Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekanka z cukinią

Tekst i foto Lolek 11-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-820 złśredni45 min.?

Składniki:

- 2 srednie cukinie,
- sloiczek koncentratu pomidorowego,
- 2 cebule,
- paczka makaronu o duzej formie, np. penne,
- ziola,
- 2 lyzki oliwy,
- kulka mozarelli (moze byc foliowana),
- sol.

Jak przyrządzić:

Cukinie myjemy i kroimy na plastry (ok 3mm). Cebule obieramy i kroimy w kostke. Na patelni rozgrzewamy 1 lyzke oliwy. Smazymy warzywa az cukinia bedzie jedrna ale mieka (5 minut), cigle mieszajac. Solimy i slodzimy 1/2 lyzeczki cukry. Odstawiamy na bok. Gotujemy makaron o 2 minuty krócej niz podane na opakowaniu. Nagrzewamy piekarnik na 180*. Z koncentratu, 100ml wody, 1/2 lyzki oliwy, soli, 2 lyzeczek ziol i 1 lyzeczki cukru robimy sos. Mozarelle trzemy na tarce (grube oczka). Naczynie do zapiekania smarujemy reszta oliwy. Ukladamy caly makaron, a na nim cala cukinie z cebula. Polewamy sosem i posypujemy serem. Zapiekamy okolo 10-15 minut, az ser zacznie sie zlocic.

Potrzebne przybory:

Patelnia, tarka, noz, deska, naczynie do zapiekania.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z salata i czerwonym winem.

Uwagi:

Calosc mozna szykowac z wyprzedzeniem i zapiewc tuz przed podaniem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.07.2004 bleble

zajebista:P

Zgłoś 15.07.2004 Zuza

Raczej w kit. Mało wyraźne w smaku. Tylko dla miłośników zapiekanek, którzy zjedzą każdą.

Zgłoś 15.07.2004 l

Zgłoś 15.07.2004 Lolek

Nie wiem co znaczy "w kit" ale jesli ktos lubi wyraziste rzeczy to polecam kuchnie tajska. A co do zapiekanki to nie ma tu wzmianki o niczym na ostro. Cukinii sie nie podaje w ten spos... Pokaż więcej

Nie wiem co znaczy "w kit" ale jesli ktos lubi wyraziste rzeczy to polecam kuchnie tajska. A co do zapiekanki to nie ma tu wzmianki o niczym na ostro. Cukinii sie nie podaje w ten sposb gdyz ma zbyt delikatny smak. Zuza, zawsze mozna podac kurczaka w sosie czosnkowym lub wolowine cayenne. Smacznego!

Zgłoś 04.08.2004 Bodzio

Bardzo dobre danie, ale:

 Cukinia musi być młoda (z górą 25 cm a nie żadne metrowe maczugi) i nie obierać jej.

 Cebulę podsmażyć wcześniej samą aby nie stra... Pokaż więcej

Bardzo dobre danie, ale:

 Cukinia musi być młoda (z górą 25 cm a nie żadne metrowe maczugi) i nie obierać jej.

 Cebulę podsmażyć wcześniej samą aby nie straciła swojego koloru, potem dodać cukinię i dusić krótko na dużym ogniu, bo inaczej będzie „ciaplata”.

 Sos musi być o bardzo wyraźnym i zdecydowanym smaku; proponuję wykonać go tak: kilka ząbków (może być więcej jeśli ktoś lubi) drobno posiekanego czosnku podsmażyć na oliwie, ale tak aby nadal był biały, następnie dodać przecier pomidorowy (jak mam, to dodaję także resztki ketchupu wypłukanego z butelki odrobiną wody - inaczej nie ma go jak stamtąd wydobyć) i wodę w zależności od tego jak gęsty jest przecier, następnie łyżkę bazylii, sól (zamiennie wegetę, kucharek itp.), odrobinę cukru i sporo pieprzu ale tyle żeby nie przełamać smaku pomidorów i ziół. Sos zagotować. Powinien być dość gęsty i powinno być go dość dużo bo to on daje cały smak potrawie.

 Makaron można wymieszać z odrobiną curry.

Moje dzieci niejadki wprost zażerają się tym.

Zgłoś 10.08.2004 johny

Dzieki Lolek. To bylo swietne. Pracuje w Niemczech, gdzie prowadze dom pewnemu facetowi o dosc wyrafinowanych kubkach smakowych. Czasem brakuje mi pomyslow, zwlaszcza, ze on raczej nie przepada ... Pokaż więcej

Dzieki Lolek. To bylo swietne. Pracuje w Niemczech, gdzie prowadze dom pewnemu facetowi o dosc wyrafinowanych kubkach smakowych. Czasem brakuje mi pomyslow, zwlaszcza, ze on raczej nie przepada za mojego typu jedzeniem. A tu po zjedzeniu Twojej zapiekanki rzekl jedno slowo: COMPLIMENTI! Sluchaj jak znasz wiecej takich mniam to przeslij mi pare na johny2222@wp.pl. Z gory dziekuje.

Zgłoś 25.04.2005 pajutek

Z podanych składników rzeczywiście można zrobić pyszną zapiekankę, ale pod warunkiem, że zamiast przecieru weźmiemy puszkę dobrych włoskich pomidorów (polpa) i zrobimy to zupełnie inaczej.

... Pokaż więcej

Z podanych składników rzeczywiście można zrobić pyszną zapiekankę, ale pod warunkiem, że zamiast przecieru weźmiemy puszkę dobrych włoskich pomidorów (polpa) i zrobimy to zupełnie inaczej.

Zgłoś 09.08.2006 dianka22

Jestem miłośnikiem zapiekanek i tą też zjadłam, ale musze przyznać, że nic specjalnego. Nie jest to potrawa, która na stałe może zagościć w rodzinnym jadłospisie.

Zgłoś 15.07.2010 vesna

Bardzo dobra zapiekanka!Ja wolę troszkę bardziej ostrą kuchnię, zatem do sosu i cukinii dodałam trochę pieprzu:) Poza tym proponuję zrobić więcej sosu i wylać trochę na spód. Ale generalnie prze... Pokaż więcej

Bardzo dobra zapiekanka!Ja wolę troszkę bardziej ostrą kuchnię, zatem do sosu i cukinii dodałam trochę pieprzu:) Poza tym proponuję zrobić więcej sosu i wylać trochę na spód. Ale generalnie przepis świetny:D

Ps.żeby cebulka się nie spaliła, warto podlać cukinię z cebulką odrobiną wody :)