Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa czosnkowa

Tekst i foto Ewa Kubicka 13.11.2004

Jedna z najprostszych zup jakie znam. Idealna na listopadową aurę. Na zakatarzone i przeziębione dni.
Zrobienie jej zajmuje nie więcej, niż piętnaście minut. Koszt jest symboliczny. Idealna dla leniwych,
przeziębionych solistów.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
23 złprosty15 min.niedużo

Składniki:

- 6 ząbków czosnku,
- 6 łyżek oliwy,
- 3 kromki pieczywa pszennego (np. tostowego),
- gałązka świeżego tymianku (ew. suszony),
- szczypta słodkiej papryki w proszku,
- sól,
- 5 dkg sera żółtego (najlepiej twardy, typu parmezan, cantal),
- 3/4 litra wody.

Jak przyrządzić?

1) Czosnek obieramy, kroimy dość drobno i rozgniatamy ze sporą szczyptą soli. Kroimy cienkie
kromki chleba i przekrawamy na cztery części.




2) Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek. Dodajemy chleb. Ostrożnie obracamy go
po chwili na drugą stronę. Dodajemy szczyptę papryki i tymianek. Calość zalewamy zimną wodą i gotujemy przez kilka minut.




3) Delikatnie wyjmujemy z patelni część kromek chleba na przygotowane talerze. Zostawiamy dwie
i łyżką mieszamy z zupą tak długo, aż rozpadną się całkowicie i staną się częścią zupy.




4) Na ułożone na talerzu kromki nasypujemy nieco sera. Zalewamy gorącą zupą.

Jak podawać?

Natychmiast - gorącą. Każda porcja na oddzielnym talerzu.

Uwagi:

Smak zupy można wzbogacić przez dodanie na końcu żółtka jajka. Po zdjęciu patelni z ognia,
wrzucamy surowe żółtko i mieszamy z zupą. Po dodaniu żółtka nie należy jej gotować.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.11.2004 Ania

I co???...to ma być smaczne???

Zgłoś 13.11.2004 mała

To nie tylko ma być smaczne... To jest pyszne!

Zgłoś 14.11.2004 Ulik

Zupa musi być przepyszna a najlepsza jest po sylwestrze, naprawde stawia na nogi. Ja troche inaczej zawsze robiłam ale ten przepis wydaje mi się bardzo dobry. Pozdrawiam :)

Zgłoś 15.11.2004 hirek

czy ten chleb sie za bardzo nie rozgotuje??

Zgłoś 15.11.2004 ulsen

ten ostani ma sie rozgotować!

Zgłoś 16.11.2004 matula

Nie rozgotujesz nigdy chleba na gładko. Mam lepszy przepis zresztą sprawdzony w moim domu

Kroję do garnka drobno surowe obrane ziemniaki zalewam je wodą około 2 cm powyżej, można dodac ko... Pokaż więcej

Nie rozgotujesz nigdy chleba na gładko. Mam lepszy przepis zresztą sprawdzony w moim domu

Kroję do garnka drobno surowe obrane ziemniaki zalewam je wodą około 2 cm powyżej, można dodac kostkę rosołową ale tylko z kurczaka ( ja nie dodaję), gotuje do miekkości pod koniec gotowania dodaję 6 lub więcej rozgniecionych z solą ząbkow czosnku, moment gotuje i miksuję na małym gazie dolewając śmietanę lub jogurt lub ostatnio kupuję "śmietankę do zupy",

śmietany czy jogurtu nie oszczędzam, obficie posypuje koperkiem i mozna dodać na talerzy tartego sera, do tego grzanki.

Przeprowadziłam eksperyment z zagęszczaniem zamiast ziemniakow kremowym serkiem topionym o smaku czosnkowym. Dobre, ale trochę za esencjonalne.

Czasem czytam komentarz - niestety porażają mnie, przeprowadziliśmy rozmowe w domu, moje dzieci rownież uznały że niektóre komentarze są bardzo smutne i stwierdzili że to napewno ich rowieśnicy.Halo, przeczytajcie samych siebie - to BARDZO smutne

Zgłoś 16.11.2004 sonia

Bardzo lubię czosnek i na pewno jutro zrobię tę zupę.Na plus jest jeszcze to że czosnek to naturalny antybiotyk i dla kogoś przeziębionego w sam raz.Zaś rozduszony czosnek zalany gorącą wodą lek... Pokaż więcej

Bardzo lubię czosnek i na pewno jutro zrobię tę zupę.Na plus jest jeszcze to że czosnek to naturalny antybiotyk i dla kogoś przeziębionego w sam raz.Zaś rozduszony czosnek zalany gorącą wodą lekko posolony dla smaku doskonały jest na wypocenie.Wieczorem zadajesz sobie taką kurację, kiedy praeziębienie łapie, a rano budzisz się zdrowy.Ale coś za coś, czosnek jednak trochę czuć.Mnie to nie przeszkadza, ale gorzej z otoczeniem.Ale lepiej niech inni wąchają, a ja bedę zdrowa, niż mam się faszerować tabletkami.Prawda?

Zgłoś 17.11.2004 Mirka

Gotować lubię ,ale obok garnków i ich zawartości jest normalne życie. Często jest takie jakie sami sobie je stwarzamy .

Poniższy komentarz jest dla Pani Matuli

Brawo. aż serce moj... Pokaż więcej

Gotować lubię ,ale obok garnków i ich zawartości jest normalne życie. Często jest takie jakie sami sobie je stwarzamy .

Poniższy komentarz jest dla Pani Matuli

Brawo. aż serce moje się raduje, że obok takich prostackich komentarzy trafiają się takie perełki jak ta , którą przeczytałam na końcu Pani wypowiedzi. Nie wiem, czy takie sprośne wypowiedzi mają dodawać powagi i dorosłości ich autorom .Widocznie tak, bo innego wytłumaczenia nie znajduję. Efekt jest co najmniej żałosny. Szkoda, że tak fajna rzecz jak internet przyjmuje wszystko jak leci . Dobrze jednak w tym wszystkim, że obok tych pseudo-dorosłych są jeszcze tacy jak Pani, wrażliwi na piękno prostej wypowiedzi. Lubie kuchnię , lubie gotować i wymieniać uwagi na ten temat .Jestem w stanie duże się jesczcze nauczyć i chciałabym być tolerancyjna dla wielu spraw i zachowań, ale prostactwa i po prosu chamstwa nie jestem w stanie zaakceptować. Jeszcze raz gratuluję otwartego spojrzenia i zwrócenia uwagi na te sprawy.

Pozdrawiam Mirka ( stara Kaszubka)

Zgłoś 17.11.2004 Lolek

Moja zupa czosnkowa bardziej przypomina tą Matuli! Pycha... Ale każdy ma inny smak. Moja koleżanka robi taką jak podany powyżej tekst i jest bardzo dobra. Pozdrawiam POZYTYWNE KOMENTARZE:)

Zgłoś 19.11.2004 Paweł

Hmm- ten przepis nieco odbiega od mojego ale wydaje mi się ok. Odradzam dodawanie żółtka bo czasami zostanie ono nie takie jak trzeba (raz mi się tak zupa zepsuła totalnie więc więcej nie ryzyku... Pokaż więcej

Hmm- ten przepis nieco odbiega od mojego ale wydaje mi się ok. Odradzam dodawanie żółtka bo czasami zostanie ono nie takie jak trzeba (raz mi się tak zupa zepsuła totalnie więc więcej nie ryzykuję). Mój przepis jest ciekawy i wszyscy się zachwycają zupą (chyba powinienem być bardziej skromny) tak więc podam przepis:

Najpierw do gorącej wody dodajemy kostki rosołowe Knorra w proporcji 1szt/0,5l wody lub nieco mniej.

Gdy to się zagotuje przegniatamy czosnek: 5 lub więcej (najlepiej pięć) dość dużych ząbków. Ponownie gotujemy. Sprawdzamy czy jest "dość czosnkowa" (jeśli nie, to dodajemy więcej czosnku oczywiście). Do całości dodajemy śmietany kwaśnej (nie kremowej!!!) i mieszamy dokładnie trzepaczką. Do tego należy zetrzeć nieco sera (na grubych oczkach tarki) np. goudy lub pizzarella. wymieszać już łyżką (do trzepaczki lepi się ser). Na przygotowane talerze wlać zupę i wsypać przygotowane wedługg uznanie kosteczki-grzanki. Najlepiej ze zwykłego chleba pszenno-żytniego lub tostowego Schulstad- Tost italiano. calość można posypać nieco posiekaną natką pietruszki.

Podawać od razu, żeby grzanki nie namokły. Życzę smacznego!!!

Rada: chcąc uniknąć przykrego zapachu należy zjeść 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki.

Zgłoś 19.11.2004 Paweł

Chcę dodać, że kostki rosołowe do mojego przepisu mogą być wołowe lub drobowe według uznania, choć osobiście wolę 2 wołowe i 1 drobiową/ 1,5 l

Zgłoś 19.11.2004 ulka

Do takiej pysznej zupki (każdy podany przepis jest OK !)

można dodać pokrojną w paseczki i lekko podsmarzoną szyneczkę wówczas zupa stanie się wykwintna. Polecam !

Zgłoś 20.11.2004 saba

Oj, a ja tak uwielbiam czosnek, grzanki czosnkowe itd, ale nigdy takiej zupy nie jadlam.Mam nadzieje ze bedzie naprawde dobra, ide gotowac.....

Zgłoś 20.11.2004 saba

Oj, a ja tak uwielbiam czosnek, grzanki czosnkowe itd, ale nigdy takiej zupy nie jadlam.Mam nadzieje ze bedzie naprawde dobra, ide gotowac.....

Zgłoś 22.11.2004 diana9

Dzieki za wspanialy przepis i we wlasciwym czasie. U mnie 36 stopni goraca, a ja mam grype. Zupa pyszna, i postawila mnie na nogi. Zeby tylko jakis "Pawel" ja ugotowal.

Zgłoś 22.11.2004 kat

po zjedzeniu zupki polecam natke pietruszki dla zabicia zapaszku

Zgłoś 22.11.2004 silda

podaję mój przepis na zupę czosnkową. Myślę że jest prosta i oczywiscie sprawdzona przeze mnie i moich znajomych.

5 ziemniaków, 4 zabki czosnku, 2 marchewki, 2 pietruszki pokroić w kostkę... Pokaż więcej

podaję mój przepis na zupę czosnkową. Myślę że jest prosta i oczywiscie sprawdzona przeze mnie i moich znajomych.

5 ziemniaków, 4 zabki czosnku, 2 marchewki, 2 pietruszki pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Podusić (jak ziemniaki na puree), dodać 1 lżkę majeranku, posolic do smaku. Zrobic kluski lane: mąka + woda (zeby ciasto było gęste) i kluski lać na wrzatek. Ugotować. Odcedzić. Na patelni usmażyć ze 4 jajka na smalcu (jajecznicę) i wymieszać z kluskami. Podawać razem z zupą. Smacznego.

Zgłoś 22.11.2004 spiro

wlasnie zaczalem studiowanie w innym miescie niz rodzinne wiec skonczyly sie mamusie obiadki=( biegiem rzeczy zaczynam szukac jakis przepisow aby nie umrzec z glodu=) wiec lece do domku czym pr... Pokaż więcej

wlasnie zaczalem studiowanie w innym miescie niz rodzinne wiec skonczyly sie mamusie obiadki=( biegiem rzeczy zaczynam szukac jakis przepisow aby nie umrzec z glodu=) wiec lece do domku czym predzej zrobic te zupke (uwielbiam czosnek) mam nadzieje ze nie dam plamy..ciekaw jestem jak zareaguja moi kumple, przezarci juz przez knysze, zapiekanki i inne paskuctwa=) dzieki za ten prosty przepis..i innym tez zycze smacznego..pa

Zgłoś 23.11.2004 Serene

Hmm.. ja wole zupe cebulowa.. nie jest az tak ostra.. smak delikatniejszy... zapach tez ;)

tak samo jak w przepisie na zupe czosnkowa tylko zamiast czosnku dodaje 2 srednie cebule ... Pokaż więcej

Hmm.. ja wole zupe cebulowa.. nie jest az tak ostra.. smak delikatniejszy... zapach tez ;)

tak samo jak w przepisie na zupe czosnkowa tylko zamiast czosnku dodaje 2 srednie cebule ; smaze na szklisto i potem zalewam woda i dusze.. ;) mozna odcedzic miazsz albo zmiksowac z chlebem etc ;) pozdrawiam

Zgłoś 23.11.2004 Barbara

Hmmmmmmm taka zupa napewno jest pyszna

Zgłoś 24.11.2004 Paweł

Cieszę się, że spodobał się wam mój przepis. Dziś miałem na obiad rosołek z makaronem, zapiekankę bawarską a na deserek Naleśniki Marté (troszkę oszukane były te naleśniki ale cóż...). Zupka czo... Pokaż więcej

Cieszę się, że spodobał się wam mój przepis. Dziś miałem na obiad rosołek z makaronem, zapiekankę bawarską a na deserek Naleśniki Marté (troszkę oszukane były te naleśniki ale cóż...). Zupka czosnkowa to naprawdę pyszna rzecz lecz gdy je się ja zbyt często, traci swój urok... Zgadzam się, szyneczka to dobra sprawa i można ją dodać do różnych zup i nie tylko zup. Papa i smacznego!

Zgłoś 24.11.2004 Lolek

Jak się robi zapiekankę bawarską? Chętnie się dowiem bo przepis na zupe jest extra:)

Zgłoś 24.11.2004 Adam

Chciałbym zauważyc że zupa ta, w troche zmienionej postaci jest tradycyjną zupą podawaną na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej nazywa sie ona WODZIONKA, lub NIEBO W GĘBIE. Niebem nazywana jest kied... Pokaż więcej

Chciałbym zauważyc że zupa ta, w troche zmienionej postaci jest tradycyjną zupą podawaną na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej nazywa sie ona WODZIONKA, lub NIEBO W GĘBIE. Niebem nazywana jest kiedy doda się do niej odrobinę wódki. Polecam, rozgrzeje jeszcze bardziej!

Zgłoś 24.11.2004 MONIKA

LUDZIE JAKIE PYSZNOŚCI !!!!!!! I TAKIE PROSTE W PRZYGOTOWANIU !!!! SMACZNEGO !!.

Zgłoś 26.11.2004 eli43

mniam mniam:)

Zgłoś 28.11.2004 sprite

to jest troche glupie...............dajecie komentarze tylko przepisom ze zdjeciami przepis jest ok

Zgłoś 29.11.2004 daaad

ania, o jakie kluseczki ci chodzi? z czego?

Zgłoś 30.11.2004 sylwiak

Przepis świetny - mam malutki wariant juz na zakończenie. Mozna - pod koniec gotowania - kiedy zupa jest na malutkim ogniu, ostroznie wbic całe jajko i delikatnie gotowac.....a potem jak sie zet... Pokaż więcej

Przepis świetny - mam malutki wariant juz na zakończenie. Mozna - pod koniec gotowania - kiedy zupa jest na malutkim ogniu, ostroznie wbic całe jajko i delikatnie gotowac.....a potem jak sie zetnie - ostrożnie wyjąc na miske/talerzyk ...PYCHOTKa

Zgłoś 01.12.2004 bch

Przepis na zupę czosnkową bardzo przypomina przepis na zupę chlebową lub wodziankę. Podejrzewam, ze są to różne wersje tej samej. Osobiście robiłam kilka wersji i zgadzam się, że jest to tania,... Pokaż więcej

Przepis na zupę czosnkową bardzo przypomina przepis na zupę chlebową lub wodziankę. Podejrzewam, ze są to różne wersje tej samej. Osobiście robiłam kilka wersji i zgadzam się, że jest to tania, smaczna i pożywna zupa. Zapach czosnku nie jest wcale, aż tak bardzo uciążliwy i nie przeszkadza. Zupa czosnkowa jaką ja preferuje jest następująca: Czosnek leciutko podsmażyć na maśle, dodać bulion i serek topiony czosnkowy. Gotować na małym ognu, aż do rozpuszczenia serka. Podawać z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Zupa jest bardzo syta. Smacznego.

Zgłoś 02.12.2004 Ewcia

Zupa jest super polecam każdemu kto lubi czosnek

Zgłoś 03.12.2004 skuter

Bardzo smakuję mi ta zupa, ale jej zapach jest do czterech liter. :-) Skuter

Zgłoś 03.12.2004 ślązaczka Ola

To jest bogatsza wersja ślaskiej wodzionki! Najlepsza zupa przy grypie i przeziębieniach, szczególnie dla dzieci, kiedy nie mają apetytu, tą zjedzą napewno. Dobra jest równiez po wszelkich doleg... Pokaż więcej

To jest bogatsza wersja ślaskiej wodzionki! Najlepsza zupa przy grypie i przeziębieniach, szczególnie dla dzieci, kiedy nie mają apetytu, tą zjedzą napewno. Dobra jest równiez po wszelkich dolegliwościach żołądkowych i przy braku apetytu, a także przy odchudzaniu, ponieważ ma mało kalorii. Przepis który pamiętam z dzieciństwa : chleb żytni pokroić w drobna kostkę bezpośrednio do miski lub talerza, dodać posiekane lub przegniecione /3-4/ ząbki czosnku, trochę soli, wegety, kilka kropel magi i płaską łyżkę masła / na 1 talerz/. Wszystko to zalać wrzątkiem, przykryc pokrywką na ok. 5-10 min. i gotowe. Można do talerza jeszcze wkroić kiełbasy lub szynki /przed zalaniem wrzątkiem/, a przed samym jedzeniem można wkroić jajo na twardo. Pycha.

Zgłoś 03.12.2004 Adaś

zupka pyszna ,tylko mozna ją trochę zagęscić(np.odrobiną mąki ziemniaczanej)

Zgłoś 05.12.2004 alicja

Uwielbiam czosnek:)zupka musi byc pyszna,a juz jutro sie dowiem :)mniam mniam

Zgłoś 06.12.2004 cptniamo

PAWEŁ!

A wysyłałeś swoje kulinarno-tekstowe portfolio kulinarnym portalom albo wydawnictwom?

Napisałeś świetny przepis. Czytelnik dokładnie wie, co i ile dodac, żeby wyszło. Porów... Pokaż więcej

PAWEŁ!

A wysyłałeś swoje kulinarno-tekstowe portfolio kulinarnym portalom albo wydawnictwom?

Napisałeś świetny przepis. Czytelnik dokładnie wie, co i ile dodac, żeby wyszło. Porównaj z tym przepisem, do którego dodajemy komentarze - po przeczytaniu nie wiedziałam, ile wody mam dodać do 15 ząbków czosnku...

Pozdrawiam naprawdę serdecznie, mimo że zupy nie gotowałam - fajnie, że jest ktoś, kto nie odwala fuszerki korzystając tego, że "jest" w necie...

Zgłoś 06.12.2004 abubu

nie znacie się to samo zdrowie.

Zgłoś 07.12.2004 lilala

witam

ugotowałam zupę korzystając z kilku przepisów

szczególnie Pawła - ziemniaki i zielona pietruszka

gorącą posypałam tartym serem

jedlismy z bułeczką wieloziarnist... Pokaż więcej

witam

ugotowałam zupę korzystając z kilku przepisów

szczególnie Pawła - ziemniaki i zielona pietruszka

gorącą posypałam tartym serem

jedlismy z bułeczką wieloziarnistą

pycha

w sam raz na chłodny dzień

i gotuje sie szybciutko

polecam

Zgłoś 07.12.2004 mirek

Zamiast zoltka mozna zabielic mlekiem.

Danie podobne do tzw. slaskiej wodzionki

Zgłoś 07.12.2004 Tadeusz

Bardzo fajne ,ale mój żołądek by tego chyba nie przeżył .Pozdrawiam

Zgłoś 07.12.2004 kobra

Zupka szybka, smaczna i tania. Dzieciaki się zapchały my z żoną też. Polecamy szczególnie na zimowe wieczory. W tej zupce grzanki powinny być mniej rozmoczone a z jajeczkiem extra. POLECAMY

... Pokaż więcej

Zupka szybka, smaczna i tania. Dzieciaki się zapchały my z żoną też. Polecamy szczególnie na zimowe wieczory. W tej zupce grzanki powinny być mniej rozmoczone a z jajeczkiem extra. POLECAMY

Zgłoś 14.12.2004 ollo111

a ja powiem ze już nikt dawno nie dodał nowego przepisu tylko ciągle te same i te same poradzi ktoś coś na to????

Zgłoś 15.12.2004 Paweł

Podam wam przepis na jajka gotowane - sprawdza się idealnie. Do garnka włożyć 3 jajka i zalać wodą. wstawić na gaz i po zagotowaniu odczekać 3 minuty. wyłączyć gaz i jajka zalać zimną wodą i póź... Pokaż więcej

Podam wam przepis na jajka gotowane - sprawdza się idealnie. Do garnka włożyć 3 jajka i zalać wodą. wstawić na gaz i po zagotowaniu odczekać 3 minuty. wyłączyć gaz i jajka zalać zimną wodą i później wyjąć je z garnka. i oto mamy jajka na miękko. do tego ukroić 3 kromki chleba, posmarować masłem i w miarę możliwości posypać szczypiorkiem. sól + pieprz obowiązkowa. na koniec kubek ciepłej herbaty - malina jedzonko!!! spróbujcie, nic trudnego.

Zgłoś 16.12.2004 bos

I dodać jescze majranku

Zgłoś 22.12.2004 dora

dużo już tych komentarzy, ale co tam ,dopowiem i ja: za dwa dni bede jadła zupę rybną mojej MAMY - rewelacja!!! Ale czosnkową zrobię na 2 stycznia. CZOSNEK TO NAJTAŃSZY LEK ... na wiele schorzeń... Pokaż więcej

dużo już tych komentarzy, ale co tam ,dopowiem i ja: za dwa dni bede jadła zupę rybną mojej MAMY - rewelacja!!! Ale czosnkową zrobię na 2 stycznia. CZOSNEK TO NAJTAŃSZY LEK ... na wiele schorzeń. Pozdrawiam Łasuchów

Zgłoś 29.12.2004 ona_de

Uwielbiam kazda wersje zupy czosnkowej i w ogole czosnek w kazdej postaci!Wyprobuje wszystkie przepisy...tylko moze z jakimis przerwami,bo codziennie czosnek...nawet,gdy sie za nim przepada jest... Pokaż więcej

Uwielbiam kazda wersje zupy czosnkowej i w ogole czosnek w kazdej postaci!Wyprobuje wszystkie przepisy...tylko moze z jakimis przerwami,bo codziennie czosnek...nawet,gdy sie za nim przepada jest mala przesada...

Zgłoś 29.12.2004 Yogi

Cześć;-) Zupa była pyszna...

Zgłoś 29.12.2004 hilaria

zupka tak zadzialala,że po moim wydechu wszyscy poszli na spacer

Zgłoś 01.01.2005 Bast

do wszystkich "czosnkolubów" Uważajcie,żeby czosnku nie wżucać na zbyt goracy olej lub nie przysmażyć za mocno, Przypaloy nawet lekko oktrutnie gorzknieje i nie daje się już zupełnie d... Pokaż więcej

do wszystkich "czosnkolubów" Uważajcie,żeby czosnku nie wżucać na zbyt goracy olej lub nie przysmażyć za mocno, Przypaloy nawet lekko oktrutnie gorzknieje i nie daje się już zupełnie do niczego.

Pozdrawiam

Zgłoś 01.01.2005 Bast

do wszystkich "czosnkolubów" Uważajcie,żeby czosnku nie wżucać na zbyt goracy olej lub nie przysmażyć za mocno, Przypaloy nawet lekko oktrutnie gorzknieje i nie daje się już zupełnie d... Pokaż więcej

do wszystkich "czosnkolubów" Uważajcie,żeby czosnku nie wżucać na zbyt goracy olej lub nie przysmażyć za mocno, Przypaloy nawet lekko oktrutnie gorzknieje i nie daje się już zupełnie do niczego.

Pozdrawiam

Zgłoś 11.01.2005 kacha

Właśnie wróciłam ze Słowacji. W kazdej knajpce jako polewka była obowiązkowo..... czosnkowa w takiej wersji jak nasz przepis. Boska, była najtańsza i wszyscy jedli, jedli, jedli.Pozdrawiam

... Pokaż więcej

Właśnie wróciłam ze Słowacji. W kazdej knajpce jako polewka była obowiązkowo..... czosnkowa w takiej wersji jak nasz przepis. Boska, była najtańsza i wszyscy jedli, jedli, jedli.Pozdrawiam

Zgłoś 11.01.2005 baniak

uwielbiam czosnek zupka jest na wypasie

Zgłoś 17.01.2005 Andrzej

Na Śląsku popularna była a gdzieniegdzie jest zupa wodzionka.

Składniki:

- 2 kromki chleba suchego lub podsuszanego

- kilka zabków czosnku

- łyżka smalcu

- sól... Pokaż więcej

Na Śląsku popularna była a gdzieniegdzie jest zupa wodzionka.

Składniki:

- 2 kromki chleba suchego lub podsuszanego

- kilka zabków czosnku

- łyżka smalcu

- sól

Rozgnieciony czosnek z solą łączy się z rozdrobnionym chlebem i zalewa się wrzątkiem a potem dodaje tłuszcz. Smacznego!

Zgłoś 31.01.2005 Hancia

ludzie jestescie kochani!!!dzieki za ten przepis!!!!!nie dosc ze jestem chora i jutro potrzeboe isc d pracy to jeszcze wraz z moim kochanym uwielbiamy czosnek!!!to jest to!!!!!!!!!lece gotowac!!... Pokaż więcej

ludzie jestescie kochani!!!dzieki za ten przepis!!!!!nie dosc ze jestem chora i jutro potrzeboe isc d pracy to jeszcze wraz z moim kochanym uwielbiamy czosnek!!!to jest to!!!!!!!!!lece gotowac!!!!!!!!

Zgłoś 07.02.2005 Marta&Wojtek

Właśnie robimy tą zupę czosnkową jednak dodaliśmy do niej ser rokpol (dokładnie lazur) Wyszła rewelacyjna!!!!

Zgłoś 08.02.2005 Sławek

Wydawało mi się trochę surowe i dlatego do wody dodałem kostkę rosołowa Knorra /tylko troszkę/.Całkiem niezłe.Olbrzymi plus za szybkość przygotowania

Zgłoś 08.02.2005 paola_ola_ola

lubie czosnek ale ta zupa to pomylka...jest baznadziejna,malo pozywna - sama woda i rozmoczony chleb :(

Zgłoś 12.02.2005 anielincia

uwielbiam zupe cebulowa wiec ta napewnozrobie na wypadzie z koleznkami mam nadzieje ze sie uda ale zdaje sie latwa wiec zyczcie mi smacznego i ja tez wam zycze !!!!

Zgłoś 22.02.2005 Ryba

Zupa w sam raz na pierwsze danie na przyjęcie. Smakuje i wygląda znakomicie a przy tym jest lekka i śmiało można zjeść solidną porcję drugiego dania. Zupka naprawdę smaczna, ale każdy może dopra... Pokaż więcej

Zupa w sam raz na pierwsze danie na przyjęcie. Smakuje i wygląda znakomicie a przy tym jest lekka i śmiało można zjeść solidną porcję drugiego dania. Zupka naprawdę smaczna, ale każdy może doprawić ją wg swojego podniebienia. Ja dodałam do zupy trochę wegety, ostrej i słodkiej papryki.

P.S. Zrobiłam na próbę pół porcji i zaraz zrobiłam sobie nastepną bo nie mogłam się nasmakować wyśmienitym smakiem czosnku. Zupę czosnkową zastosowałam jako naturalne lekarstwo bo właśnie jestem chora :)

POLECAM :)

Zgłoś 03.03.2005 tak

tak to nazywaliśmy wtedy a było to w latach 60,tych czosnyczka ,do dziś pamietam ten smak chmmmmmmmmmmmmm

moje dziecinstwo wspaniało powspominać

Zgłoś 04.03.2005 Paweł

Od razu mówię- ten ktoś, kto podał przepis na (niejako) jajka na miękko (ja bym nazwał je jajkami na surowo w tym wypadku) to nie ja... A do kogoś kto prosił o przepis na zapiekankę bawarską- ja... Pokaż więcej

Od razu mówię- ten ktoś, kto podał przepis na (niejako) jajka na miękko (ja bym nazwał je jajkami na surowo w tym wypadku) to nie ja... A do kogoś kto prosił o przepis na zapiekankę bawarską- ja robię ją z fix-a Knorra, ale daję więcej ziemniaków i wędlinki, a na górę dużo sera pizzarella, który na grillu w mikroweli zrobi się złoty i chrupiący... Niebo w gębie. :)

Zgłoś 04.03.2005 Paweł

P.S ja też jestem ze śląska, i głośna potępiam mylenie zupy czosnkowej z wodzionką! Jeśli ktoś robi wersję "skrajnie oszczędnościową" to i owszem może mu wyjść wodzionka... Wodzionka t... Pokaż więcej

P.S ja też jestem ze śląska, i głośna potępiam mylenie zupy czosnkowej z wodzionką! Jeśli ktoś robi wersję "skrajnie oszczędnościową" to i owszem może mu wyjść wodzionka... Wodzionka to czerstwy chleb pokrojony w dużą kostkę, zalany wodą, którą gotujemy z dość dużą (!!! woda ma być lekko zabarwiona kolorkiem magi ) ilością magi, masłem (około pełnej łyżęczki na talerz), i pokrojonym na plastereczki czosnkiem. Spróbujcie! I nie wierzcie w przepisy z posmażaną bułką, niechybnie rozgotowanym ziemniakiem itp. prawdziwa wodzionka wygląda jw.- moja babcia nawet taką gotuje- wszyscy znają u nas ten przepis (o ile tą drobną poradę niezbezczeszczania nazwy "wodzionka" można nazwać przepisem. Smacznego!

Zgłoś 07.03.2005 Gośka

to nie dlamnie takie coś NIE LUBIĘ okropne

Zgłoś 09.03.2005 Riki

Właśnie żonka zaczyna gotować tą zupke ! A ja oglądam skoki i czekam komu wyjdzie lepiej: Małyszowi skok czy żonie zupka ?!

Zgłoś 20.03.2005 juhas

ta zupa może być aldente

Zgłoś 06.04.2005 paolcia

hmm...lubie czosnek ale ta zupa to pomylka.nie chodzi o to ze nie dobra ale tak na dobra sprawe to sama woda,duuuzooo wody i nic poza tym :/

Zgłoś 28.04.2005 selenit

to nie jest ani smaczne ani pyszne to jest przepyszne !!!

Zgłoś 24.02.2006 inkaR

proponuje doprawić lekko ta zupke np kostakmi knora czosnkowymi i wegeta lub czyms w tym stylu, bo sama w sobie to jest troszke bez smaku, no chyba, ze taki jej urok (ale po doprawieniu tak jak ... Pokaż więcej

proponuje doprawić lekko ta zupke np kostakmi knora czosnkowymi i wegeta lub czyms w tym stylu, bo sama w sobie to jest troszke bez smaku, no chyba, ze taki jej urok (ale po doprawieniu tak jak każdy lubi na pewno bedzie mniam); mysle że odrobina zeszklonego boczku też doda jej aromatu i bedzie bardziej wyrazista

ja właśnie ją zjadłamz moim facetem i jeszcze żyjemy heheheh wiec jest OK, pozdrawiam

Zgłoś 31.05.2005 Murek z Gdańska

Moja zupa jest nieco droższa i bardziej pracochłonna, ale... chyba smaczniejsza. I bardziej czosnkowa!!! Pochodzi z mojej steony WWW:

ZUPA CZOSNKOWA. (1,2 l bulionu, 2 duże główki czosnk... Pokaż więcej

Moja zupa jest nieco droższa i bardziej pracochłonna, ale... chyba smaczniejsza. I bardziej czosnkowa!!! Pochodzi z mojej steony WWW:

ZUPA CZOSNKOWA. (1,2 l bulionu, 2 duże główki czosnku, łyżeczka tymianku, 1 żółtko, 1/2 szkl. śmietanki, 50-100 gramów migdałów w plasterkach, sól, pieprz do smaku). Na bulionie gotujemy przez 25 minut obrane ząbki z 2 główek czosnku, dodajemy tymianek i jeszcze 5 minut gotujemy. Zupę zaprawiamy śmietanką z żółtkiem. Migdały zrumienione na maśle dodajemy tuż przed podaniem lub podajemy osobno w miseczce.

Zgłoś 14.06.2005 myzy

ja robie taka zupe z duza iloscia majeranku i bez chleba,a ser daje na sam koniec pycha!!!!

Zgłoś 24.06.2005 Ładzinka

Rewelacyjna, chociaż nie wyglądała apetycznie. Polecam wszystkim przeziębionym- jedyny warunek to podanie jej partnerowi :)

Zgłoś 11.07.2005 salina

właśnie przeczytałam ten przepis i musze go odrazu wyprubowac jak zjem to napisze jak smakowało

Zgłoś 18.07.2005 weesee

hmm,6 zabkow?nie za malo?ostatnio wrzucilismy 3 glowki i chyba nastepnym razem zwiekszymy dawke.

Zgłoś 31.07.2005 Grzegorz

Zupa byla wspaniala. Bardzo delikatna i smaczna. Ta mala ilosc czosnku jest wystarczajaco duza, nie dodawal bym wiecej. Kiedys zrobilem blad dodajac za duzo czosnku i zupa wyszla bardzo goszk... Pokaż więcej

Zupa byla wspaniala. Bardzo delikatna i smaczna. Ta mala ilosc czosnku jest wystarczajaco duza, nie dodawal bym wiecej. Kiedys zrobilem blad dodajac za duzo czosnku i zupa wyszla bardzo goszka-ostra i nie do zjedzenia. Ten przepis jest bardzo latwy i produktem jego jest smaczna zupa. Dzieki.

G (Canada)

Zgłoś 28.08.2005 szarlota

No cudna;) właśnie ją skonsumowaliśmy z mężem (z małą modyfikacją) i przyznaję, że jest niesmowita.

Bardzo sycąca i rozgrzewająca - w sam raz na jesienne wieczory;)

Zgłoś 12.09.2005 Blondi_

Taka zupa to rewelka i na jesień i na wiosnę :D Energetyzuje i rozgrzewa i w ogóle pycha :) Ja robię ją trochę inaczej: na oliwie przesmażam czosnek potem dodaję pokruszony ciemny chleb i zalewa... Pokaż więcej

Taka zupa to rewelka i na jesień i na wiosnę :D Energetyzuje i rozgrzewa i w ogóle pycha :) Ja robię ją trochę inaczej: na oliwie przesmażam czosnek potem dodaję pokruszony ciemny chleb i zalewam bulionem. jajko roztrzepane najpierw hartuję a potem dodaję i nie wyobrażam sobie bez tego dodatku. Mniam :D

Zgłoś 19.09.2005 kaśka

Dzięki już wiem co jutro ugotuję.Napewno będzie mniammmmmmmm

Zgłoś 22.09.2005 Yoplait

A spróbujcie do tej zupy dodać podsmażone kawałeczki piersi z kurczaka w sosie sojowo-grzybowym z dużą ilością soli... :)))))))

Mniam!

Y.

Zgłoś 08.10.2005 Dana

Ta zupa jest super.Polecam

Zgłoś 24.10.2005 krzysztof

Czosnek najlepszy z dodatków a zupa jak mówi Makłowicz POEZJA

Zgłoś 30.10.2005 justa

przykro mi ale zrobiłam tą zupę i muszę przyznać się, że jest okropna. mdła i nie sie jej jesc. pierwszy raz robiłam zupe czosnkowa i jeżeli każda tak smakuje to nigdy więcej jej nie zrobię. Obr... Pokaż więcej

przykro mi ale zrobiłam tą zupę i muszę przyznać się, że jest okropna. mdła i nie sie jej jesc. pierwszy raz robiłam zupe czosnkowa i jeżeli każda tak smakuje to nigdy więcej jej nie zrobię. Obrzydliwa.

Zgłoś 04.11.2005 łakoma

Ziemia zatoczyła koło wokół Słońca i znów mamy początek listopada. Marzę teraz o ostrej rozgrzewającej strawie i jak manna z nieba spada mi z wyszukiwarki zupa czosnkowa. Cóż, do roboty, niech d... Pokaż więcej

Ziemia zatoczyła koło wokół Słońca i znów mamy początek listopada. Marzę teraz o ostrej rozgrzewającej strawie i jak manna z nieba spada mi z wyszukiwarki zupa czosnkowa. Cóż, do roboty, niech dziś nie zabraknie czosnku w żadnym polskim domu.

Zgłoś 12.11.2005 Paulinka

Witam! Zrobiłam zupę czosnkową (według tego pierwszego, ilustrowanego, przepisu) - wyszła bardzo dobra, tylko mam mały problem: zupełnie mi sie nie udało rozetrzeć czosnku z solą. Jak się Wam to... Pokaż więcej

Witam! Zrobiłam zupę czosnkową (według tego pierwszego, ilustrowanego, przepisu) - wyszła bardzo dobra, tylko mam mały problem: zupełnie mi sie nie udało rozetrzeć czosnku z solą. Jak się Wam to udaje? Czym go rozgniatacie? Naprawdę widelcem? Pozdrawiam serdecznie!

Zgłoś 20.11.2005 steff

cud miod i orzeszki :) normalnie palce lizac

Zgłoś 01.12.2005 hanka

pychotka dzieki

Zgłoś 01.01.2006 aneta

czosnek najlepiej drobno pokroic, posypac sola i rozcierac na desce szerokim nozem ,a zupka palce lizac :)

Zgłoś 11.01.2006 Daniel

Okazało sie że moja 80-letnia babcia zna tą zupke, tyle że mówi na nią WODZIONKA - mówi ze kiedys to sie caly czas jadlo jak nie bylo co do garnka wlożyc - tyle ze w opcji bez sera.

Zgłoś 14.01.2006 marta

Zupka rewelacja mój 4 letni synek który nie je czosnku zajadał się nią, a czosnku nie żałowałam.Super zupa-polecam!!!

Zgłoś 18.01.2006 Czosnek

otworzcie oczy, przeciez to wyglada jak wyjete psu z gardla, wszystkim smacznego!!!

Zgłoś 18.03.2006 Aguś

Zupe zrobilam siedzac po cichu w kuchni sama nie wierząc w swoj sukces..skorzystalam z przepisu Pawła..no i poprostu bylam zaskoczona..niedroga,łatwa no i pyszna!!!moj brat pyta sie kiedy zrobie... Pokaż więcej

Zupe zrobilam siedzac po cichu w kuchni sama nie wierząc w swoj sukces..skorzystalam z przepisu Pawła..no i poprostu bylam zaskoczona..niedroga,łatwa no i pyszna!!!moj brat pyta sie kiedy zrobie ja znowu...;)

Zgłoś 10.03.2006 YAGAN

Wszystkim polecam tę zupkę. Jest wyśmienita, na dodatek szybka i łatwa do zrobienia oraz tania.

Ja dodałam do niej grzanki z weki, usmażone na maśle z dodatkiem czosnku. Może bardziej kal... Pokaż więcej

Wszystkim polecam tę zupkę. Jest wyśmienita, na dodatek szybka i łatwa do zrobienia oraz tania.

Ja dodałam do niej grzanki z weki, usmażone na maśle z dodatkiem czosnku. Może bardziej kaloryczne, ale za to palce lizać.

Zgłoś 16.03.2006 Yolla

Musze powiedziec, ze jadlam juz kilkanascie roznych zupek czosnkowych w Czechach, bo tam to praktycznie nie ma knajpy, zeby tej zupy nie podawali. A poniewaz ja bardzo lubie, to tez staram sie j... Pokaż więcej

Musze powiedziec, ze jadlam juz kilkanascie roznych zupek czosnkowych w Czechach, bo tam to praktycznie nie ma knajpy, zeby tej zupy nie podawali. A poniewaz ja bardzo lubie, to tez staram sie ja czasem sama zrobic. Ide przy tym na kompletna latwizne:

- gotuje wode, dodaje Vegete, kilka zabkow czosnku wyciskam wyciskarka, gotuje to przez kilka minut

- na patelni ( + maslo) lub w tosterze robie grzanki, ktore pozniej kroje w kostke

- na dno talerza scieram zolty ser, zalewam go wywarem, na wierzch rzucam grzanki

Calosc trwa 5 minut. Wszystko dodaje "na oko" i po prostu sprawdzam, czy juz jest dostatecznie pikantne.

Nie podsmazam czosnku, bo chwila nieuwagi moze spowodowac, ze stanie sie gorzki.

Czasem scieram do wody marchewke i wrzucam kawaleczki pokrojonej szynki.

Zgłoś 10.05.2006 Dook

Wygląda niezwykle smacznie! Z chęcią wypróbuję ten przepis :D

Zgłoś 18.07.2006 ada

mam pytanie. czy ma ktos z was przepis na typowo slowacka zupe czosnkowa? uwielbiam ja ale nigdzie nie ma na nia przepisu.

Zgłoś 25.05.2006 Gosia

Aby nie bylo czuc czosnku na drugi dzien, trzeba zjesc troche nadke pietruszki lub kopru! ;o)) Zachecam, wyprobowalam i nawet polubilam natke pietruszki normalnie do zucia hihihi

Zgłoś 18.06.2006 becia

Super. Mój mąż uwielbia czosnek i zawsze twierdzi, że za mało go wykorzystuję. teraz będe mu co jakiś czaws robiła taką zupkę. dzięki za pomysł :-)))

Zgłoś 27.06.2006 Krzycho

Fajne są te przepisy chyba zacznę gotować. Chociaż nie mam na to za bardzo czasu. No może w sobotę spróbuję albo w niedziele.

Pozdrawiam wszystkich.

Zgłoś 19.07.2006 elzunia2104

W każdej postaci ta zupa jest extra. Ja wzbogacam kilkoma plasterkami wędliny(pokrojonymi w cieniutkie paseczki). Grzanki posmarowane masłem kroję w kosteczkę ( bułka ... Pokaż więcej

W każdej postaci ta zupa jest extra. Ja wzbogacam kilkoma plasterkami wędliny(pokrojonymi w cieniutkie paseczki). Grzanki posmarowane masłem kroję w kosteczkę ( bułka lub tost) i w piekarnku lub na patelni doprowadzam do chrupkości - wtedy zalewam zupą.

Zgłoś 24.07.2006 przemo

Ta zupa jest po prostu pycha. Zupe może zrobić nawet 10 letnie dziecko bo jest taka łatwa

Smacznego

... Pokaż więcej

Ta zupa jest po prostu pycha. Zupe może zrobić nawet 10 letnie dziecko bo jest taka łatwa

Smacznego

Życzy przemo

Zgłoś 27.08.2006 amber

Dopiero co wróciłam ze Słowacji i chciałam powiedzieć, że zupa czosnkowa proponowana przez Pawła jest najbliższa tej jaką jadłam w tym kraju. Zupa jest po prostu przepyszna!! Zamierzam ją sama p... Pokaż więcej

Dopiero co wróciłam ze Słowacji i chciałam powiedzieć, że zupa czosnkowa proponowana przez Pawła jest najbliższa tej jaką jadłam w tym kraju. Zupa jest po prostu przepyszna!! Zamierzam ją sama przyrządzić.

Zgłoś 30.08.2006 Mashka

Lau łau pycha lubie zupke czoskowa, tylko potem Misiu nie chce mi dac buziaczka :P