Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Spaghetti z sosem cytrynowym

Tekst i foto Samsapiel 05-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty25 min.ok. 550 kcal/porcja

Składniki:

Składniki na 4 porcje:
- 1 cytryna;
- 150 g gotowanej szynki (jeśli brak można użyć wędzoną polędwicę wieprzową);
- 3 łyżki masła;
- paczka spaghetti;
- olej, sól, pieprz, kilka gałązek tymianku.

Jak przyrządzić:

Cytrynę sparzyć, obrać, skórkę pokroić w cieniutkie paseczki. UWAGA! Bardzo ważne jest to, by na skórce nie było białych części owocu! Z cytryny wycisnąć sok do jakiegoś pojemnika. Szynkę pokroić w cienkie paski.
W garnku roztopić masło, dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Spaghetti ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć.
Makaron włożyć do garnka z sosem, dodać szynkę. Całość wymieszać i podgrzać.
Podawać na podgrzanych talerzach (np.: minuta w mikrofali). Porcje ozdabiać tymiankiem.....
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.05.2004 emgie

uwielbiam takie przepisy, dzieki :) na pewno skorzystam

Zgłoś 11.06.2004 Blue7

Jakie to dobre! zrobilam i zrobie na pewno jeszcze nie raz. Dziekuje za przepis :)

Zgłoś 16.09.2008 shandurai

ochyda :/