Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekanka makaronowa z mięsem

Tekst i foto kama 27-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
ok. 6ok. 20 złprosty110 min.bardzo wysoka

Składniki:

1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego),
1 duża lub 2 małe puszki pomidorów,
1 średnia cebula,
30 dag sera żółtego,
4-5 łyżek oleju,
paczka makaronu (40 dag),
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki pszennej,
pół kubka mleka,
zioła prowansalskie,
sól

Jak przyrządzić:

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy ok. 1 godz. na niezbyt dużym ogniu.
Gdy mięso jest już dobre, wrzucamy pomidory z puszki i ew. doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi. Smażymy jeszcze ok. 5 min.
Gotujemy makaron i odcedzamy go.
W czasie kiedy makaron się gotuje, robimy sos beszamelowy: na patelni topimy masło, a kiedy jest już gotowe, dodajemy mąkę. Mieszamy i podgrzewamy ok. 2 min na małym ogniu. Następnie dolewamy mleko i mieszamy, aż usyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy trochę soli.
Kiedy wszystko jest już gotowe, nakładamy warstwami do naczynia żaroodpornego na przemian:
makaron,
mięso mielone,
posypujemy startym serem żółtym,
polewamy sosem beszamelowym.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 min i pieczemy w temp. 100-120 st. C.

Potrzebne przybory:

naczynie żaroodporne,
2 patelnie (do mięsa i sosu),
garnek na makaron,
cedzak,
łyżki

Jak podawać?

Kiedy zapiekanka jest dla nas za mało ostra, możemy ją polać keczupem pikantnym.

Uwagi:

Naczynie żaroodporne powinno być w miarę duże. Gdy jest małe, dajemy połowę mięsa, pomidorów i makaronu.
Danie jest bardzo sycące ze względu na makaron i chyba nie można go zjeść bardzo duzo, choć niektórzy potrafią.

Czas przygotowania:

Taki długi czas przygotowania, ponieważ samo mięso się gotuje godzinę, ale wg mnie warto poczekać;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.06.2006 martaaa

Taka zapiekanka jest rewelacyjna, mniammmm...

Zgłoś 28.06.2006 Basia

Chyba ciut przesadzono z podanym czasem przysmażania mięsa????

Zgłoś 04.07.2006 kama

ja robiłam to na dość małym ogniu, także mi wyszła godzinka. ale jasne, że można szybciej to zrobić, wystarczy duży ogień;)

Zgłoś 14.07.2006 lalapupu

godzine na malym ogniu to miesko bedzie nie przysmazone, ale ugotowane wzglednie uduszone :) zapiekanka sama zas w sobie wyglada baaaardzo smakowicie :)

Zgłoś 23.02.2007 kasiarka

Zapiekanka rewelacyjna, za ten przepis należą Ci się wieeeeelkie brawa.Polecam i pozdrawiam

Zgłoś 31.03.2007 mini

Zapiekanka wyszła mi super, a powiem szczerze, że gotować nie potrafię ;) Po tym jak rodzinka zajadała się ze smakiem tą zapiekanką uwierzyłam w siebie i będę próbować dalej rozwijać swoje umiej... Pokaż więcej

Zapiekanka wyszła mi super, a powiem szczerze, że gotować nie potrafię ;) Po tym jak rodzinka zajadała się ze smakiem tą zapiekanką uwierzyłam w siebie i będę próbować dalej rozwijać swoje umiejętnośći :)

Dzięki za przepis naprawdę pyyycha :)

Zgłoś 31.03.2007 kasia

świetny przepis wszyscy zjedli z apetytem wspaniała potrawa

Zgłoś 16.04.2007 pawelka

chcialam sie spytac ile ma być tych warstw w naczyniu zaroodpornym?tylko jedna warstwa-makaron,mieso mielone?czy na przemian z kilka razy.jeszcze nie robiłam tej zapiekanki tak wiec ktoś kto juz... Pokaż więcej

chcialam sie spytac ile ma być tych warstw w naczyniu zaroodpornym?tylko jedna warstwa-makaron,mieso mielone?czy na przemian z kilka razy.jeszcze nie robiłam tej zapiekanki tak wiec ktoś kto juz ją zrobił moze mi powie?z góry dziekuje!

Zgłoś 06.10.2009 Magda

ja równiez uwazam ze mieso za długo sie smazy

Zgłoś 06.10.2009 Magda

ja równiez uwazam ze mieso za długo sie smazy

Zgłoś 03.12.2007 kama

warstw moze byc kilka zalezy ile sie zmiesci do naczynia zaroodpornego. mi wychodza zawyczaj 2 warstwy:)

Zgłoś 29.01.2008 Aga

Swietna.

Dzisiaj wyprobowalam.

Dodalam jeszcze duzo przypraw (czosnek, chili, pieprz etc) troszke czerwonego wina do mielonego, i pieczarki. Beszamelek wymagal tez przypraw.

Zgłoś 15.10.2009 tomate fan

polecam do miesa i cebuli dodac odrobine czerwonego wina, zaczekac az sie zredukuje i pozniej dodac pomidory, calosc z pomidorami na malym ogniu, gotowac conajmniej 45-60 min (w innym wypadku po... Pokaż więcej

polecam do miesa i cebuli dodac odrobine czerwonego wina, zaczekac az sie zredukuje i pozniej dodac pomidory, calosc z pomidorami na malym ogniu, gotowac conajmniej 45-60 min (w innym wypadku pomidory beda po prostu surowe...); palce lizac...

Zgłoś 26.08.2009 Aga

Chciałabym zrobić taką zapiekankę. Czy do zapiekanki można zamiast pomidorów z puszki dodać świeże pomidory? Jeśli tak , to ile.

Zgłoś 31.05.2010 charlotta

rewelacyjna zapiekanka! mozna dodac siekanej pietruchy mm

Zgłoś 28.05.2010 MrocznyChef

nom bo smażenie mięsa mielonego przez godzinę to chyba żart...

Zgłoś 14.04.2011 marzena

Sos pomidorowy zrobiłam na ostro i dodałąm na wierzch pieczarki (pod serek) - pychotka :)

Zgłoś 04.03.2011 agusia

dzis zamierzam zrobic:) sprobuje dodac winko do miesa

ja tez lubie mieso mielone tak porzadnie wysmazyc inaczej ma nieciekawy posmak:)

Zgłoś 17.03.2011 abusus

Jest OK. Bomba kaloryczna, no cóż, od czegoś muszę zacząć odchudzanie....:-)