Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Tadżin z rybą

09.04.2013

Kuchnia marokańska jest znana na całym świecie, a Tadżin to najsłynniejsza metoda przygotowania ciepłego posiłku w tej kuchni. Polega na duszeniu różnych warzyw i mięs w glinianym naczyniu ze stożkową pokrywą. Można podobny efekt osiągnąć dusząc warzywa w garnku z ciężką pokrywką, najważniejsze są bowiem przyprawy. Wszystkie składniki na mieszankę do tadżin można kupić u nas. Tadżin z rybą jada się w Maroku nad samym Atlantykiem, w głębi lądu używa się jagnięciny lub kurczaka.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
625 złśredni75 min.średnia

Składniki:

1 kg ryby morskiej,
½ kg marchwi,
1 puszka pomidorów,
1 duża cebula,
2 łyżki oliwy,
1/3 łyżeczki cynamonu,
4 ziarna kardamonu,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka nasion kolendry,
1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki),
1 łyżeczka kuminu,
½ łyżeczki mielonego imbiru,
½ łyżeczki kurkumy,
1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżeczka suszonej mięty,
sok z 1 cytryny,
sól.

Kuskus

Jak przyrządzić?

Rybę myjemy, odsączamy, kroimy na kawałki.

Wszystkie przyprawy miażdżymy w moździerzu.

Cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy na oliwie w dużym rondlu lub naczyniu Tadżin.

Marchewkę obieramy i kroimy na słupki, dodajemy do cebuli, solimy i mieszamy.

Do warzyw dodajemy przyprawy, kładziemy kawałki ryby i zalewamy bulionem, pomidorami z puszki i sokiem z cytryny.

Przykrywamy.

Dusimy ok. 1 godziny, rzadko otwierając garnek, a po otwarciu lekko mieszając.

Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jak podawać?

Rybę z warzywami podajemy w towarzystwie kaszy Kuskus.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.02.2013 gość

Takie ciasto w którym masa migdałowa pełni funkcje mąki ma swoją nazwę - dacquoise (dakłas). Są setki przepisów na tego typu ciasta, osobiście polecam dacquise czekoladowe

Zgłoś 05.02.2013 gość

dlaczego akurat 3 litry wody?!

Zgłoś 05.02.2013 gość

mandarynki trzeba obrać ze skórki czy z gotować z nią?

Zgłoś 05.02.2013 gość

Jest napisane, żeby mandarynki dokładnie umyć! To jednoznaczne, że ze skórką! CZYTAMY ZE ZROZUMIENIEM!

A 3 l wody - bo mają się gotować 2,5 godz. - woda paruje!

Zgłoś 05.02.2013 Raz Putin

To ciasto faktycznie musi być modne, ostatnio widziałem Grycanki ubrane w nie od stóp do głów. Troszkę musiały się wykosztować na taką kupę ciasta.

Zgłoś 05.02.2013 gość

Jak zrobić dakłas czekoladowy?

Zgłoś 05.02.2013 kontragość

@gość 12:53

Najwygodniej w pozycji kucznej.

Zgłoś 05.02.2013 lidia

prosze napisz czy mandarynki miksujemy ze skorka

Zgłoś 05.02.2013 gość

właśnie, nie pasuje mi, żeby mandarynki miksować ze skórką, a poza tym w przepisie jest błąd - szklanka cukru i łyżka cukru? może to musi być jednak inny składnik?

Zgłoś 05.02.2013 gosc do "gosc"

"Jest napisane, żeby mandarynki dokładnie umyć! To jednoznaczne, że ze skórką! CZYTAMY ZE ZROZUMIENIEM! "

Otoz nie jest jednoznaczne dlatego, ze ocwoce, a szczegolnie cytrusy, wy... Pokaż więcej

"Jest napisane, żeby mandarynki dokładnie umyć! To jednoznaczne, że ze skórką! CZYTAMY ZE ZROZUMIENIEM! "

Otoz nie jest jednoznaczne dlatego, ze ocwoce, a szczegolnie cytrusy, wymagaja dokladnego umycia przed obraniem!

Zgłoś 05.02.2013 //////

Prawdziwe gorzkie migdały. Słodkie ,kalifornijskie są beznadziejne.

Zgłoś 05.02.2013 gość

Właśnie upiekłam i już spróbowałam.Smaczne nawet przed schłodzeniem.Dokładnie według przepisu .Mandarynki gotowane w skórkach i w całości miksowane.Oddzielnie ubijałam jajka z cukrem .Migdały ku... Pokaż więcej

Właśnie upiekłam i już spróbowałam.Smaczne nawet przed schłodzeniem.Dokładnie według przepisu .Mandarynki gotowane w skórkach i w całości miksowane.Oddzielnie ubijałam jajka z cukrem .Migdały kupiłam zblanszowane a następnie "zwiórkowałam".

Zgłoś 06.02.2013 gość

Osoba, która umieściła ten przepis najwidoczniej robi to pierwszy raz.

Ustalmy jedno: mandarynki miksujemy ze skórami.

Czy ktoś może to w ten sposób potwierdzić?

I jeszcze jedn... Pokaż więcej

Osoba, która umieściła ten przepis najwidoczniej robi to pierwszy raz.

Ustalmy jedno: mandarynki miksujemy ze skórami.

Czy ktoś może to w ten sposób potwierdzić?

I jeszcze jedno co z tym cukrem? Ma byś szklanka? łyżka? o co chodzi?

Pozdrawiam:-)

Zgłoś 06.02.2013 gość

Uzupełnienie do mojego - wpisu z 5.02. zaczynającego się od słów :"właśnie upiekłam". Szklanka cukru do środka ciasta,a łyżka cukru do posypania ciasta ( jak już jest w formie,przed wł... Pokaż więcej

Uzupełnienie do mojego - wpisu z 5.02. zaczynającego się od słów :"właśnie upiekłam". Szklanka cukru do środka ciasta,a łyżka cukru do posypania ciasta ( jak już jest w formie,przed włożeniem do piekarnika) .

Zgłoś 06.02.2013 gość

Dziękuję, przepis bardzo mi się podoba. Jest prosty w sam raz dla początkujących:-)

Zgłoś 27.05.2013 gość

Ciasto mandarynkowe to coś do delektowania się zawsze dopóki starczy.