Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Szynka pieczona w ziołach na święta

Tekst i foto Danka Daniłowska 16.12.2009

Często zastanawiamy się, jakie mięso przygotować na świąteczny obiad, bo kotlety schabowe już nam się znudziły. Można szynkę wieprzową natrzeć ziołami i w całości upiec w piekarniku, oczywiście z pieczonymi ziemniakami, następnie pokroić na porcje i obiad gotowy. Tak pieczona szynka jest aromatyczna i soczysta. Przygotowanie dania nie jest pracochłonne, co ważne właśnie w okresie świątecznym, gdy jesteśmy bardzo przepracowani. W tym czasie możemy miło spędzić czas z bliskimi.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
635 złprosty90 min.wysoka

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej,
1 kg ziemniaków,
3 ząbki czosnku,
1 cebula,
łyżka majeranku,
łyżka rozmarynu,
łyżka ziół prowansalskich,
pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki octu balsamicznego.

Jak przyrządzić?

Umyte mięso natrzeć solą, majerankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym i czarnym.

Cebulę pokroić w plasterki i obłożyć nią mięso.

Czosnek drobno pokroić i posypać nim szynkę.

Polać oliwą i octem balsamicznym.

Mięso przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki, co jakiś czas przekręcać.

Szynkę przełożyć do brytfanny z całą zawartością marynaty.

Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Jeżeli mięso przypiecze się z jednej strony, należy przewrócić je na drugą stronę, polewając wytworzonym z pieczenia sosem.

Po 45 minutach dodać obrane i przekrojone na pół ziemniaki, polać je sosem z pieczenia i piec jeszcze pół godziny.

Po wyjęciu z piekarnika szynkę pokroić w plastry.

Jak podawać?

Rozkładać na talerz razem z ziemniakami.

Ja podaję z groszkiem zielonym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.12.2010 moni

Robię podobnie. Na dno naczynia kładę plastry cebuli, a wierzch obkładam plastrmi boczku. polecam.

Zgłoś 28.12.2010 Agawa

Bardzo dobre!!!! Wręcz pyyyszne!!!

Tylko piec trzeba dłużej

Zgłoś 16.12.2009 Klozfan

Hmmm... bez wykałaczek, grzybów, kostek knorra ? Tak po prostu męsko z ziołami ? No normalnie rewelacja

Zgłoś 17.12.2009 Obserwator

Szacun Danka, szacun.

Zgłoś 17.12.2009 Asia

I to jest przepis. Bez polepszaczy, bez weget, bez innych glutaminianów. Zioła, pieprz i wystarczy. Popieram całym sercem zdrowe jedzenie.

Zgłoś 18.12.2009 madzixxxxx

tuska...sama jestes sucha ;p

Zgłoś 21.12.2009 dana

a sosik do tego?

Zgłoś 27.12.2009 Becia

wczoraj zrobiłam szynkę według tego przepisu na obiad i mmm....aromatyczny zapach roznosił się po całym mieszkaniu i każdy tylko pytał kiedy będzie gotowe;)) szynka wyszła znakomita, miękka, kru... Pokaż więcej

wczoraj zrobiłam szynkę według tego przepisu na obiad i mmm....aromatyczny zapach roznosił się po całym mieszkaniu i każdy tylko pytał kiedy będzie gotowe;)) szynka wyszła znakomita, miękka, krucha po prostu pyszna;)))

Zgłoś 29.12.2009 malinam11

można dodać do tej szyneczki sosik chrzanowy! palce lizać !!!

tarty chrzan ze słoiczka ok 3-4 łyżek wymieszać z 2 łyżkami majonezu ( najlepszy winiary ) i 2 łyżkami śmietany kilka kropelek... Pokaż więcej

można dodać do tej szyneczki sosik chrzanowy! palce lizać !!!

tarty chrzan ze słoiczka ok 3-4 łyżek wymieszać z 2 łyżkami majonezu ( najlepszy winiary ) i 2 łyżkami śmietany kilka kropelek cytrymy i sosik gotowy proporcje wg uznania tak na prawdę bo różnie ostry ludzie smakują! smacznego!

Zgłoś 29.12.2009 Wiola

Szyneczka super, na ciepło i do chlebka na zimno. Na te ze sklepu już patrzeć nie mogę.

Zgłoś 29.12.2009 Paweł

Konkretne jedzenie, to coś dla mnie. Najlepiej jak zrobi mamusia.

Zgłoś 29.12.2009 Mikrus

Wygląda smakowicie, może takie jedzonko na Sylwestra, co wy na to

Zgłoś 28.02.2010 agatiiina

Witam,

Zrobiłam wczoraj szynkę na obiad- piekłam w piekarniku ok 1,5 h i wyszła bardzo twarda i żylasta, czy powinnam piec ją pod przykryciem? ale przyprawy i marynata pyszna!!!

Zgłoś 24.03.2010 annalkama

zrobiłam i wyszło przepysznie po prostu.. Odnośnie ulepszaczy- to ja tez nie stosuje żadnych weget, kostek rosołowych itp do niczego.

Zgłoś 07.11.2010 Wiesiek

Ja jeszcze robię dziurki nożem w mięsie i wsadzam tam ząbki czosnku. Zostawiam w lodówce na noc. Znakomicie poprawia to smak mięsa.

Przy pieczeniu w naczyniu żaroodpornym podlewam mięso t... Pokaż więcej

Ja jeszcze robię dziurki nożem w mięsie i wsadzam tam ząbki czosnku. Zostawiam w lodówce na noc. Znakomicie poprawia to smak mięsa.

Przy pieczeniu w naczyniu żaroodpornym podlewam mięso trochę wodą. Co 20 min polewam mięso sosem jaki się wytworzył podczas pieczenia. Piekę 1,5 h - 1 h pod przykryciem, 30 min bez (ładnie się rumieni).

Zgłoś 22.01.2012 monmar

Sosik chrzanowy do szyneczki pasuje idealnie i jest przepyszny.

Zgłoś 01.03.2012 Majka

czekam aż się upiecze, jestem ciekawa smaku :)

Zgłoś 17.06.2013 gość

A ja wam mf3wie że on istnieje i go wiizdałem a było to tak:Na wersji 1.8.1 postanowiłem zagrać po długiej przerwie(Ciągneło mnie bo od 1.2 nie grałem)No donra poszukałem w miarę rf3wnego terenu... Pokaż więcej

A ja wam mf3wie że on istnieje i go wiizdałem a było to tak:Na wersji 1.8.1 postanowiłem zagrać po długiej przerwie(Ciągneło mnie bo od 1.2 nie grałem)No donra poszukałem w miarę rf3wnego terenu zeby dom zbudować i znalazłemBył tam mały pagf3rek w ktf3rym

Zgłoś 17.06.2013 gość

I can't believe you're not palynig with me--that was so helpful.

Zgłoś 18.06.2013 gość

In awe of that asnwer! Really cool!

Zgłoś 18.06.2013 gość

Ya learn something new eveyrday. It's true I guess!