Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Szparagi z jajkami

02.06.2011

Szparagi to wspaniały element niemal każdej diety. To ciekawe warzywo warto włączyć do jadłospisu w czerwcu, gdy jest na nie sezon. Szparagi mają niewiele kalorii, mnóstwo wartościowych minerałów ale przede wszystkim kwas foliowy i przeciwutleniacze, co oznacza, że są bardzo zdrowe. Tę potrawę można przygotować także w całości w parowarze, panie będące na diecie chętnie z niego korzystają. W wersji dietetycznej polecam szparagi z jajkiem na gorąco, z oliwą, w wersji dla smakoszy na zimno, z majonezem.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
610 złprosty30 min.średnia

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów (ok. 60 dag),
3 jaja,
szczypior,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka octu balsamicznego,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Jajka gotujemy na twardo.

Kiedy będą gotowe, studzimy je w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w kostkę.

Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy w całości w wysokim garnku lub obcinamy główki i gotujemy w osolonym wrzątku na raty.

Dłużej łodygi, krócej główki, 15-20 minut.

Kiedy będą miękkie, odcedzamy je i przekładamy na talerze.

Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, solą i pieprzem.

Najpierw na szparagi kładziemy pokruszone jajka, a następnie polewamy je sosem.

Jak podawać?

Podajemy na ciepło.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.06.2011 bucio

Bo zielonych się NIE OBIERA!!!!!

Zgłoś 02.06.2011 Patris

warte wypróbowania :)

jutro z samego rana lece po szparagi (idealane śniadanie) !

Zgłoś 06.06.2011 JOLKA

JA TEZ MYŚLAŁAM ŻE ZIELONYCH SIĘ NIE OBIERA....

Zgłoś 27.05.2014 gość

Mnie mówią, że wyglądam młodziej, lepiej. I faktycznie świetnie się czuję. Tajemnica polega na tym, że Odżywiam się zdrowo , jem owoce i warzywa, jem regularnie, zaczynam też od zdrowego śniadan... Pokaż więcej

Mnie mówią, że wyglądam młodziej, lepiej. I faktycznie świetnie się czuję. Tajemnica polega na tym, że Odżywiam się zdrowo , jem owoce i warzywa, jem regularnie, zaczynam też od zdrowego śniadania co jest najważniejsze w tym wszystkim(idealnafigura.com/gberes).Zdrowie jest tylko jedno, warto o niego zadbać!

Zgłoś 28.05.2014 gość

szparagi zielone się obiera .... na 2/3 poniżej główki ..

ale najlepsze są smażone na patelni + niewielka ilość masełka !

szparagi białe się tylko gotuje !

NIKT na ZACHODZ... Pokaż więcej

szparagi zielone się obiera .... na 2/3 poniżej główki ..

ale najlepsze są smażone na patelni + niewielka ilość masełka !

szparagi białe się tylko gotuje !

NIKT na ZACHODZIE zielonych szparagów nie gotuje .. ;))

Zgłoś 28.05.2014 gość

polecam wiosenna sałatkę z granatem

http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/goabki-bez-zawijania.html