Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Tarta z awokado i suszonymi pomidorami

19.05.2011

Kruche ciasto ze słodkim lub pikantnym nadzieniem. Doskonale sprawdza się na obiad lub kolację. Na słodko znakomite do poobiedniej herbaty. Mój ulubiony smak tarty to połączenie delikatnego, trochę mdłego awokado z suszonymi pomidorami, ostrym serem pleśniowym i lekką mozzarellą. Ma zdecydowany smak i nadaje się nawet na eleganckie przyjęcia.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
430 złprosty60 min.wysoka

Składniki:

250 g mąki pszennej,
125 g masła,
2 żółtka,
5 łyżek zimnej wody,
2 awokado,
słoiczek suszonych pomidorów w zalewie,
15 dag sera pleśniowego,
10 dag kulek mozzarelli,
szklanka śmietanki,
3 jajka,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Posiekać mąkę z masłem.

Dodać żółtka, odrobinę soli i wodę.

Szybko zagnieść ciasto.

Uformować kulę i wstawić na godzinę do lodówki.

Śmietanę wymieszać z trzema jajkami.

Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.

Na ciasto wylać masę śmietanową.

Na niej ułożyć wydrążony i pokrojony miąższ z awokado, pokrojone suszone pomidory i kulki mozzarelli przekrojone na pół.

Wierzch posypać pokruszonym serem pleśniowym.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do 20-30 minut.

Wierzch musi być ładnie zarumieniony.

Jak podawać?

Podawać na ciepło lub zimno.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.05.2011 iko

Tarta w języku hiszpańskim oznacza ciasto a to raczej na nie nie wyglada.

I choćby dlatego powinno nazywać się ciasto z awokado!!!

hm ten język polski