Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa krem z zielonego groszku

Tekst i foto Agata 27-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
ok. 4? złprostyok. 40 min.?

Składniki:


40-50 dag zielonego gorszku (może być mrożony),
1/2 średniego selera - pokrojonego w kostkę,
1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę,
1 średni por - pokrojony w półtalarki,
1,5 l bulionu (może być z kostki),
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1/2 szklanki śmietany
ewentualnie: 1/2 łyżki posiekanych listków mięty

Jak przyrządzić:


1. Pokrojone warzywa ( oprócz groszku ) poddusić na 1 łyżce masła.
2. Wymieszać z mąką i zalać 1 l bulionu, gotować ok. 20 -25 minut.
3. Do pozostałego bulionu włożyć groszek i gotować ok. 20 - 25 minut (do miękkości), dodać do zupy. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito.
4. Dodać śmietanę i masło, ponownie zagotować.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypaną listkami mięty.
Bardzo syta.
Smacznego!

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.11.2005 mandinka

goraca polecam po zmiksowaniu przetarcie zupy przez sito - luski z gorszku zdecydowanie psuja konsystencje oczuwalna na podniebieniu, jesli sie tego nie zrobi

Zgłoś 09.08.2006 karcia

przepis super. ja zamiast groszku dodałam czerwonę fasolę i było pyszne:) i dodałam jeszcze ser mozzarella. polecam

Zgłoś 23.10.2006 martusia

no mam nadzieje ze jest pyszna,bo jutro planuje zrobic ja w szkole na zajeciach z gastronomii.licze na 5:)

Zgłoś 08.12.2006 marek

ja polecam dodanie w trakcie gotowania jednej, niewielkiej ostrej papryczki i jej zmiksowanie razem z reszta warzyw, daje wspanialą ostrość do zupy, przelamujac slodki groszek

Zgłoś 11.04.2007 Maggi

Bardzo podoba mi się ten przepis.Mam nadzieje że wyjdzie na lekcji gastronomi liczę na 6.

Zgłoś 11.06.2010 gdama

Ja zamiast zagęszczać mąką,dodałamdowywary 3 ziemniaki i groszek zmiksowałam azemz marechwką, ziemkamia, selerem... itd co w zupie, do tego chrupiące grzanki z żółtym serem...