. Warto pamiętać o tych składnikach podczas zakupów, by mieć czym oczarować niezapowiedzianych gości. Jedyny świeży składnik to liście oregano, resztę możemy przechowywać w szafce kuchennej tygodniami. A w razie potrzeby w ciągu 20 minut przygotować wyśmienity, elegancki posiłek dla sporej liczby gości.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
620 złprosty20 min.średnia

Składniki:

1 opakowanie spaghetti (40 dag),
5 dag kaparów,
10 dag oliwek (najlepiej czarnych, ale mogą być zielone),
40 dag pulpy pomidorowej,
½ puszki anchois,
2 strączki ostrej papryczki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka świeżych listków oregano,
6 łyżek oliwy,
sól.

Jak przyrządzić?

Na dużej patelni (lub w rondlu) rozgrzewamy oliwę.

Smażymy na niej przez minutę czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekane papryczki, po czym dodajemy kapary, oliwki, pokrojone anchois i pulpę pomidorową.

Dusimy całość ok. 15 minut i, jeśli jest taka potrzeba, odrobinę solimy.

Gotujemy makaron i odlewamy go, gdy będzie al dente.

Na patelni mieszamy sos z makaronem, chwilę podgrzewamy i jeśli potrawa jest za gęsta, dolewamy odrobinę wody.

Posypujemy spaghetti posiekanym oregano.

Jak podawać?

Podajemy od razu, najlepiej z sałatą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.11.2012 gość

fajne jedzonko