Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Spaghetti z tuńczykiem

Tekst i foto Natalia 10-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
412 złprosty25-30 min.średnia

Składniki:

1 koncentrat pomidorowy lub puszka pomidorów,
2-4 ząbki czosnku,
oregano, tymianek,
1-2 puszki tuńczyka (w oleju lub sosie własnym),
olej słonecznikowy (lub oliwa z oliwek),
starty ser żółty,
makaron

Jak przyrządzić:

Czosnek obrać, pokroić na cienkie płatki, wrzucić na rozgrzany olej, po zrumienieniu zdjąć z patelni. Na zaromatyzowany olej wrzucić koncentrat pomidorowy lub przetarte przez sito pomidory z puszki, doprawić ziołami. Następnie dodać tuńczyka (wraz z całą zawartością puszki), wymieszać, mocno podgrzać. Można także dodać groszek konserwowy, ugotowaną, pokrojoną w kostkę marchewkę, dodać pieprz. Podawać do ugotowanego makaronu, posypać serem.

Uwagi:

Tuńczyk musi być dość dobrej jakości. Potrawa, którą autentycznie jada się we Włoszech.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.04.2007 pawełke kocote

ja w mojej rodzinie we włsozech jadać tylko takie rarytasy

Zgłoś 29.06.2007 adzi

okrutne to bylo.. nie robcie tego fuujj :/

Zgłoś 05.04.2008 kkkkkkkkk

pycha, ale ja najpierw dodaje tunczyka, a potem koncentrat