Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Żeberka w miodzie

Tekst i foto KAmlot 11-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty120 min.tłusto

Składniki:

- 1 kg żeberek,
- sól,
- pieprz,
- olej.


Sos:
- 2 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- pół słoiczka przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki miodu,
- pół szklanki octu,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- majeranek.

Jak przyrządzić:

Żeberka pokroić na kawalki,posypac solą i pieprzem,zostawic na pół godziny. Potem zrumienic na gorącym oleju. Odlożyc do żaroodpornego naczynia. Przygotowac sos. Na tłuszczu od smazenia zeberek dusic pokrojoną cebule i posiekany czosnek. Dodac miod, ocet, przecier i przyprawy wedlug uznania. Dusic 15 minut. Sosem zalac żeberka, przykryc naczynie i dusic w piekarniku do miekkosci (ok. 1,5 godziny) smacznego!

Potrzebne przybory:

Żaroodporne naczynie z pokrywką, patelnia.

Jak podawać?

W naczyniu, w którym sie zapiekala.

Uwagi:

Potrawa jest pyszna, bo sam ją próbowalem. Bardzo smakuje mojej siostrze Julii i calej mojej rodzine!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.12.2003 Asia

Bardzo dobre są te żeberka. Znam przepis, robiłam, jadłam i polecam!

Zgłoś 12.12.2003 Miśka

Proponuję do tych żeberek dodać mniej miodu a za to 30 dag owoców suszonych(morele ,daktyle ,śliwki kalifornijskie-nie więcej jak trzy,rodzynki).do tej modyfikacji nie dodaje sie octu!Żeberka du... Pokaż więcej

Proponuję do tych żeberek dodać mniej miodu a za to 30 dag owoców suszonych(morele ,daktyle ,śliwki kalifornijskie-nie więcej jak trzy,rodzynki).do tej modyfikacji nie dodaje sie octu!Żeberka dusi się razem z owocami.Wyśmienite!Są bardziej wykwintne,to na specjalną okazję.

Zgłoś 04.01.2004 niki

Zgadzam sie - to danie jest przepyszne.

Do sosu mozna dodac taka przyprawe w proszku, ktora nadaje jej lepszy smak. (,,Przyprawa do żeberek")POLECAM :)

Zgłoś 11.02.2004 mona

jak dodałam ten ocet to sie przeraziłam ,tak śmierdziało.No ale póżniej,paluszki lizać,świetne.

Zgłoś 21.07.2004 aga

ocet rzeczywiscie śmierdzi, ale żeberka...palce lizać

Zgłoś 02.10.2004 geck

Robiłem z pewną nieśmiałością, wyniki przerosły oczekiwania. Gorąco polecam.

Zgłoś 26.10.2004 angella

ja zrezygnowalam z octu i dałam troszkę soku z cytryny i było rewelacyjne. Mąż się zajadał i powiedział, że moge gotować te żebreka 7 razy w tygodniu ;-)

Zgłoś 10.11.2004 Mlina

2 Żeberka to pysznościowe jedzonko a nawet lepij 4

Zgłoś 28.11.2004 FIGO

Bardzo dobre,dzięki za ten przepis.

Zgłoś 02.06.2011 Milino

Wlasnie wlozylam do piekarnika. Zrobie w miedzyczasie surowke i czekam :)

Zgłoś 22.01.2005 nawro

Potrawa barrrrrrdzo pyszna POLECAM

Zgłoś 15.02.2005 agnus

rzeczywiście bardzo dobre!!!

Zgłoś 18.02.2005 ann

Ja posluchalam rady angelli co do cytrynki i zeberka wyszly miodziuchne!Maz byl zachwycony!

Zgłoś 17.03.2005 martika

wczoraj zrobiłam je na obiad i rzeczywiście były pyszne!!!!(pomijając fakt,że jeszcze dziś czuć w mieszkaniu zapach octu,którego oboje z mężem nie cierpimy)

przeczytałam,ze ocet można zas... Pokaż więcej

wczoraj zrobiłam je na obiad i rzeczywiście były pyszne!!!!(pomijając fakt,że jeszcze dziś czuć w mieszkaniu zapach octu,którego oboje z mężem nie cierpimy)

przeczytałam,ze ocet można zastąpić sokiem z cytryny.Czy może mi ktoś powiedzieć jaką ilością soku z cytryny zastąpić pół szklanki octu????????

Zgłoś 18.03.2005 IzaAk

Pyszne jedzonko, dalam sok z 3 cytryn na 1 kg miesa. Maz oszalal z radosci :) Super przepis

Zgłoś 10.04.2005 andzia

Robie je poraz pierwszy , ale już cudnie pachnie. jak zjemy to opisze efekty. lubie wymyslac

Zgłoś 24.04.2005 Tamtejszy

Śliwki kalifornijskie są słodkie i mdłe, tylko do jedzenia jak są, a i to nie bardzo. Najlepsze te nasze suszone węgierki. Mówię to z 38 -letniego amerykańskiego doświadczenia. Nie wszystko złot... Pokaż więcej

Śliwki kalifornijskie są słodkie i mdłe, tylko do jedzenia jak są, a i to nie bardzo. Najlepsze te nasze suszone węgierki. Mówię to z 38 -letniego amerykańskiego doświadczenia. Nie wszystko złoto co się świeci, nawet jeśli z Kaliforni.

Zgłoś 29.04.2005 Hanibalek

Ful wypas jedzonko!!! polecam :D naprawde warto i nawet czlowiek jest po nim zajebiscie najedzony:]:]

Zgłoś 02.05.2005 Krzyś

Hmmmm, warto było poświęcić nieco czasu i stworzyć coś, co było rajem dla podniebienia. Przepis wspaniały (o żeberkach nie wspomnę). Nawet kobiety, zazwyczaj wszędzie szukające "tłustego&qu... Pokaż więcej

Hmmmm, warto było poświęcić nieco czasu i stworzyć coś, co było rajem dla podniebienia. Przepis wspaniały (o żeberkach nie wspomnę). Nawet kobiety, zazwyczaj wszędzie szukające "tłustego" zajadały się z trzęsącymi się uszkami. Takie żeberka będę polecał znajomym (chyba, że prawa autorskie naruszę).

Gratulacje.

Zgłoś 16.06.2005 Krzysiek

Śmierdzi ogromnie, ale odwrotnie proporcjonalnie do tego jak smakuje i wygląda. Bardzo dobre!! Zrobiłem te żeberka już dwa razy. Będę do nich wracał...:)

Zgłoś 24.06.2005 mamigi

Nie cierpię żeberek!!!Ale to co jadłam wczoraj ... po prostu niebo w gębie. Rewelacyjny przepis. Podałam żeberka z ryżem ugotowanym z curry i pomidorami z bazylią. Po prostu rwelacja!!! Mój mąż ... Pokaż więcej

Nie cierpię żeberek!!!Ale to co jadłam wczoraj ... po prostu niebo w gębie. Rewelacyjny przepis. Podałam żeberka z ryżem ugotowanym z curry i pomidorami z bazylią. Po prostu rwelacja!!! Mój mąż nie może do dzisiaj wyjść z podziwu. Gratuluje przepisu!

Zgłoś 21.01.2011 Mario

zamiast zwykłego octu zrobiłem pół na pół ocet balsamico i vinegre . Reszta przepisu bez zmian . Na widok sosu i zapachu sosu zrobiło sie strasznie niedobrze . Efekt - Goście spóznili się pół go... Pokaż więcej

zamiast zwykłego octu zrobiłem pół na pół ocet balsamico i vinegre . Reszta przepisu bez zmian . Na widok sosu i zapachu sosu zrobiło sie strasznie niedobrze . Efekt - Goście spóznili się pół godziny ( na moje szczęście bo połowe po chamsku nie zjadłem ale zeżarłem sam ) i zamówiłem pizze - przepis bomba nie zrażajcie się widokiem ani zapachem . dzięki za tani prosty przepis ( dodałem odrobinke ostrej papryki i podlałem dosłownie 1/4 szklanki piwa dusiłem przy 170 C w naczyniu żaroodpornym ok 1.20 h . Pozdro dla wszystkich żeberkowych skrytożerców

Zgłoś 09.07.2005 Ja

Robię to danie jutro i zobaczymy...

Zgłoś 26.02.2011 lelo

bardzo dobre polecam!!!

Zgłoś 08.09.2005 Iza

te żeberka, to coś niesamowitego. Cała moja rodzina się nimi zajadała. Nie sądziłam, że połaczenie octu z miodem może być takie ciekawe. A do tych żeberek podałam kurki w śmietanie. Rewelacja.Pokaż więcej

te żeberka, to coś niesamowitego. Cała moja rodzina się nimi zajadała. Nie sądziłam, że połaczenie octu z miodem może być takie ciekawe. A do tych żeberek podałam kurki w śmietanie. Rewelacja.

Zgłoś 09.09.2005 mati

wypróbowane! super! nie lubilam zeberek, teraz je ubostwiam, swietny przepis:) dodalam zamiast octu sok z cytryny (tak jak radzili juz bardziej doswiadczenie) po prostu zdjac skarpetki i palce l... Pokaż więcej

wypróbowane! super! nie lubilam zeberek, teraz je ubostwiam, swietny przepis:) dodalam zamiast octu sok z cytryny (tak jak radzili juz bardziej doswiadczenie) po prostu zdjac skarpetki i palce lizac:))))

Zgłoś 16.09.2005 Margos

No dobra, to zrobie, bo nie wiedzialam jak podejsc do tego tematu; tylko odwieczny problem przepisow: jaka temperatura piekarnika???

Zgłoś 20.09.2005 tomek

wlasnie zjadlem pyyyyyyyyysia zona i syn jeszcze sie oblizuja przelaklem sie octu ale zato wynik na 5

Zgłoś 25.09.2005 milena

właśnie przyrządzam, oczywiście jaki bedzie efekt,napisze szczerze,ale kierujac się gustami przedmówców...moze po raz kolejny uda mi sie ukraść serducho narzyczonego

Zgłoś 25.09.2005 milena

hm, ogólnie pyszne, ale według mnie są za kwaśne, za dużo octu...teraz będę kombinowac jak złamać ten intensywny smak

Zgłoś 12.10.2011 Madi

Zrobiłam i polecam żeberka wyszły cudnie istne miodzio :)

Zgłoś 27.04.2012 Magda

Jeszcze nigdy mięsko nie wyszło mi tak kruche, jak według tej receptury. Po prostu pycha. Zmuszona zostałam upiec w rękawie i troszkę sos miejscami za bardzo się przypiekł. Następnym razem będę ... Pokaż więcej

Jeszcze nigdy mięsko nie wyszło mi tak kruche, jak według tej receptury. Po prostu pycha. Zmuszona zostałam upiec w rękawie i troszkę sos miejscami za bardzo się przypiekł. Następnym razem będę piekła w odpowiednim naczyniu. Przepis ląduje w zakładkach:):)

Zgłoś 09.11.2005 LOLO

Ja zrobiłam z octem winnym. Było bardzo dobre. Będę serwować to danie moim znajomym. Myślę, że znajdzie wielu zwolennkiów.

Zgłoś 10.11.2005 LUPA

POEZJA SMAKU

Zgłoś 23.11.2005 Variacja

A czy można te żeberka wcześniej ugotować? Właśnie zrobiłam wywar na nich do pomidorówki i zamierzam poeksperymenowac!

Zgłoś 21.09.2011 Gosc2

Zdecydowanie za dużo octu! Tylko cytryna!

Zgłoś 07.12.2005 marta

dzis probuje sie okarze:)

Zgłoś 19.12.2005 Beara

super, mój chłop się w nich zakochał

Zgłoś 10.01.2006 kurka domowa

dodałam zamiast octu zwykłego jasny ocet winny ( w mniejszej ilości, tzn. około 1/4 szklanki ) i trochę warzyw na leczo ( papryka pomidory, cukinia). Nie śmierdzi, a sos pycha.

Zgłoś 09.02.2006 Walek

Jedzenie jest wyśmienite. Jest bardzo smaczne. Jeśli chodzi o ocet , to różnie z nim bywa. Jedni go lubią , inni nie cierpia , zwłaszcza zapachu.Ja zrobiłem to z sokiem cytrynowym(1,5 cytryny du... Pokaż więcej

Jedzenie jest wyśmienite. Jest bardzo smaczne. Jeśli chodzi o ocet , to różnie z nim bywa. Jedni go lubią , inni nie cierpia , zwłaszcza zapachu.Ja zrobiłem to z sokiem cytrynowym(1,5 cytryny dużej) i kwaśnym jabłkiem. Jedzenie jest bardziej wykwintne.

Zgłoś 11.02.2006 karonline

danie bardzo dobre a sosik naprawdę paluszki lizać.jak dla początkującej kucharki coś w sam raz proste i pyszne.

Zgłoś 11.02.2006 karonline

acha ja zrobiłam bez octu bo akurat nie miałam dodałam trochę wody i też dobre było

Zgłoś 22.03.2006 7ramzetka

Rewelacja.Całkiem nowy smak żeberek.Zamiast octu dodałam sok z cytryny.Polecam gorąco:))))

Zgłoś 24.03.2006 Daniela

Żeberka bomba.Paluszki lizac.Juz dawno takiej pychotki nie jadlam.Zawsze kupowalam przyprawe Kotany do żeberek w miodzie.Dzieki za przepis.Pozdrawiam:))))))))))))

Zgłoś 07.11.2008 Betty

Szukalam przepisu na zeberka,skoro tak zachwalacie,to wlasnie takie jutro zrobie.Podziele sie z Wami ta opinia.

Zgłoś 19.05.2006 aneta

ludzie własnie to robię. Niewiem czy to kwestia miodu, ale jak skróbowałam sosu to myslałam ze to wypluję.

Moze jak połaczy się z mięsem to bedzie smaczne...jestem pewna obaw ze kilo mięs... Pokaż więcej

ludzie własnie to robię. Niewiem czy to kwestia miodu, ale jak skróbowałam sosu to myslałam ze to wypluję.

Moze jak połaczy się z mięsem to bedzie smaczne...jestem pewna obaw ze kilo mięsa bede musiała oddać psom i nie bede miała obiadu... ;( na razie się piecze ...zobaczymy...

Zgłoś 28.05.2006 Tysia

moj chlopak przyrzadzil je na moja kolacje urodzinowa palce lizac:))))polecam goraca:)

Zgłoś 08.06.2006 FanTastic

Rewelacyjne żeberka:) To był mój pierwszy i na pewno nie ostatni raz kiedy je zrobiłam!!!

Zgłoś 14.06.2006 Margo

Żeberka w tej wersji są znakomite. Faktycznie lepiej dodać sok z cytryny, ale z umiarem żeby potrawa nie była za kwaśna. Ta kompozycja smaków jest niezwykle oryginalna i przede wszystkim smaczna... Pokaż więcej

Żeberka w tej wersji są znakomite. Faktycznie lepiej dodać sok z cytryny, ale z umiarem żeby potrawa nie była za kwaśna. Ta kompozycja smaków jest niezwykle oryginalna i przede wszystkim smaczna!

Zgłoś 02.09.2006 gabiczu

żeberka rewelacyjne =) zamiast tych wszystkich przypraw dalam sól i przyprawe do zeberek/ No i marynate zrobilam z dodatkowej porcji miodu, przyprawy do zeberek i majeranku, a reszta jak w przep... Pokaż więcej

żeberka rewelacyjne =) zamiast tych wszystkich przypraw dalam sól i przyprawe do zeberek/ No i marynate zrobilam z dodatkowej porcji miodu, przyprawy do zeberek i majeranku, a reszta jak w przepisie.. pychaaaaaaaa

Zgłoś 27.02.2007 loliter

Witajcie.

Właśnie robie te żeberka. Pomysł mi się bardzo podoba ale juz dostałem opier... od Żony że z octem . Czekam na rezultat jutro na obiad bedzie mam nadzieje że mnie z Domu nie wy... Pokaż więcej

Witajcie.

Właśnie robie te żeberka. Pomysł mi się bardzo podoba ale juz dostałem opier... od Żony że z octem . Czekam na rezultat jutro na obiad bedzie mam nadzieje że mnie z Domu nie wywali .

Pozdro

Zgłoś 10.09.2006 KRZYSZTOF Z.

GOTUJĘ OD DAWNA ALE ZA ŻEBERKAMI JAKOŚ NIEPRZEPADAM MOŻE DOŚWIADCZENIA DOŚĆ PRZYKRE Z RESTAURACJI.

TE ŻEBERKA ROBIĘ DZIŚ DRUGI RAZ - PALCE LIZAĆ UCZTA DLA PODNIEBIENIA POWAGA ALE DZIŚ DOD... Pokaż więcej

GOTUJĘ OD DAWNA ALE ZA ŻEBERKAMI JAKOŚ NIEPRZEPADAM MOŻE DOŚWIADCZENIA DOŚĆ PRZYKRE Z RESTAURACJI.

TE ŻEBERKA ROBIĘ DZIŚ DRUGI RAZ - PALCE LIZAĆ UCZTA DLA PODNIEBIENIA POWAGA ALE DZIŚ DODAŁEM MIEJ OCTU JEST O.K. POZDRAWIAM

Zgłoś 22.09.2006 Martyna

Bede robic ten przepis pierwszy raz i mam nadzieje ze bedzie dobry bo bede podawac tr zeberka na chrzcinach mojej przyszlej chrzesniaczki. Po chrzcinach zdam relacje czy smakowaly pozdrawiam ci... Pokaż więcej

Bede robic ten przepis pierwszy raz i mam nadzieje ze bedzie dobry bo bede podawac tr zeberka na chrzcinach mojej przyszlej chrzesniaczki. Po chrzcinach zdam relacje czy smakowaly pozdrawiam cieplo papa

Zgłoś 22.02.2007 Pysia

Wlasnie wstawilam zeberka do pieca. Bylo troche pracy ale oplacalo sie... pachna super i juz mialabym ochote je sprobowac.

Dziekuje za ciekawy przepis!

Zgłoś 24.09.2006 kazugazu

Wlasnie robie to zachwalane danie.Sosik pachnie super (dodalem sok z cytryny nie ocet,bo nie lubie).Czekam na efekt koncowy.Mysle,ze jest to strzal w dziesiatke.

Zgłoś 12.10.2006 Grzesiek

Zrobiłem zgodnie z przepisem, zamiast octu dodalem sok z 1 cytryny i pół szklanki wody, dodałem tez do sosu trochę ostrej papryki.

Faktycznie niebo w gębie :) Polcecam :D

Zgłoś 20.02.2007 zocha

zrobilam to danie nic specjalnego nie wiem jak to wam moze smakowac ble

Zgłoś 23.10.2006 grzegorz pulawy

robiłem soą poprostu boskie.zamiast octu dodałem sok z 3cytryn i łyżke octu winnego niebo wgębie polecam wszystkim!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 25.10.2006 Magda

Właśnie robię te żeberka po raz pierwszy,mam nadzieję,że moja rodzina będzie zachwycona tak jak inni.Trzymam kciuki.

Zgłoś 28.10.2006 asia

Rewelacja, nie jestem mistrzem kuchni ale to i owo potrafię zrobić, ale takich żeberek jeszcze nie jadłam. Proponuję dodać dużo cebuli (jak ktoś lubi, ja tak) no i jednak troszkę mniej octu ale ... Pokaż więcej

Rewelacja, nie jestem mistrzem kuchni ale to i owo potrafię zrobić, ale takich żeberek jeszcze nie jadłam. Proponuję dodać dużo cebuli (jak ktoś lubi, ja tak) no i jednak troszkę mniej octu ale nie za mało , powiedzmy 3/4 proponowanej ilości przez autora, a zamiast przecieru można spróbować z pomidorami z puszki, są rewelacyjne z podravki w kartoniku z czosnkiem i bazylią, ale oryginalny przepis też jest rewelacja.

Zgłoś 30.10.2006 polaa22

POPROSTU PYCHAAAAAA PRZED CHWILą ZROBIłAM NA OBIAD DLA TEśCIóW NA 1 LISTOPADA. NIE WIEM TYLKO CZY DOCZEKAJą BO Są POPROSTU WSPANIAłE

Zgłoś 30.10.2006 An^^

włąsnie żeberka sa w piekarnku, uzyłam octu winnego białego,a le tez śmeirdzi i uzyłam płynnego koncetratu pomidorowego, mam nadzieje ze bedzie dobre, ale wydaje mi sie ze 1,5 godz pieczenia to ... Pokaż więcej

włąsnie żeberka sa w piekarnku, uzyłam octu winnego białego,a le tez śmeirdzi i uzyłam płynnego koncetratu pomidorowego, mam nadzieje ze bedzie dobre, ale wydaje mi sie ze 1,5 godz pieczenia to troche za duzo ??!!

Zgłoś 30.10.2006 An^^

a kto ma doczekać tego obiadau żeberka czy teściowie?

Zgłoś 18.02.2007 Kinia

Żeberka rzeczywiście przepyszne. Ale ja zamiast przecieru pomidorowego dodaję ketchup pikantny i też smakują rewelacyjnie:):)

Aha i podaję z ryżem. Pychota -Smacznego!!!!!!!!

Zgłoś 03.02.2007 BORYS

zrobione i zjedzone.....W sumie bardzo dobre i specyficzne w smaku. Tesciowi i zonie smakowało - zonie spodobał się smaczek chociaz wogole nie je zeberek ani takich rzeczy. Kilka uwag:

te... Pokaż więcej

zrobione i zjedzone.....W sumie bardzo dobre i specyficzne w smaku. Tesciowi i zonie smakowało - zonie spodobał się smaczek chociaz wogole nie je zeberek ani takich rzeczy. Kilka uwag:

temperatura w przedziale 220-250 niedopuszczalna poniewaz przypala się sosik - a dokładnie ten koncentrat pomidorowy opada na dno i temperatuta robi swoje. Nalezy wiec ograniczyc sie do temp. ok 120-150 stopni...

ocet z sokiem cytryowym zrobił swoje...smak super a zapachu nie ma i sos nie jest kwasowaty

sliwki suszone zrobiły swoje w smaku...kto uzywa w kuchni to wie o czym mowie:)

dusic faktycznie 1,5 h - ale w tej temperaturze o jakiej napisałem...

super i polecam...u nas to bedzie zagrycha do piwa jak przyjdą goscie

ps. polecam kapustę kiszoną duszoną ze szklanką wody + zioła prowansalskie. Kapusata jest pół na pół jesli chodzi o twardosc i kwas pozostaje. A jako ze duszona to gazowane mozna pic;)

Zgłoś 24.04.2011 Miecia

Zapomniałam dodać przecieru pomidorowego, a zamiast octu dorzuciłam ocet balsamiczny (w życiu nie zrobiłam nic zgodnie z przepisem). :) wyszło palce lizać... Świąteczno-urodzinowy obiad zniknal ... Pokaż więcej

Zapomniałam dodać przecieru pomidorowego, a zamiast octu dorzuciłam ocet balsamiczny (w życiu nie zrobiłam nic zgodnie z przepisem). :) wyszło palce lizać... Świąteczno-urodzinowy obiad zniknal w 5 minut :)

Zgłoś 13.01.2007 kathy

czy ktos moglby podac temperature piekarnika?? W gory dzieki wielkie!

Zgłoś 14.01.2007 Oszustka

Hej. Żeberka REWELACJA! Użyłam nieco mniej octu niż w przepisie, ale nie zwykłego tylko pól na pół białego winnego i balsamicznego. I delikatnie osłodziłam sos. Polecam!

Zgłoś 31.01.2007 MArcin

A czy ktoś może próbował dodać do tego ciemne piwo ? Jadłem niedawno właśnie takie zeberka w Pradze, i po prostu "niebo w gębie" :)) I teraz mnie naszło na powtórzenie :D

Jeśli... Pokaż więcej

A czy ktoś może próbował dodać do tego ciemne piwo ? Jadłem niedawno właśnie takie zeberka w Pradze, i po prostu "niebo w gębie" :)) I teraz mnie naszło na powtórzenie :D

Jeśli macie jakieś przepiski byłbym bardzo wdzięczny ;]

Pozdrawiam

Zgłoś 13.12.2008 ania

sos pycha, ale powiem ze zeberka wyszly strasznie twarde- dlaczego_czy ktos z was wie dlaczego? czyzby za dlugo duszone?

Zgłoś 23.01.2007 naomi

Nie chce być niemiła ale po waszych komentarzach zrobiłam te żeberka i są ochydne, mam nadzieje że jeszcze jakoś mięsko uratuje bo mi szkoda kilograma.Jeszcze mi niedobrze po zjedzeniu jednej po... Pokaż więcej

Nie chce być niemiła ale po waszych komentarzach zrobiłam te żeberka i są ochydne, mam nadzieje że jeszcze jakoś mięsko uratuje bo mi szkoda kilograma.Jeszcze mi niedobrze po zjedzeniu jednej porcji.Zdecydowanie polecam wersje tradycyjną bo ten eksperyment to niewypał.sorrki

Zgłoś 23.03.2007 Gospodyni

Żeberka rewelacja... robiłam wiele razy.. i jutro ponownie moi znajomi zasmakują tego przepysznego smaku :o) serdecznien dziękuję za taki pyszny przepis

Zgłoś 14.04.2007 Marta i Wojtek

Spróbowaliśmy również... rewelacja..!!!

Zgłoś 03.05.2007 Magda

Żeberka są pyszne, dodaje do tego jeszcze przyprawe Kamisa;) POLECAM.!!!! Dziekuje za przepis:)))

Zgłoś 09.05.2007 magda

Mam nadzieję,że jutro udadzą sie te żeberka bo mnie mój kochany z domu wyrzuci:)

Zgłoś 22.01.2011 ewa

zamiast octu - sok z polowki cytryny, i smaczniej i zdrowiej

bo ocet (z wyjatkiem jabłkowego) nadaje się tylko do czyszczenia i odkamieniania ;)

Zgłoś 28.06.2007 Agnieszka

Niebo w gębie. Rewelacja, jak nie cierpię żeberek, tak te mi wyśmienicie. Zamiast octu dodałam sok z cytryn. Super polecam.

Zgłoś 12.07.2009 stachu

jebi ten ocet przeokrutnie, a po 1,5h pieczenia jeszcze bardziej. Dwa razy juz robiłem takie zeberka i doszedłem do wniosku ze nie da sie źryć tego, bo kazdy kęs smakuje jakbym przechylił z gwin... Pokaż więcej

jebi ten ocet przeokrutnie, a po 1,5h pieczenia jeszcze bardziej. Dwa razy juz robiłem takie zeberka i doszedłem do wniosku ze nie da sie źryć tego, bo kazdy kęs smakuje jakbym przechylił z gwinta butelke octu. zamiast tego podlałem trochę wody i odrobine octu balsamicznego (dobrze podbija smak) i teraz nadaje sie do spożycia. nie wiem kto wpadł na pomysł żeby pol szklanki octu wlewać do tego:| 1 łyżka stołowa to aż nadto

Zgłoś 04.07.2007 Tomash

Robię je dzis po raz już nie wiem który.. sa wysmienite, ale za każdym razem zaglądam tu aby sie upewnic czy dobrze pamiętam przepis ;D

Zgłoś 28.09.2007 ukinga

Jest super

Zgłoś 06.10.2009 marek

żeberka pycha ale ztym octem to wszyscy jedzący stwierdzili że za dużo

Zgłoś 25.10.2007 wandzia

pycha :)

nie lubie żeberek, ale ten przepis jest rewelacyjny.

Z mala zmiana: mieso natarlam calą torebką "przyprawa do żeberek", zawinelam w folie do pieczenia i cala n... Pokaż więcej

pycha :)

nie lubie żeberek, ale ten przepis jest rewelacyjny.

Z mala zmiana: mieso natarlam calą torebką "przyprawa do żeberek", zawinelam w folie do pieczenia i cala noc trzymalam w lodowce. Pieklam 1.5 h na 150 stopniach. Po wystudzeniu wstawilam na noc do lodowki i jadlam dopiero nastepnego dnia ponownie odgrzane - wtedy ewentualny zapach octu, ktory co wrazliwsi mogli wyczuc kompletnie znikl, a mieso nabralo dodatkowego aromatu.

Zgłoś 16.02.2008 kolec

Żeberka w miodzie, a miód w gębie!!! Właściwie to nie gustuje w mieszaniu słodkiego ze słonym i kwaśnym ale ta kompozycja to coś wyjątkowego. Jedyna zmiana którą polecam to sok z cytryny zamiast... Pokaż więcej

Żeberka w miodzie, a miód w gębie!!! Właściwie to nie gustuje w mieszaniu słodkiego ze słonym i kwaśnym ale ta kompozycja to coś wyjątkowego. Jedyna zmiana którą polecam to sok z cytryny zamiast octu. Poza tym miodzio!!!

Zgłoś 30.10.2008 karolina

bardzo latwy przepis a zeberka ''palce lizac '' polecam :)

Zgłoś 08.10.2008 Alina

Żeberka są w piecu , za godzinę dowiem się jak smakują :) . Octem czuć tylko w trakcie przygotowywania sosu .

Zgłoś 08.10.2008 Alina

Mniammmmmmmmm , rewelacja ! Odradzam jednak ocet spyrytusowy ( zbyt ostry ) , polecam winny lub balsamiczny . Zrobiłam eksperyment , pomieszałam wszystkie trzy . Pychotka , ale spyrytusowy nadaj... Pokaż więcej

Mniammmmmmmmm , rewelacja ! Odradzam jednak ocet spyrytusowy ( zbyt ostry ) , polecam winny lub balsamiczny . Zrobiłam eksperyment , pomieszałam wszystkie trzy . Pychotka , ale spyrytusowy nadaje intesywny zapach . Zastanawiam się czy żeberks doczekają obiadu :) , po kawałeczku kosztuję ;) ...

Zgłoś 17.10.2008 gal anonim

ja zamiast octu wcisnemel troszke soku cytrynowego

Zgłoś 10.11.2007 eLLA

Zrobiłam jak w oryginale z octem, wybrałam winny. Smakuje super, a przede wszystkim ten kolor ciemno-złocisto brązowy. Pasuje do pierogów-gigantów z kapustą. Palce lizać!

Zgłoś 28.10.2008 nati

Jutro robię...komentarze zachecają :) dam znać co wyszło :)

Zgłoś 09.11.2008 Kasiek

właśnie zrobiłam na obiadek - troszkę zmodyfikowałam przepis, bo żeberka marynowałam troszkę dłużej posypane przeprawami i z pokrojonymi kawałkami czosnku. Potem podsmażyłam żeberka na cebuli i ... Pokaż więcej

właśnie zrobiłam na obiadek - troszkę zmodyfikowałam przepis, bo żeberka marynowałam troszkę dłużej posypane przeprawami i z pokrojonymi kawałkami czosnku. Potem podsmażyłam żeberka na cebuli i z tym czosnkiem. Dalej tą celublkę wykorzystałam do zrobienia sosu.

Naprawde polecam - do gustu przypadły oczywiście najbardziej mężowi :)

Zgłoś 08.11.2008 betty

Witam!Zrobilam te zeberka i sa przepyszne.Polecam!!!Zrobilam je dokladnie tak jak jest w przepisie i doprawilam je do smaku.Super!!!

Zgłoś 22.12.2007 AGA

Robiłam te żeberka i są świetne moja pięcioletnia córeczka zjadła z wielkim apetytem

Zgłoś 22.12.2007 Taperson

Potrawa znana mi pod nazwa SPERYPSY (niewiem czy zachowalem poprawna pisownie)

potrawe przygotowywal moj ojciec juzponad 25lat temu:) tak tak 25 lat temu

przepis sie niezmienil i n... Pokaż więcej

Potrawa znana mi pod nazwa SPERYPSY (niewiem czy zachowalem poprawna pisownie)

potrawe przygotowywal moj ojciec juzponad 25lat temu:) tak tak 25 lat temu

przepis sie niezmienil i nadal samkuje tak samo czyli pysznie

przepisy byl przywieziony z Zachodu i tam w knajpie serwowany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach

wedlug orginalnego przepisu zebarka musialy byc cale czyli podluzne cale zebro a nie tak jak teraz sa dostepne wylacznie krojone w poprzek

polecam i nie martwic sie zapachem octu to caly urok tej wyrzerki:))

Zgłoś 13.01.2008 Aga1048

Są naprawdę świetne i bardzo proste do przyrządzenia!!! Należy uważać z miodem jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkiego wariantu. Według mnie 4 łyżki są ok.Następnym razem dodam troszkę mniej by przet... Pokaż więcej

Są naprawdę świetne i bardzo proste do przyrządzenia!!! Należy uważać z miodem jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkiego wariantu. Według mnie 4 łyżki są ok.Następnym razem dodam troszkę mniej by przetestować. Zmieszałam cytrynę i kilka łyżek octu winnego, z przewagą tej pierwszej.Było tego niecałe pół szklanki.Wyszło w sam raz.Temperatura pieczenia 150-170 stopni. Bardzo dziękuję za przepis. Wpisuję na stałe do mojej prywatnej książki kucharskiej:)

Zgłoś 30.01.2008 Zbyszek

No cóż, poczytałem, ślinka pociekła i czas zabrać się do roboty. A co z tego wyjdzie napiszę później.

P.S.

Mam nadzieję, że jak wróci z pracy moja lepsza połowa to mnie nie ... Pokaż więcej

No cóż, poczytałem, ślinka pociekła i czas zabrać się do roboty. A co z tego wyjdzie napiszę później.

P.S.

Mam nadzieję, że jak wróci z pracy moja lepsza połowa to mnie nie wyrzuci z domu. HI! HI!

Zgłoś 30.01.2008 Zbyszek

Jestem cały i zdrowy. Piszę dopiero teraz bo nie byłem pewien jak to zadziała. Powiem jedno miód nie tylko w sosie ale też w gębie. Żonka zadowolona, ja żyję ( i to cały) trzeba to powtórzyć! g... Pokaż więcej

Jestem cały i zdrowy. Piszę dopiero teraz bo nie byłem pewien jak to zadziała. Powiem jedno miód nie tylko w sosie ale też w gębie. Żonka zadowolona, ja żyję ( i to cały) trzeba to powtórzyć! gratuluję przepisu!

Zgłoś 09.02.2008 semi

pyyychota modyfikuje wedlug swojego uznania ale sa przepyszne :))) zamiast koncentratu daje puszke pomidorow :))) mniam mniam mniam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wszyscy kochamy to jesc a maz jako... Pokaż więcej

pyyychota modyfikuje wedlug swojego uznania ale sa przepyszne :))) zamiast koncentratu daje puszke pomidorow :))) mniam mniam mniam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wszyscy kochamy to jesc a maz jako 1 ;)

Zgłoś 28.02.2008 mariola

Robiłam tę potrawę dzisiaj,ale chyba coś pomyliłam,bo po 1,5h duszenia,moja potrawa była totalnie twarda.Dusiłam ją na gazie,bo nie dysponuję piekarnikiem,może to powód.Dusiłam ją więc 2,5h ale ... Pokaż więcej

Robiłam tę potrawę dzisiaj,ale chyba coś pomyliłam,bo po 1,5h duszenia,moja potrawa była totalnie twarda.Dusiłam ją na gazie,bo nie dysponuję piekarnikiem,może to powód.Dusiłam ją więc 2,5h ale twardość się nie zmieniła.Po tych wszystkich zachwytach miałam nadzieję na "pewniaka",a tu takie rozczarowanie.Co zrobiłam źle?

Zgłoś 01.03.2008 Dominika

Żeberka są bardzo dobre. Polecam każdemu, robi je się bardzo szybko a wszystkim smakują. Dobrze natrzeć ja przyprawami dzień wcześniej.

Zgłoś 04.03.2008 kalinka24

Żeberka rewelacja! Miałam obawy co do tego octu-dlaczego aż pół szklanki. Więc dałam troszke mnij i mniej cebuli. Wyszło rewelacja. Naprawde smakowało...a zapach. Rozkosz!!