Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Tarta z gruszkami i gorgonzolą

28.01.2011

Z tartą możemy pobudzić swoją wyobraźnię kulinarną. Podstawą jest zawsze kruchy, delikatny spód, a na nim warzywa, mięso, sery, wędliny, owoce – co kto lubi. Ja lubię połączenie dwóch smaków - słodkich gruszek i wyrazistej słonej gorgonzoli. Taki zestaw pasuje do siebie idealnie i dodaje potrawie wykwintności.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
428 złśredni60 min.wysoka

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki,
1 jajko,
pół kostki masła,
szczypta soli,
2 łyżki śmietany.

Farsz:

3 duże gruszki,
200 g sera gorgonzola lub innego pleśniowego,
3 jajka,
100 g kwaśnej śmietany,
pieprz.

Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Z mąki, jajka, masła, śmietany i szczypty soli zagnieść ciasto.

Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i odstawić do lodówki na pół godziny.

Formę do tarty posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą.

Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.

Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Piec około 10 minut.

Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w pół plasterki.

Ułożyć na podpieczonym spodzie.

Ser pokruszyć i posypać na gruszkach.

Jajka roztrzepać i wymieszać ze śmietaną.

Przyprawić pieprzem i wylać na gruszki i ser.

Wstawić do piekarnika i piec około pół godziny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.01.2011 agata

Naprawde nie rozumiem zdziwienia. Polaczenie niezwykle czesto uzywane, takze w salatkach z orzechami wloskimi. Z pewnoscia smaczne, ale nic nowego.

Zgłoś 04.09.2011 cooki

wczoraj zrobiłam to coś. Spodziewałam się, może niesłusznie, połączenia smaku słonego ze słodkim. Niestety po upieczeniu okazało się, że wszystko ma smak nijaki- gruszka przesiąkła gorgozolą, go... Pokaż więcej

wczoraj zrobiłam to coś. Spodziewałam się, może niesłusznie, połączenia smaku słonego ze słodkim. Niestety po upieczeniu okazało się, że wszystko ma smak nijaki- gruszka przesiąkła gorgozolą, gorgonzola gruszką, ciasto nijaskie od początku pozostało takie do końca. Jeśli ktoś chce spróbować czegoś, co po prostu nie ma smaku, to polecam ten przepis.

Zgłoś 28.01.2011 Dottie

ciekawe jak smakuje ... trzeba spróbować!

Zgłoś 28.01.2011 f3DOR

Jestem kucharzem z zawodu i szczerze to jestem pod wrażeniem !!

Bardzo ciekawy pomysł !!

Super połączenie !!

Zgłoś 28.01.2011 Obserwator

Dana potrafisz zaskakiwać, a ostatnimi czasy - wręcz przyzwyczajasz do ciekawych propozycji...

Zgłoś 29.01.2011

W angielskiej telewizji widzialam juz takie zestawy, tez mieso na slodko i salatki typu salsa (owoce, zielenina plus ostry sos). Gruszki z serem? Ja bym wolala kwasne jablka ale sprobuje.