Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Tort ananasowo-kokosowy

Tekst i foto Bettina 01-03-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka,
- 12 dag cukru,
- 12 dag mąki,
- torebka cukru waniliowego,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa ananasowa:
- 25 dag masła,
- 1 puszka ananasów,
- 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego.

Blat kokosowy:
- 5 białek,
- 20 dag wiórków kokosowych,
- 1 szklanka cukru.

Polewa czekoladowa:
- 5 dag masła,
- 5 dag cukru pudru,
- 10 dag gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka mleka,
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Jak przyrządzić:

1) Biszkopt: ubić na sztywno pianę z białek, a następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec 30÷40 min w piekarniku nagrzanym do temp 1800C.
2) Masa ananasowa: syrop z ananasów uzupełnić wodą do objętości 0,5 l i ugoto-wać w nim budyń. Masło utrzeć na „pianę” i dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas mieszając. Następnie masę połączyć z pokrojonymi w drobną kostkę ananasami i stopniowo dodawać mieszając masę alkohol (ok. kieliszka; najlepiej spirytus)
3) Blat kokosowy: ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier i ubijać ok. 2÷3 min. Wymieszać z wiórkami kokosowymi, a następnie przelać do tortownicy w której pieczono biszkopt. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 1900C, piec ok. 15 min.
4) Polewa czekoladowa: wszystkie składniki (oprócz czekolady) włożyć do rondelka. Stopić na małym ogniu – mieszać cały czas – następnie dodać stopioną na parze czekoladę (można zamiast czekolady użyć gorzkiego kakao).Gotową polewę od razu rozsmarować na blacie kokosowym.

Upieczony biszkopt nasączyć np. alkoholem wymieszanym z syropem ananasowym – będzie smaczniejszy i mniej suchy. Następnie na biszkopt nałożyć masę ananasową i nakryć blatem kokosowym, który posmarować polewą czekoladową.

Potrzebne przybory:

Średnia tortownica (może być również wysoka blaszka), robot kuchenny, rondelek, łyżka drewniana do mieszania.

Uwagi:

Troszkę trudności może sprawić wykonanie masy ananasowej.
Podany przepis na ciasto biszkoptowe można zastosować do innych przepisów.
Jeżeli chcemy biszkopt pokroić na idealne równe krążki to lekko nacinamy wokoło brzeg ciasta, w nacięcie wkładamy nitkę i ściągamy ją, aż biszkopt zostanie przecięty.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.03.2003 Gosia

Zrobiłam z trzema puszkami ananasa, ale to stanowczo za dużo, wyszło zbyt rzadkie.

Zgłoś 26.09.2003 trel

Piekłam to ciasto i odrazu mi się udało,coś wspanialego -rozplywa się w ustach. Ale mialam inny przepis na masę budyniową- sok z puszki uzupełnić do 1 szklanki przegotowaną wodą i na nim ugot... Pokaż więcej

Piekłam to ciasto i odrazu mi się udało,coś wspanialego -rozplywa się w ustach. Ale mialam inny przepis na masę budyniową- sok z puszki uzupełnić do 1 szklanki przegotowaną wodą i na nim ugotować budyń (z 3)4 budyniu, 1 łyżki mąki pszennej, 1 łyżki cukru) Wychodzi po ucieraniu z masłem gęsta, dobra do rosmarowania masa Polecam Ps Ciasto skończyłam piec o godz 22- (wychodzi duża blacha) rano zostawał kawałeczekJest trochę pracochłonne, ale i wyjątkowe

Zgłoś 26.09.2003 trel

dodam jeszcze,że mozna dać gotową polewęczekoladową-będzie szybcie,taniej,efekt taki sam -ja robię na wierzchu -esy floresy-wygląda super.pa

Zgłoś 02.02.2005 ankasasanka

pychotka torcik... ale aby zrobic masę skorzytalam z innego przepisu: "Syrop z ananasów zagotować z cukrem. Następnie w 1/2 szklanki wody rozpuścić budyń i zagotować go na wcześniej zrobion... Pokaż więcej

pychotka torcik... ale aby zrobic masę skorzytalam z innego przepisu: "Syrop z ananasów zagotować z cukrem. Następnie w 1/2 szklanki wody rozpuścić budyń i zagotować go na wcześniej zrobionym syropie. Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać. Całość odstawić do wystudzenia. Do zimnego budyniu dodać 3 żółtka, zmiksować, dodać śmietanę, zmiksować, na końcu dodać pokrojone w kostkę ananasy. " . tort wyszedł super! polecam :)