Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zielona sałatka z awokado

01.07.2010

Sałatka z różnych warzyw i sera - ich wspólnym mianownikiem jest zielony kolor. Jedynym odmiennym kolorystycznym akcentem jest czerwony sos przygotowany na bazie suszonych pomidorów. Chrupiące warzywa i pestki dyni ułożone na liściach młodego szpinaku świetnie komponują się z wytrawną nutą oleistego sosu i ze słonym serem pleśniowym.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
317 złprosty10 min.średnia

Składniki:

100 g młodych liści szpinaku,
1 awokado,
1 zielona papryka,
70 g zielonej drobnej fasolki szparagowej z puszki,
2 łyżeczki pestek z dyni,
50 g turkusowego sera pleśniowego Lazur.

Sos:

łyżeczka bułki tartej,
łyżeczka zalewy z suszonych pomidorów,
łyżka oliwy z oliwek,
4 suszone pomidory z zalewy,
płaska łyżeczka miodu lub szczypta cukru, może być brązowy.

Jak przyrządzić?

Młode, drobne liście świeżego szpinaku umyj dokładnie.

Osusz na papierowej ściereczce i rozrzuć na talerzu.

Zieloną paprykę pokrój wzdłuż w cienkie paski, oddzielając gniazda nasienne.

Odsącz z zalewy zieloną, drobną fasolkę szparagową.

Oba składniki ułóż na liściach szpinaku.

Przekrój na pół awokado, obierz ze skórki, usuń pestkę, pokrój na cienkie plastry i rozłóż na talerzu.

Całość posyp pestkami dyni i kawałkami turkusowego sera pleśniowego.

Czas na sos.

Do wysokiego naczynia włóż 4 suszone pomidory razem z łyżeczką zalewy, dolej łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę bułki tartej.

Jeśli lubisz wytrawne smaki, to wystarczy, ale jeśli wolisz słodko-kwaśny sos, dodaj trochę cukru lub miodu.

W obu przypadkach wszystkie składniki sosu trzeba zmiksować lub rozdrobnić rozdrabniaczem.

Czerwonym sosem polej sałatkę, a jeśli coś zostanie, możesz podać sos w oddzielnym naczyniu do maczania chleba.

Jak podawać?

Podawaj od razu, zanim awokado zszarzeje.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.07.2010 Zuza

Sałatka wwygląda apetycznie,ja bym dodała swieżą fasolkę szparagową nie konserwową.

Zgłoś 01.07.2010 Mia

Uwielbiam awokado, ale nie lubię suszonych pomidorów, zwłaszcza tych w zalewie z octu, są za kwaśne.