Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Tarta z szynką i jajkami

04.07.2013

Francuski patent na zapiekanie majonezu może wydawać się nieco egzotyczny, ale proszę mi wierzyć, Francuzi mają rację. Są takie potrawy, w których majonez na ciepło nie tylko nie razi, ale pasuje wyśmienicie. Tarta z szynką i jajkami na twardo jest takim przykładem. Ciasto jest proste, farsz szybki, jedynie pieczenie zajmie nam 40 minut. Tarta jest wyjątkowo sycąca i kaloryczna i nawet upieczona w niedużej foremce nakarmi 4 osoby.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
425 złśredni45 min.wysoka

Składniki:

35 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 1 żółtko, sól, 2-3 łyżki wody, 25 dag szynki, 4 jajka, 25 dag majonezu, 1 pęczek dymki, kilka gałązek zielonej pietruszki, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Zimne masło kroimy na stolnicy na mniejsze kawałki. Na to sypiemy mąkę, dodajemy żółtko i szczyptę soli i zagniatamy ok. 3 minut, dopóki ciasto nie uzyska odpowiedniej konsystencji i przestanie lepić się do rąk. Z ciasta lepimy kulę , a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Pilnujmy, by brzegi ciasta podnieść na wys. około 2 cm. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasta nie przypiekamy, musi się tylko lekko zarumienić. Kiedy się upiecze, odstawiamy. Teraz czas na nadzienie. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kostkę. Dymkę i zieloną pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na tartę i pieczemy w tej samej temperaturze przez około 20 minut.

Jak podawać?

Tartę podajemy gorącą posypaną posiekana dymką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.03.2013 Raz Putin

"Dzikie zestawienie ostrych aromatów ziołowych kotlecików z kwaśnym i mega czosnkowym sosem zniewalająco działa na podniebienie."

Zuzka, kocham Cię za to zdanie ! Poważnie.

Pokaż więcej

"Dzikie zestawienie ostrych aromatów ziołowych kotlecików z kwaśnym i mega czosnkowym sosem zniewalająco działa na podniebienie."

Zuzka, kocham Cię za to zdanie ! Poważnie.

Będę o Tobie śnił.

Zgłoś 18.03.2013 stonka ziemniaczana

coś ostatnio cicho na forum...a tu wiosenka się zbliża...świeże liście pyrków:)

zgadzam się z Tobą Raz:)

Zgłoś 21.04.2013 hasia

Te kotleciki z ziołami i cytryną mi pasują .

Zgłoś 18.06.2013 gość

................etc/passwd

Zgłoś 25.07.2013 gość

Dobry przepis :)

Zgłoś 27.12.2014 nezzi

wygląd zachęcająco-motywujący, szałwia, kapary, masełko ooo.. muszę spróbować :)

Zgłoś 09.01.2015 martin

ZRDoUd http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com