Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Spaghettini z tuńczykiem i rukolą

Tekst i foto Martyna 14-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprostyok. 35 min.670 kcal porcja

Składniki:

2 małe cebule,
1-2 czerwone papryczki chili,
100 g pomidorków koktajlowych,
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
4 małe łyżeczki kaparów ze słoika,
4 łyżki stołowe białego wina,
1 mała puszka pomidorów pizzowych (mogą być pomidory w kawałkach),
500 g spaghettini (bardzo cienkie spaghetti, ale może być też zwykłe spaghetti),
150 g rukoli,
sól,
2 puszki tuńczyka w sosie własnym.

Jak przyrządzić:

Cebule obrać i drobno pokroić, papryczki obrać z pestek i pokroić w plastry. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w połówki.
Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni. Cebule i chili poddusić. Dodać połówki pomidorków i kaparów i całość zalać białym winem. Pomidorki do pizzy z puszki dodać i dusić bez przykrywki jakieś 10 minut na średnim ogniu.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente:) Umyć rukolę, osuszyć i pokroić w drobne kawałki. Tuńczyka odcedzić z sosu własnego i rozdrobnić, dodać do całego sosu i chwilkę podgrzać. Spaghettini odcedzić i na ogrzane talerze serwować z przygotowanym sosem i rukolą.

Jak podawać?

Do tego pasuje swieżo starty parmezan i dobre, schłodzone białe wino (wytrawne lub półwytrawne).

Uwagi:

Jest to potrawa lekka, ale sycąca i pyszna.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.10.2006 lalapupu

uuuu, wyglada super pysznie :) mam tylko pytanie, czy jak gotujemy te pomidorki koktajlowe, to nie poodchodza z nich skorki? bo strasznie mnie wkurzaja poodchodzone skorki pomidorowe.

Zgłoś 26.10.2006 Martyna

Jak przeszkadza Ci skorka w pomidorach koktajlowych to mozna oczywiscie ja sciagnac. Nie ma to znaczenia dla smaku :)

Zgłoś 11.07.2009 Maja

Pyszniutkie danie, mój miś-smakosz był wniebowzięty!! Polecam i dziękuję za wspaniały pomysł!!!!!