Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa ogórkowa

22.02.2010

Jeszcze miesiąc kalendarzowej zimy. Z naszych zapasów znikają zimowe przetwory... Chętnie sięgamy po kiszone ogórki - do kanapek, do mięs i do zupy ogórkowej. Ogórkową znają wszyscy, jest smaczna i rozgrzewająca. Posypana koperkiem i natką pietruszki wzmacnia swój aromat. Doskonała na zimowe chłody.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
615 złprosty40 min.średnia

Składniki:

3 skrzydełka z kurczaka,
warzywa (marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, 3 ziemniaki),
25 dag kiszonych ogórków,
pojemnik śmietany 18%,
2 listki laurowe,
2 ząbki czosnku,
łyżka mąki,
pęczek kopru,
pęczek pietruszki,
pół łyżeczki majeranku,
łyżeczka cukru,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Oczyszczone skrzydełka wrzucić do 3 litrów wody.

Gdy woda zawrze, dodać pokrojone warzywa i listek laurowy.

Gotować 20 minut.

Ogórki kiszone zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach.

Dodać do zupy razem z ząbkami czosnku, majerankiem, cukrem, solą i pieprzem.

Gotować jeszcze 10 minut.

Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody.

Dodać do zupy, zagotować i zdjąć z ognia.

Zabielić śmietaną, ale uważać by się nie zwarzyła.

Natkę pietruszki i koper drobno pokroić, część wrzucić do zupy, resztę postawić na stole do bezpośredniego posypania zupy na talerzu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.02.2010 Do pytajnik

Stoi jak byk w przepisie:

"Dodać do zupy razem z ząbkami czosnku, majerankiem, cukrem, solą i pieprzem. "

Zgłoś 23.02.2010 pytajnik

łyżeczka cukru - w składnikach znajduje się taka pozycja, w wykonaniu brak - kiedy i do czego ma służyć?

Zgłoś 06.03.2010 irka 34

Ogorkowa musi byc najlepiej na miesie wolowym,jarzynki,a cebulke podduszam na maselku i dodaje starte ogorki 5 min.dusze ze szklista cebulka i dodaje do wywaru,gotuje 10 min.nastepnie lyzeczke ... Pokaż więcej

Ogorkowa musi byc najlepiej na miesie wolowym,jarzynki,a cebulke podduszam na maselku i dodaje starte ogorki 5 min.dusze ze szklista cebulka i dodaje do wywaru,gotuje 10 min.nastepnie lyzeczke cukru,majeranek,a na koniec dobra smietane,aby nie zwazyla zupy.Posypuje zielonym koprem i pietruszlka,mozna podac z ziemniakami ale tez z makaronem muszelki b.smakuje

Zgłoś 02.02.2011 ja

a ta mąka to w jakim celu,ma być krochmal?

Zgłoś 23.02.2010 Ewa

Ja robię inaczej i jest najlepsza i śmietana się nie waży.

Robię wywar na mięsku , dodaję do tego ziemniaki pokrojone w kostkę, utarte na tarce marchewkę i pietruszkę oraz kawałek drobno p... Pokaż więcej

Ja robię inaczej i jest najlepsza i śmietana się nie waży.

Robię wywar na mięsku , dodaję do tego ziemniaki pokrojone w kostkę, utarte na tarce marchewkę i pietruszkę oraz kawałek drobno pokrojonego pora. Roztapiam na patelni kawałek masła, do tego pół cebuli pokrojonej w kostkę i zeszklić. Obrane ze skórki kiszone ogórki, zetrzeć na tarce wrzucić na patelnię z masełkiem i cebulką, trochę podusić dodać 2 drobno posiekane ząbki czosnku, pojemniczek śmietany do zupy 18% i dobrze wymieszać. Chwilę podgrzewać, dodać 2 łyżki mąki i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Chwilę to podgrzać. Połaczyć to z wywarem.Chwilę pogotować razem. Doprawić do smaku solą i pieprzem (najlepiej ziołowym). Na koniec wyłączyć gotowanie i dodać pokrojony drobno koperek. smacznego

Zgłoś 23.02.2010 ogórkowa1

okropnie ta ogórkowa wyglada !! fujjjjj ja ci chetnie pokaze moja ogórkową rewelacja a twoja straszna :/

Zgłoś 23.02.2010

To chyba jest zupa mleczna, trochę zważona.

Jeszcze takiej nie widziałem, po co ją zabielać i mąki dodawać?

Zgłoś 23.02.2010 Do Gosza

Ja robiłam, u mnie tez zabiela się mąką, przeciera ogórki. Jak dodałabym wody z ogórków, to by była strasznie kwaśna. Nie dodaję tylko majeranku.

Zgłoś 22.02.2010 GaGa,

To nie wygląda na ogórkową!!!

Zgłoś 22.02.2010 laryssa

Robię trochę inaczej. Ale ogórkową uwielbia mój mąż i tez często ją robię. Moja jest pyszna, o ogórki pochodzą z ogródka teściowej. Są niesypane, z liśćmi winogron, koprem, czosnkiem i octem jab... Pokaż więcej

Robię trochę inaczej. Ale ogórkową uwielbia mój mąż i tez często ją robię. Moja jest pyszna, o ogórki pochodzą z ogródka teściowej. Są niesypane, z liśćmi winogron, koprem, czosnkiem i octem jabłkowym. sama natura!

Zgłoś 22.02.2010 BARTEK

Ogóreczki kiszone są dobre na wszystko

Zgłoś 23.02.2010 Rafiolo

to nie moze byc ogorkowa???

Zgłoś 22.02.2010 Gosza

Po mojemu zupę ogórkową robi sie przede wszystkim na wodzie z ogórków kiszonych

No ale smacznego zyczę jak ktoś zrobi zupę z powyższego przepisu.. ;)

Zgłoś 22.02.2010 mirka

za dużo tego kurczaka, to ma być ogórkowa, a nie kurczak z zupą :) a poza tym majeranek do ogórkowej? dziwne, przecież to zabija cały smak ogórków.

A na marginesie, żeby śmietana się nie z... Pokaż więcej

za dużo tego kurczaka, to ma być ogórkowa, a nie kurczak z zupą :) a poza tym majeranek do ogórkowej? dziwne, przecież to zabija cały smak ogórków.

A na marginesie, żeby śmietana się nie zważyła to wlewam śmietanę do małego słoiczka np po dżemie, dolewam zupę i roztrzepuję w zamkniętym słoiczku. Nigdy nie ma grudek. To samo z mąką - trochę mąki + trochę zimnej wody i wymieszać. Polecam.

Smacznego :)

Zgłoś 22.02.2010 Aśka

Ogórkowa to najlepsza zupa mojego syna, co oznacz że gotuję ją często

Zgłoś 22.02.2010 Nika

Jestem w ciąży i takie zdecydowane smaki mi pasują.

Zgłoś 23.02.2010 Raz Putin,

Etam, wolę solidną grochówę.

Zgłoś 22.02.2010 Misiek

Dla mnie zupa zarzucana mąką to nieporozumienie.

Zgłoś 22.02.2010 ogórkowy

FUUUU OGÓRKOWA na skrzydełkach .... Ogórkowa to dobry wywar z dobrej kości obrośniętej mięskiem !

Zgłoś 22.02.2010 Raz Putin

Aśka, ugotuj mu kiedyś jakąś inną zupę, może lubi tylko ogórkową, bo musi.

Zgłoś 25.02.2010 Duśka

Przepis troszkę dziwny. Na 3 l. wody tylko 3 skrzydełka, kilka ziemniaków, 25 dkg ogórków. To nie lepiej napić się wody mineralnej???

Zgłoś 26.02.2010 Kuchareczka

Pierwszy raz widzę tak nieapetycznie wyglądającą zupę ogórkową :/

Zgłoś 26.02.2010 Barbara

Faktycznie zupa wygląda nieapetycznie - a po co ta mąka?

Zgłoś 02.03.2010 Iza

Ja do każdej zupy dodaję majeranek, bo dobrze działa na trawienie, ilość w zależności jaka zupa, najwięcej do grochowej i fasolawej

Zgłoś 18.03.2010 ewa

Do Irka 34

Ogórkowa z makaronem nie, absolutnie nie. To zły pomysł.

Zgłoś 20.03.2010

hmmmm ja wole zupe ogorkowa na swince. I duzo ogorkow!!! Mnie przepis nie przekonal a wyglad odtracil.

Zgłoś 07.04.2010 Natka

Jakoś dziwnie ta zupa wygląda na tym zdjęciu- nie przypomina mi ogórkowej takiej jaką w domu zawsze miałam:|...a ogórkowa to jedna z moich ulubionych, więc wiele razy ją gotowałam. a zaraz potem... Pokaż więcej

Jakoś dziwnie ta zupa wygląda na tym zdjęciu- nie przypomina mi ogórkowej takiej jaką w domu zawsze miałam:|...a ogórkowa to jedna z moich ulubionych, więc wiele razy ją gotowałam. a zaraz potem jest pomidorowa, już myślałam, że wiem o niej wszystko, a ostatnio trafiłam na całkiem dwa nowe przepisy na pomidorówkę, w wydaniu na ostro (www.klubdobrejenergii.pl/przepisy/zupy.html/11/Wyjatkowo_ostra_zupa_pomidorowa) i łagodna z bazylią (www.klubdobrejenergii.pl/przepisy/zupy.html/15/Lagodna_zupa_pomidorowa_z_bazylia ) ale obok kilka innych fajnych przepisów zauważyłam na tej stronce, które muszę przetestować jeszcze:)

zawsze coś nowego i urozmaicenie jakieś, zwłaszcza teraz na wiosnę mam ochotę zawsze w kuchni poeksperymentować z warzywami:)

Zgłoś 25.11.2010 halinka

Aska, nie dawaj synowi tyle ogorkowej!, toc mu ogor wyrosnie ze wszystkie panny poodstrasza, !!