Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekane penne

Tekst i foto ASIEK 26-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
615 złprosty60 min.?

Składniki:


1 opakowanie makaronu penne,
40 dag pieczarek,
0,5 kg mięsa mielonego,
1 słoik sosu pomidorowego ok. 500 g (najlepiej pudliszki z papryką lub inny wg uznania),
1 puszka koncentratu pomidorowego,
0,5 szkl. przegotowanej wody,
30-40 dag tłustego sera żółtego,
2 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku.

Jak przyrządzić:


Pieczarki obrać i pokroić w talarki. Mięso mielone podsmażyć ze zmiażdżonym czosnkiem. Następnie dodać do niego sos oraz obrane pieczarki i gotować na małym ogniu ok. 10min. Dalej dodać jeszcze 0,5 szkl. wody i puszkę koncentratu pomidorowego. Doprawić do smaku i podgotować jeszcze 10 min.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i odcedzić. Do gorącego makaronu dodać przygotowany wcześniej gorący sos i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną margaryną blaszkę do pieczenia ciast i posypać startym na grubych oczkach żółtym serem. Zapiekać ok. 15 min. aż ser się roztopi i utworzy smaczny kożuch na zapiekance.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Potrawa jest przepyszna. Życzę smacznego!

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.06.2006 Frostka

przed posypaniem serka polewam zapiekankę sosem beszamelowym. Podnosi kaloryczność ale jakie miodzio... Czasami robię też warstwy; na dół makaron, później miesko z pieczarkami i makaron, sos bes... Pokaż więcej

przed posypaniem serka polewam zapiekankę sosem beszamelowym. Podnosi kaloryczność ale jakie miodzio... Czasami robię też warstwy; na dół makaron, później miesko z pieczarkami i makaron, sos beszamelowy i ser żółty. Nakładam porcje na stole, bezpośrednio z naczynia żaroodpornego. mniam