Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa jarzynowa przepyszna

Tekst i foto mario 08-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
87 złprosty40 min.niska

Składniki:

1/2 kg ziemniaków,
3 średnie marchewki,
1 pietruszka,
1 duży kalafior,
20-30 dag fasolki szparagowej (najlepiej żółtej),
gęsta śmietana 18%,
ziele angielskie, liść laurowy, vegeta, kostka rosołowa.

Jak przyrządzić:

Do garnka wkrój ziemniaki (w kostkę), zalej zimną wodą, dodaj marchew i pietruszkę (przekrój tylko wzdłuż), obraną fasolkę i kalafior, wrzuć 3 kostki rosołowe drobiowe, ziele angielskie i liść laurowy (ilość jak kto lubi). Wody w garnku powinno być tyle, aby przykryć warzywa, więcej nie dolewaj, bo "rozcieńczysz" tylko końcowy smak. Niech to się wszysko gotuje, do czasu gdy kalafior i fasolka będą miękkie. Jak to nastąpi, zmniejsz ogień do minimum i do naszykowanej wcześniej miski wyjmij łyżką cedzakową kalafior i fasolkę. Do oddzielnego naczynia przełóż marchew i pietruszkę. Ja w takim momencie pozbywam się również liści laurowych i ziela angielskiego, ale zrób, jak uważasz. Kalafior i fasolkę zmiksuj na papkę, dodaj 3-4 łyżki śmietany, vegety i całość wymieszaj (powinien być lekko przesolony smak). Marchew i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wszystko to załaduj z powrotem do garnka i zamieszaj. Gotowe, podaj ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Smacznego.

Potrzebne przybory:

garnek, łyżka cedzakowa, mikser/blender, tarka

Jak podawać?

Klasycznie, ze świeżym pieczywem.

Uwagi:

Nie używaj soli, tylko vegety lub innej przyprawy.

Czas przygotowania:

Szybkie, proste i przyjemne gotowanie, a co najważniejsze - niespodziewany, wyśmienity, lekko słodki smak. Gwarantuję, że po tej zupie mało kto zapyta o drugie danie, można dodać np. obrane i pokrojone mięso ze skrzydełek, ale ugotowanych oddzielnie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.02.2007 ala

witaminy rozpuszczają się nie tylko w wodzie, ale również w tłuszczu-należy do zupki dodać choćby odrobinę masełka inaczej np marchewka jest tylko pustym wiórem.Polecam ugotować zupkę na wywarze... Pokaż więcej

witaminy rozpuszczają się nie tylko w wodzie, ale również w tłuszczu-należy do zupki dodać choćby odrobinę masełka inaczej np marchewka jest tylko pustym wiórem.Polecam ugotować zupkę na wywarze z delikatnego miąska, choćby kostki.

Zgłoś 27.09.2006 Ania

Właśnie takiej zupki szukałam, rewelacja !!!!!!!!!

Zgłoś 27.01.2007 KATIE

zupa przepyszna, troche ja zmodyfikowalam bo nie mialam wszytskich skladnikow, ale naprawde polecam

Zgłoś 19.11.2008 Agi

zupka rewelacja. Smakowała nawet mojemu pięcioletniemu niejadkowi, który jarzyn nie lubi, ale w tej zupce jarzynki są zmiksowane i to jest to :)

Zgłoś 24.11.2007 Marta

Zupa pyszna,właśnie ugotowałam i zjadłam,mniam,chociaż ja bym jeszcze dodała coś zielonego, może brukselkę albo groszek? byłaby piękna kolorystycznie i smaczna dla oka, zielono-pomarańczowo-żółt... Pokaż więcej

Zupa pyszna,właśnie ugotowałam i zjadłam,mniam,chociaż ja bym jeszcze dodała coś zielonego, może brukselkę albo groszek? byłaby piękna kolorystycznie i smaczna dla oka, zielono-pomarańczowo-żółta, wszystkim polecam!!! :)

Zgłoś 29.01.2008 Kamila

Super zupka. Wlasnie ja ugotowalam na dzisiejszy obiadek! Z tym ze mialam mrozonke, w ktorej juz byly takze brokuly...wiec je tez zmiksowalam razem z kalafiorem i fasolka i wyszedl fajny smaczek... Pokaż więcej

Super zupka. Wlasnie ja ugotowalam na dzisiejszy obiadek! Z tym ze mialam mrozonke, w ktorej juz byly takze brokuly...wiec je tez zmiksowalam razem z kalafiorem i fasolka i wyszedl fajny smaczek! A kolor smakowicie zielonkawy. Polecam bo zupka przepyszna i przede wszystkim mega zdrowa!!!

Zgłoś 21.05.2008 ola

rewelacja:)

Zgłoś 22.11.2008 kmario82

To moja pierwsza ugotowana zupa w życiu zrobiona na przyjazd teściowej... Nie uwieżycie, poprosiła o dokładke... :]

Zgłoś 24.07.2009

Super przepis ja troche zmodyfikowałam -zamiast kalafiora dałam brokuł, fasolke zieloną z mrożonki. Dorzuciłam jeszcze kukurydzy z puszki dla koloru.

Oprócz tego wszystkiego dorzuciłam dl... Pokaż więcej

Super przepis ja troche zmodyfikowałam -zamiast kalafiora dałam brokuł, fasolke zieloną z mrożonki. Dorzuciłam jeszcze kukurydzy z puszki dla koloru.

Oprócz tego wszystkiego dorzuciłam dla smaku troche skwarek.

Zgłoś 12.09.2009 karol

ja uwielbiam tą zupę, robiła ja moja babcia, potem mama i teraz ja. Z tym ,że nie miksuję warzyw, cała przyjemność jest w tym jak je widać w całości, mam ząbki więc nie ma problemu z gryzieniem.... Pokaż więcej

ja uwielbiam tą zupę, robiła ja moja babcia, potem mama i teraz ja. Z tym ,że nie miksuję warzyw, cała przyjemność jest w tym jak je widać w całości, mam ząbki więc nie ma problemu z gryzieniem. Miksowane zupki polecam dla bobasków. Aha ja dodaję jeszcze odrobinę ostrej papryczki i słodkiej czerwonej, to dopiero smaczek:)!!!

Zgłoś 01.09.2009 magda

Zupa smaczna, choć dla mnie troszkę za słodka, więc ją odrobinę zmodyfikowałam. Dodałam trochę pieprzu, zielony groszek i posiekaną zieloną pietruszkę - smak zrobił się bardziej charakterystyczn... Pokaż więcej

Zupa smaczna, choć dla mnie troszkę za słodka, więc ją odrobinę zmodyfikowałam. Dodałam trochę pieprzu, zielony groszek i posiekaną zieloną pietruszkę - smak zrobił się bardziej charakterystyczny. Zamiast trzeć marchew i pietruszkę drobniutko ją pokroiłam. Gorąco polecam! Koniecznie dodajcie zwłaszcza zieloną pietruszkę!

Zgłoś 04.07.2012 Joanna

niestety nikomu z naszej rodziny ta zupa nie zasmakowała. trochę byłam rozczarowana bo takie fajne komentarze na temat tej zupy. nic, szukam dalej porzadnego przepisu na zupe jarzynową/ziemniacz... Pokaż więcej

niestety nikomu z naszej rodziny ta zupa nie zasmakowała. trochę byłam rozczarowana bo takie fajne komentarze na temat tej zupy. nic, szukam dalej porzadnego przepisu na zupe jarzynową/ziemniaczaną/kalafiorową itp:)

Zgłoś 31.08.2010 Lilith

Hmm......kostki rosołowe oraz vegeta zawierają glutaminian sodu - który jest toksyczny i w dodatku tępi kubki smakowe. W efekcie potrawy nie zawierające glutaninianu sodu stają sie poprostu mdłe... Pokaż więcej

Hmm......kostki rosołowe oraz vegeta zawierają glutaminian sodu - który jest toksyczny i w dodatku tępi kubki smakowe. W efekcie potrawy nie zawierające glutaninianu sodu stają sie poprostu mdłe:(

Zgłoś 18.04.2012 poirytowany

Dajcie spokój z tymi zdrobnieniami.Jesteście żałośni.:)