Zupa gulaszowa z żołądków indyczych
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
6-8 | ? zł | wymagający | 90 min. | ? |
Składniki:
Żołądki indycze 1 kg, papryka świeża żółta 1 szt., papryka czerwona lub pomarańczowa 1 szt., pieczarki świeże 0,5 kg, woda ok. 3 l, warzywa jak do rosołu, śmietana 30%. Przyprawy indywidualnie do smaku: sól, pieprz, papryka mielona w proszku słodka i ostra, listek bobkowy 1 szt., ziele angielskie 2 ziarnka, 2-3 kostki rosołu z indyka lub kury. W zależności od ilości składników woda do uzyskania konsystencji zupy gulaszowej (nie zagęszczam mąką).Jak przyrządzić:
Oczyścić żołądki z tłuszczu i szlamu, wypłukać, pokroić w paski trochę grubsze, niż kroi się flaki. Do garnka wlać ok. 2 l wody, zagodować, na wrzątek wsypać pokrojone żołądki, dodać połowę przygotowanych warzyw (drugą część pod koniec gotowania, gdy żołądki robią się miękkie, tak jak przy gotowaniu rosołu). Paprykę wypłukać, pokroić w paski szer. 5 do 10 mm, a potem w kostkę. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki grub. 3-5 mm. Wyjąć z wywaru warzywa, przyprawić - kostkąmi rosołowymi, pieprzem, solą i papryką do smaku jak kto woli (bardziej czy mniej pikantnie). Wrzucić pokrojoną paprykę z pieczarkami, gotować ok. 10 minut. Patrząć, aby papryka się nie rozgotowała, podlać obficie śmietaną i ewentualnie wrzącą wodą do uzyskania właściwej zupie gulaszowej konsystencji.Zupa ma niesamowity bukiet kolorów i smak. Smacznego.
Jak podawać?
Podawać w czareczkach lub flaczarkach.Uwagi:
Zupa dosyć czasochłonna w przygotowaniu, ale warto, wygląda i smakuje zajefajnie.
Bakłażan zapiekany ze szpinakiem i ricottą

Komentarze
Zgłoś 26.04.2006 sylwia
brzmi świetnie
gotowałam podobną ale z sercami drobiowymi i żołądkami
dodaję też trochę krupniku i nie zabielam
polecam
Zgłoś 22.06.2007 mama
apetycznie to wyglada , mam pytanie czy papryka ma spelnic walory smakowe i estetyczne , jak sprawdzila by sie tu p. zielona ??? Nie lubie podrobow , gotuje tylko dla rodzini /nie koszyuje teg... Pokaż więcej
apetycznie to wyglada , mam pytanie czy papryka ma spelnic walory smakowe i estetyczne , jak sprawdzila by sie tu p. zielona ??? Nie lubie podrobow , gotuje tylko dla rodzini /nie koszyuje tego co zgotuje/ jak narazie opnie sa ok!!!
Zgłoś 22.06.2007 mama
jaki jest orientacyjny czas gotowania w pierwszym etapie z jarzynami aby zoladki byly zjadalne czy zadlucie gotowanie nie spowoduje , ze stwardnieja ??????
Zgłoś 22.06.2007 mama
jaki jest orientacyjny czas gotowania w pierwszym etapie z jarzynami aby zoladki byly zjadalne czy zadlugie gotowanie nie spowoduje , ze stwardnieja ??????
Zgłoś 26.06.2007 mama
Zgłoś 26.06.2007 mama
zjedli by juz cos ,sa bardz glodni ,ile mozna czekac?????????
Zgłoś 07.02.2008 Anilja
Razem z pieczarkami dodałam pokrojone ziemniaczki, nie dodałam zas papryki, bo moj mezczyzna jej nie lubi. Jeszcze nie probowałam co mi wyszło, ale wygląda ładnie;) Jak nie zapomne to po konsump... Pokaż więcej
Razem z pieczarkami dodałam pokrojone ziemniaczki, nie dodałam zas papryki, bo moj mezczyzna jej nie lubi. Jeszcze nie probowałam co mi wyszło, ale wygląda ładnie;) Jak nie zapomne to po konsumpcji opisze efekty smakowe.
Zgłoś 31.05.2008 kabor
Dziewczyno jest supcio tylko ja lubie ostro nie wiem jak inni
Zgłoś 31.05.2008 kabor
Dziewczyno jest supcio tylko ja lubie ostro nie wiem jak inni