Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Spaghetti z tuńczykiem

Tekst i foto Lukasz 05-12-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3 porcje? złprosty35 min.?

Składniki:

- czosnek (4 ząbki),
- oliwa,
- suszone ostre papryczki,
- pasta anchovis,
- czerwone wino,
- bazylia,
- pomidory z puszki (2-3 małe puszki),
- tuńczyk (1-2 puszki).

Jak przyrządzić:

Przysmazyc grubo posiekany czosnek i skruszone 3-4 papryczki na olivie z oliwek. Jak czosnek zacznie miec zlotawy kolor, dodac lyzke pasty anchovis, zmieszac. Nastepnie podlac winem czerwonym i na wiekszym ogniu poczekac chwilke az odparuje. Nastepnie dodac 2-3 male puszki pomidorow i gotowac przez 20-30 minut na srednim ogniu. Nastepnie wylaczyc gaz i dodac tunczyka, dobrze wymieszac. Po ugotowaniu makaronu dodac sos do i gotowac ostatnia minute sos w makaronie. Posypac swieza bazylia, przed podaniem. Suszona bazylie gotowac z sosem.

Jak podawać?

Koniecznie podać z czerwonym winem.

Uwagi:

Najistotniejsza jest pierwsza faza przygotowania, tak zwana baza sosu. Czosnek nie moze byc zbyt swiezy przed podaniem pomidorow, ale tez nie mozna go przypalic.
W przypadku braku malych suszonych papryczek, dodac pieprz kajenski (1 plaska lyzeczke). Wersja ktora podaje jest raczej pikantna (tak lubie), ale mozna zmniejszyc ilosc przypraw.

Czas przygotowania:

Bardzo szybko sie robi, niezwykle smaczne. Wszystkie skladniki mozna przechowywac dlugo.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.02.2003 Dorota

Rewelacja!!! Znajomi też byli zachwyceni.

Zgłoś 28.09.2005 agat-ek

Super przepis!!!!

Co prawda zrobiłam troszkę okrojoną wersję, ponieważ nie miałam pod ręką wina i pasty, ale i tak smakowało rewelacyjnie.

Polecam ten przepis wszystkim, a szczegól... Pokaż więcej

Super przepis!!!!

Co prawda zrobiłam troszkę okrojoną wersję, ponieważ nie miałam pod ręką wina i pasty, ale i tak smakowało rewelacyjnie.

Polecam ten przepis wszystkim, a szczególnie miłośnikom tuńczyka. :-)