Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Szpadki z mięsa mielonego

09.04.2010

Dobry pomysł na mięso mielone. Nadziane na patyczki do szaszłyków i upieczone w piekarniku prezentuje się wyśmienicie. Taka odmiana spodoba się zwłaszcza dzieciom, dla których monotonia domowych przepisów bywa czasem udręką. Dodatek octu balsamicznego, posiekanej dymki i samo pieczenie w piekarniku spowoduje, że nawet zwyczajne mięso mielone nabierze szlachetnego charakteru.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni40 min.średnia

Składniki:

½ kg mielonego mięsa wieprzowo- wołowego,
1 jajko,
1 pęczek dymki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka octu balsamicznego,
½ łyżeczki suszonego oregano,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka soku z cytryny,
½ łyżeczki soli,
pieprz,
1 łyżka oleju.

Patyczki do szaszłyków.

Jak przyrządzić?

Mięso wkładamy do miski.

Rozgniatamy widelcem.

Wlewamy do niego sok z cytryny, ocet balsamiczny, sos sojowy, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.

Dymkę kroimy w paseczki, najdrobniej - części białe.

Czosnek przeciskamy przez praskę wprost do mięsa.

Dodajemy dymkę, oregano, sól i pieprz.

Jeszcze raz dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Po schłodzeniu mięsa jeszcze raz je dokładnie mieszamy.

Patyczki do szaszłyków zwilżamy wodą, by w piekarniku wytrzymały żar.

Oblepiamy je mięsem i każdą porcję polewamy odrobiną oleju.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 10-15 minut.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami lub frytkami i sałatą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.04.2010 jureklumen

....w sosjerce jest na pewno dip czosnkowy...

Zgłoś 11.04.2010 Raz Putin

do jureklumen

nie wiem co na to kóchareczka.

Zgłoś 09.04.2010 Kobieta

Nie lubię mięsa mielonego w żadnej postaci, więc takie na szpadzie z ziołami też mnie nie przekonają.

Zgłoś 09.04.2010 Fryga_76

Wygląda na zwykły sos śmietanowy lub majonezowy, posypany szczypiorkiem. Tak a la po arabsku.

Zgłoś 09.04.2010 Raz Putin

A co jest w sosjerce?

Zgłoś 10.04.2010 sylvita ;)

takie danie w grecji nazywa się suwlaki ;) moim zdaniem fajny pomysł

Zgłoś 11.04.2010 normalna

nooo przepis nawet ciekawy lubie miesko melone

ale chyba najlepiej do takiego miesa pasuje tymianek

Zgłoś 12.04.2010 amb

te patyki nie są potrzebne ,reszta ok

Zgłoś 15.04.2010 teta

czym mozna zastapic ocet balsamiczny?

Zgłoś 13.08.2010 fajna imprezka

Zrobiłam ostatnio na małą imprezkę. Bardzo smaczne. Podałam z dipem typu tzatziki. Szybki czas przygotowania. Dziękuję za ten przepis.

Zgłoś 29.08.2010 de

10-15 min to zdecydowanie za krótko, polecam piec ok. 20 - 25 min

Zgłoś 07.10.2010 Mucha Flora

Jestem zauroczona!!!!!!!!!!!!!!! Wspaniały pomysł na obiad,smakuje rewelacyjnie. To się nazywa magia w kuchni.

Zgłoś 08.03.2012 ponury grzybiarz

Wyszło pysznie , ale czas pieczenia to minimum 25 min.

Ja podałem z pieczonymi ziemniaczkami , tzatzykami i sałatką grecką :)

Pozdrawiam

Zgłoś 08.03.2012 ponury grzybiarz

Wyszło pysznie , ale czas pieczenia to minimum 25 min.

Ja podałem z pieczonymi ziemniaczkami , tzatzykami i sałatką grecką :)

Pozdrawiam