Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa krem brokułowo- groszkowa

28.01.2010

Krem to moja ulubiona konsystencja zupy. Dlatego często eksperymentuję ze smakami tworząc różne zupy-krem. Bazą dzisiejszej jest warzywny bulion, różyczki brokułów i zielony groszek – koniecznie mrożony, a nie z puszki, bo jest zdrowszy i smaczniejszy. By zupa była bardziej treściwa i aromatyczna, zmiksowałam ją z fetą, odrobiną czosnku i czarnym świeżym pieprzem. Do dekoracji posłużyły liście bazylii i ziarenka słodkawego czerwonego pieprzu. Krem jest lekki, ale pożywny, a smak za sprawą fety i przypraw zniewala. Przekonajcie się.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złprosty20 min.średnia

Składniki:

450 g różyczek brokułów (mrożonka),
200 g groszku zielonego (mrożonka),
ok. 1 litr bulionu,
270 g sera feta,
3 ząbki czosnku,
zmielony czarny pieprz.

Do dekoracji:

listki bazylii,
ziarenka czerwonego pieprzu.

4 pszenne tosty.

Jak przyrządzić?

Przygotuj litr warzywnego bulionu lub bulionu na białym mięsie – z indyka lub z kurczaka.

Ja wolę wersję wegetariańską.

Do gotującego się bulionu wrzucamy najpierw zamrożone różyczki brokułów, a po 3 minutach zielony groszek z mrożonki.

Następnie dokładamy trzy ząbki czosnku, odrobinę czarnego pieprzu i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.

Najdłużej będą się gotowały brokuły.

Zdejmujemy z gazu.

Wrzucamy pokrojoną fetę i miksujemy zupę mikserem na krem.

W międzyczasie przygotowujemy ciepłe tosty.

Można także zrobić tosty z ciemnego pieczywa lub grzanki, jak kto woli.

Zupę rozlewamy do małych miseczek, bo jest sycąca i wystarczy odrobina, by się najeść.

Ozdabiamy listkami świeżej bazylii i czerwonym, suszonym pieprzem.

Musi być to specjalnie suszony pieprz, który jest miękki bez gotowania.

Jak podawać?

Podajemy gorącą z ciepłymi tostami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.12.2010 Madziasta

Pyszna! ta feta daje niepowtarzalny smak ja dałam więcej groszku :) Polecam!!

Zgłoś 30.01.2010 Karolina gotuje :)

Własnie zrobiłam zupę. Z podwójnych porcji :)

Jest pycha pycha pycha!!!!

Zgłoś 25.03.2011 Joanna

zupka była by pyszna gdyby zamiast fety dodać zwykły żółty ser...z fetą smakuje jak zsiadłe mleko....... rzecz gustu i smaku

Zgłoś 12.12.2010 miłośniczka zup-krem

Przepis super, tyle że ja, zamiast grzanek, do bardzo podobnych zup dodaję prażone płatki migdałów. Zupa staje się jeszcze lepsza i bardziej wykwintna. Polecam i życzę smacznego

Zgłoś 12.12.2010 eve

A ja proponuje ja po zmiksowaniu blenderem, przetrzec jeszcze przez sito. Dzieki temu pozbedziemy sie tych twardych lupinek z groszku i bedzie bardziej aksamitna. A wierzch zupy mozna skropic ol... Pokaż więcej

A ja proponuje ja po zmiksowaniu blenderem, przetrzec jeszcze przez sito. Dzieki temu pozbedziemy sie tych twardych lupinek z groszku i bedzie bardziej aksamitna. A wierzch zupy mozna skropic oliwa (ja uzywam pikantnej z rozmarynem, czosnkiem i piri piri). Fajnie wyglada i po wymieszaniu dodaje odrobine pikantnego smaczku :)

Zgłoś 13.12.2010 veganka

było by smacznie gdyby nie ta feta.............

Zgłoś 12.12.2010 daawid

zupa krem nie zaciekawa zamiast tej zupy polecam zupe kre z dyni jest ona lepsza ale troche bardziej praco chłonna.

Zgłoś 28.01.2010 Klaudia

Zupa swietnie wyglada na zdjeciach, pewnie jest bardzo smaczna. Wyprobuje dopiero za kilka dni, bo musze dokupic skladniki.

Ja tez bardzo lubie zupy-kremy :)

Zgłoś 17.02.2010 Magnezja

Zupka bardzo prosta do przygotowania i fantastyczna w smaku!! - nawet mój "anty kremowy" mężczyzna zajadał się w najlepsze :)

Zgłoś 13.02.2010 daisyde

Zupa pierwsza klasa! Ogólnie nie przepadam za zupą brokułowa ale w tym przepisie ser feta ma znaczace miejsce.

Zgłoś 28.01.2010 Olllaaa

super, niedługo zrobię :-)

przepis w 100% w moim stylu

Zgłoś 28.01.2010 Ciotka2

Klosy, bejby i inni

Takiej zupy moi drodzy to Wy jeszcze nigdy nie jedliscie!

Zrobilam dzisiaj wieczorem zupe i palce lizac!

A kasztany owszem sa, najlepsze na Placu Pigalle... Pokaż więcej

Klosy, bejby i inni

Takiej zupy moi drodzy to Wy jeszcze nigdy nie jedliscie!

Zrobilam dzisiaj wieczorem zupe i palce lizac!

A kasztany owszem sa, najlepsze na Placu Pigalle....ale miski tez sa niezle :)

Zgłoś 28.01.2010 Lolek

O kurza melodia! Całkiem apetycznie to wygląda. może w weekend cos upichce takiego :)

Zgłoś 28.01.2010 Lajkonik

W pewnej włoskiej restauracji w KrakOFFie , której nazwa zaczyna się na literkę "Ch..." i której nazwy nie napiszę ( bo by mnie spaliło ) to właśnie podają takie smaczne i zdrowe potra... Pokaż więcej

W pewnej włoskiej restauracji w KrakOFFie , której nazwa zaczyna się na literkę "Ch..." i której nazwy nie napiszę ( bo by mnie spaliło ) to właśnie podają takie smaczne i zdrowe potrawy jakie prezentuje Czarna Oliwa nie zawsze sprawiedliwa !

PzDR!

Zgłoś 28.01.2010 Były

Ciotka, do Paryża to się jezdzi po kasztany....

Zgłoś 28.01.2010 bejbe

Wizualnie wygląda super mam nadzieję że smakuje podobnie;)

Zgłoś 28.01.2010 Ciotka

Fajnie jest prezentowana ta zupka - ladnie wyglada w miseczkach z bazylia.

A polmisek na chleb swietnie dobrany do koloru zupy.

Ciekawe gdzie mozna takie miseczki i polmiski kupic ?... Pokaż więcej

Fajnie jest prezentowana ta zupka - ladnie wyglada w miseczkach z bazylia.

A polmisek na chleb swietnie dobrany do koloru zupy.

Ciekawe gdzie mozna takie miseczki i polmiski kupic ?

Moze w Paryzu....

Zgłoś 28.01.2010 klos

pyszności

Zgłoś 28.01.2010 Wiola

A jaki ser feta ?? może być ten pakowany w kartonik ?? tyle ze on jest słony. Czy ten krem przez to nie będzie za słony ?? No i chyba trzeba ją z blend-ować czy tam z miksować żeby miała konsyst... Pokaż więcej

A jaki ser feta ?? może być ten pakowany w kartonik ?? tyle ze on jest słony. Czy ten krem przez to nie będzie za słony ?? No i chyba trzeba ją z blend-ować czy tam z miksować żeby miała konsystencje kremu??

Zgłoś 28.01.2010 Do Wiola

W zupie nie ma soli, więc słony ser feta jest jak najbardziej wskazany. A o miksowaniu jest w treści.

Zgłoś 28.01.2010 k-kow

Taki pieprz czerwony kupuję w Piotrze i Pawle, w przezroczystej torebce. To właściwie są takie łupinki. Pieprz jest słodkawy i niezbyt ostry. Też nim ozdabiam różne potrawy.

Zgłoś 28.01.2010

To jest ten pieprz czerwony, którego możesz użyć do ozdabiania zupy, bez obaw, że goście połamią sobie zęby. Innego nie polecam. Ten jest miękki, szeleści w zębach i ma inny aromat, niż zwykłe k... Pokaż więcej

To jest ten pieprz czerwony, którego możesz użyć do ozdabiania zupy, bez obaw, że goście połamią sobie zęby. Innego nie polecam. Ten jest miękki, szeleści w zębach i ma inny aromat, niż zwykłe kulki czerwonego pieprzu. Ten jest bardziej słodki.

http://www.e-piotripawel.pl/zakupywarszawa/przyprawa-royal-brand-pieprz-czerwony_ps-215729-27.html

Zgłoś 28.01.2010 ,

Twoje uwagi zostały przyjęte i naniesione w tekście. Więc komentarz nie jest już na temat. Odnieśliśmy się do świeżego pieprzu i tostów. Z gotowaniem brokułów się nie zgadzamy, bo mowa o różyczk... Pokaż więcej

Twoje uwagi zostały przyjęte i naniesione w tekście. Więc komentarz nie jest już na temat. Odnieśliśmy się do świeżego pieprzu i tostów. Z gotowaniem brokułów się nie zgadzamy, bo mowa o różyczkach a nie o łodygach lub całych brokułach. A pieprz czerwony wytłumaczył ci inny komentujący.

Dziękujemy za uwagi.

A moderują moderatorzy, a nie autorzy.

Zgłoś 28.01.2010

Nie wchodzi link, więc go potnę. Może się uda. To przyprawa Przyprawa Royal brand pieprz czerwony.

http:// www.e-piotripawel.pl /zakupywarszawa/ przyprawa-royal-brand-pieprz-c... Pokaż więcej

Nie wchodzi link, więc go potnę. Może się uda. To przyprawa Przyprawa Royal brand pieprz czerwony.

http:// www.e-piotripawel.pl /zakupywarszawa/ przyprawa-royal-brand-pieprz-czerwony _ps-215729-27.html

Zgłoś 28.01.2010

Wszedł pocięty. Tam jest zdjęcie.

Zgłoś 28.01.2010 maanika

Ja nie lubię tego pieprzu, bo ona ma dziwny smak i potem mi się kolacja odbija. Najlepszy jest czarny lub ziołowy, przynajmniej dla mnie.

Zgłoś 30.01.2010 Veneno

Właśnie zrobiłam - jest pyszna, ale moja feta jak na mój gust, jest nieco za słona. Moja zupa jest bardziej zielona niż na zdjęciu, ale bardzo smakowita!Polecam.

Zgłoś 02.03.2010 Darek

Zupę polecam, jest naprawdę na czym "ząb zawiesić", jeśli ktoś lubi jej główne składniki.... Ja robiłem na bulionetce... Pycha, a mina teściowej bezcenna ;)

Zgłoś 16.04.2010 Nidżella :P

Wygląda ciekawie, może warto spróbować? ktoś z was już gotował?? i jak?? bo ja ogólnie uwielbiam kremowe zupy, jeśli chodzi o brokułową ostatnio robiłam głównie wg poniższego przepisu (banalnie ... Pokaż więcej

Wygląda ciekawie, może warto spróbować? ktoś z was już gotował?? i jak?? bo ja ogólnie uwielbiam kremowe zupy, jeśli chodzi o brokułową ostatnio robiłam głównie wg poniższego przepisu (banalnie prosty, mało składników i szybki w wykonaniu, więc mogę bez wyrzutów polecić,tym którzy nie chcą się zamykać na wieki w kuchni:P):

http://www.klubdobrejenergii.pl/przepisy/zupy.html/16/Zupa-krem_brokulowa/

Zgłoś 16.04.2010 Nidżella :P

Wygląda ciekawie, może warto spróbować? ktoś z was już gotował?? i jak?? bo ja ogólnie uwielbiam kremowe zupy, jeśli chodzi o brokułową ostatnio robiłam głównie wg poniższego przepisu np ze stro... Pokaż więcej

Wygląda ciekawie, może warto spróbować? ktoś z was już gotował?? i jak?? bo ja ogólnie uwielbiam kremowe zupy, jeśli chodzi o brokułową ostatnio robiłam głównie wg poniższego przepisu np ze stronki www.KlubDobrejEnergii.pl (w zakładce przepisy-zupy) receptura banalnie prosta, mało składników i szybka w wykonaniu, więc mogę bez wyrzutów polecić,tym którzy nie chcą się zamykać na wieki w kuchni:P)

Zgłoś 25.06.2010

No wspaniała potrawa.!

zrobiłam w sobotę dla samej siebie, bo rodzice wyjechali i nie chciłam eksperymentować w kuchni. tylko większość czasu spędzić z moim chłopakiem.

dużo mi zo... Pokaż więcej

No wspaniała potrawa.!

zrobiłam w sobotę dla samej siebie, bo rodzice wyjechali i nie chciłam eksperymentować w kuchni. tylko większość czasu spędzić z moim chłopakiem.

dużo mi zostało więc poczęstowałam talerzem mojego faceta.

zajadał się.

powiedział 'że ten przepis jest jak by go wymyślił sam Pascal'

dziękuję za pomoc.

w końcu stare przysłowie mówi : do serca chłopaka przez żołądek. :)

Zgłoś 06.08.2010 SoNka

tak sie cieszylam na tą zupke, ale szczerze? - dla mnie zadna rewelka :(

średnio mi podeszła... zobaczymy co facet powie, jak wroci...

Zgłoś 27.09.2010 pączek w maśle

Pyszna zupka. Prosta i szybka w przygotowaniu. Dałam świeże brokuły. Gorąco polecam.

Zgłoś 30.10.2010 zym-uka

Właśnie jestem po takiej sporej porcji zupka wyszła pyszna,zapomniałem o czosnku ale w niczym to nie przeszkodziło.Przepis dobry daje pięć albo nawet sześc

Zgłoś 12.12.2010 SMAKOSZ

bardzo dobra zupka POLECAM!!!!!.

Zgłoś 16.12.2010 podniebienie i języczek

zupa jest naprawde rewelacyjna!! użyłem świeżych brokułów. żołądek miał juz dość, ale moje kubki smakowe płakały o więcej! bardzo dobra ze świeżą bagietką :)

dzięki za rewelacyjny przepis!... Pokaż więcej

zupa jest naprawde rewelacyjna!! użyłem świeżych brokułów. żołądek miał juz dość, ale moje kubki smakowe płakały o więcej! bardzo dobra ze świeżą bagietką :)

dzięki za rewelacyjny przepis!

Zgłoś 07.01.2015 chaba

OUoCdn http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com