Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa szczawiowa (kacówka)

Tekst i foto fazująca 01-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
810 złprosty25 min.średnio dużo

Składniki:

- szczaw świeży lib ze słoiczka 200gr,
- ziemniaki 4 sztuki,
- marchew 1 szt.,
- jaja na twardo 2 szt.,
- kostki rosołowe 2 szt.,
- cebulka,
- masełko 2 łyżeczki,
- pół kubeczka śmietany.

Jak przyrządzić:

Gotujemy pokrojone w kosteczkę ziemniaczki w litrze wody i z kostkami rosołowymi. W tym czasie podsmażamy na masełku cebulke posiekaną drobniutko i tarkowaną marchew aż cebulka będzie rumiana. Gdy woda z ziemniaczkami się zagotuje dodajemy smażoną cebulke i marcheweczkę i gotujemy aż ziemniaczki będą miękkie. Potem dodajemy szczawik i gotujemy ok. 5 min. śmietanę solimy i wlewając do niej wrzący wywar z zupki(ok.100ml) energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitego roztworu. Następnie wlewamy śmietanę oo zupy i czekamy aż całość się zagotuje i zupka jest już gotowa.
PS. nalewamy zupkę do tależy i wkładamy w zależności od upodobań ćwiartki jajek na twardo.

Potrzebne przybory:

Garnek, patelnia, kubek na śmietanę, tarka.

Jak podawać?

Najlepsza po dobrej imprezie rano, konsumować póki gorąca!!!! :-)

Uwagi:

Do zupki można dodać świeży koper lub ząbek czosnku.

Czas przygotowania:

W czasie gotowania się zupki można ugotować jajka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.03.2004 Tymek

To ja wpiszę się pierwszy.

Znam dwa sposoby podawania tej zupy z jajkiem. Pierwszy j.w. , drugi polega na wlaniu roztrzepanych jajek do gotującej się zupy (to taka ciekawostka, żeby wiedz... Pokaż więcej

To ja wpiszę się pierwszy.

Znam dwa sposoby podawania tej zupy z jajkiem. Pierwszy j.w. , drugi polega na wlaniu roztrzepanych jajek do gotującej się zupy (to taka ciekawostka, żeby wiedzieć , że tak też można).

Druga sprawa, to szczaw ze słoika. Raz zepsułem zupę wlewając go bezpośrednio - miał niejadalne, łykowate nitki. Warto przetrzeć go przez sitko.

Zgłoś 17.03.2004 madziaa

a do tego najlepsze grzaneczki!!!

- kroimy chlebek razowy lub bułkę białą i wstawiamy do piekranika na czas taki, ażeby sie zarumieniły, albo na patelni, na masełku- pychotka.

Zgłoś 17.03.2004 madziaa

to bylam ja

Zgłoś 20.03.2004 Kaśka

a mi najlepiej smakuje z rozdrobnionym twarogiem. Kruszymy twaróg do miseczki i zalewamy zupką. MNIAM, MNIAM. Zupa musi byc bez ziemniaków

Zgłoś 23.02.2005 Kasiunia

Do szczawiowej podaję zawsze duszone ziemniaczki. Jest wtedy pyszna i sycąca, a wywar lepiej gotujcie na kościach np. schabowych - zdecydow3anie lepsza niż na rosołkach.

Zgłoś 10.03.2005 bogusia

zupa szczawiowa jest najlepsza na świecie.

Zgłoś 22.03.2005 PhoenixR

marchweczka, rosoleczek, ziemniaczki a na koncu szczawik:))) Przedni przepis bo sie strasznie usmialam. A tak powaznie...uwielbiam zupe szczawiowa...mniam

Zgłoś 09.05.2005 Lucuś

Zupka jest suuuper! dziś robiłam.....tylko proponuję o połowę mniej szczawiu!

Zgłoś 02.10.2008

zupka z przepisu wyszła super, tylko ja zrobiłam na skrzydełkach kurzych, pzdr dla autorki ;)

Zgłoś 20.07.2005 korytko

a po zjedzeniu tej zupeńki mamy ból, nie, sorry BÓLIK brzuszka i taką sraczuszkę, że rozwala nam sedesik.

LUDZIE ! NIE ZDRABNIAJCIE TAK, bo mozna się porzygać z tej słodyczy!

A po... Pokaż więcej

a po zjedzeniu tej zupeńki mamy ból, nie, sorry BÓLIK brzuszka i taką sraczuszkę, że rozwala nam sedesik.

LUDZIE ! NIE ZDRABNIAJCIE TAK, bo mozna się porzygać z tej słodyczy!

A poza tym - przepis jakis na głowie stojący!

Zgłoś 04.09.2005 Kate

zabieram się za robienie właśnie tej zielonej zupki, ale wydaje mis się,że dobrze podawać ją bez gotowanych ziemniaków a z groszkiem ptysiowym . Można zachęcic dzieci do zjedzenia zdrowej zupki ... Pokaż więcej

zabieram się za robienie właśnie tej zielonej zupki, ale wydaje mis się,że dobrze podawać ją bez gotowanych ziemniaków a z groszkiem ptysiowym . Można zachęcic dzieci do zjedzenia zdrowej zupki !!! :D :D

Zgłoś 03.11.2005 Kace

Sprobowalam zrobic, wg Twojego przepisu i wyszla rewelacyjna.

Naprawde smaczna. Dobre proporcje i wogole.

Dzieki.

Zgłoś 23.11.2005 Michal(SHU)

Ja śmiało mogę stwierdzić, że w mojej kuchni nie ma grawitacji.... wszystko, co gotuje albo exploduje pod sam sufit, albo strzela w cztery strony świata na wszystkie ściany... produkty nie trzy... Pokaż więcej

Ja śmiało mogę stwierdzić, że w mojej kuchni nie ma grawitacji.... wszystko, co gotuje albo exploduje pod sam sufit, albo strzela w cztery strony świata na wszystkie ściany... produkty nie trzymają się naczyń.... a po przygotowanym daniu mam zawsze +, - 1,5 h sprzątania po całym tym zabiegu .... nie wiedziałęm że szczawiowa to antykacowy afrodyzjaq.... myślę że od dziś stanie się moim ulubionym & najczęściej wykorzystywanym przepisem.. jak ktos tam kiedys powiedział "...polak nie wielbłąd, piś musi" :D

Zgłoś 01.03.2006 majak

szczaiowa pychota, ale uwaga nie można jeść za często bo wypłukuje wapno z organizmu. a dzisiaj robię. U mnie w domu jadało sie bez ziemniaków ale spróbuję wersję "z"

Zgłoś 06.05.2006 MARCIN

Jest zajebista naj lepsza na kaca

Zgłoś 24.05.2006 Fiolka

Moja cała rodzinka uwielbia zupkę szczawiową!Szczaw albo zrywam sama albo kupuje,myje i kroję dosyć drobno.Wrzucam do wywaru z kości schabowych solę i gotuje,po 10 minutach zaprawiam śmietaną i ... Pokaż więcej

Moja cała rodzinka uwielbia zupkę szczawiową!Szczaw albo zrywam sama albo kupuje,myje i kroję dosyć drobno.Wrzucam do wywaru z kości schabowych solę i gotuje,po 10 minutach zaprawiam śmietaną i gotowe!A do tego jajeczka ugotowane na twardo pokrojone na ćwiartki a na osobnym talerzyku,tłuczone ziemniaczki okraszone skwareczkami z boczku.Polecam...Smacznego.

Zgłoś 01.06.2006 carolla

Przepyszna ta zupa!!oprzec sie nie moge(a nie jestem po imprezce;)

Zgłoś 30.06.2006 kobietka

Zupka wyszła pyszna!!! dzięki za przepis!!

Zgłoś 13.09.2006 eenia

Zupkę szczawiową bardzo lubie i robiłam ja wg powyzszego przepisu ze słoiczka i swiezy szczaw. Z ziemniaczkami, grzankami oraz ryżem dodając jajeczko.Pychotka!

Zgłoś 13.09.2006 eenia

Oczywiscie nie ze wszystkim naraz tylko albo swiezy albo ze słoiczka szczaw. Takze albo ziemniaczki, innym razem grzanki albo ryz:)

Zgłoś 02.10.2006 siemohwbmf

Szczawiowa OK

Zgłoś 01.11.2006 jerzy

maselko,zupka,lyzeczka.....piekny polski jezyczek - wstydz sie kucharczyku

Zgłoś 20.12.2006 kates

Przepis swietny. Robilam nie raz zupe szczwiowa, ale postanowilam sprobowac tego przepisu. Rewelacja!!!! A z roztrzepanym jajkiem....super. Goraco wszystkim polecam

Zgłoś 12.01.2007 starakucharka

Zupę podajemy na taleRZu.

Zgłoś 23.01.2007 ania

Moze i jezyk polski zmiekczony ale przy jedzeniu to nie ma wiekszego znaczenia. A zupke dzis zrobilam poraz pierwszy i jest boska.

Przepis rewelacja.!!!! Pierwszy raz jadlam z ziemniakam... Pokaż więcej

Moze i jezyk polski zmiekczony ale przy jedzeniu to nie ma wiekszego znaczenia. A zupke dzis zrobilam poraz pierwszy i jest boska.

Przepis rewelacja.!!!! Pierwszy raz jadlam z ziemniakami i uwazam ze to fajny pomysl- zupa jest bardziej konkretniejsza.

Pozdrawiam autora!!!

Zgłoś 24.05.2007 Fiolka

Zupa szczawiowa tylko na kościach od schabu!Zupę podaje z jajkiem,a na osobnym talerzu,tłuczone ziemniaczki okraszone skwareczkami...pycha!Zawsze tak jadłam i nawet mój Mąż się przekonał i teraz... Pokaż więcej

Zupa szczawiowa tylko na kościach od schabu!Zupę podaje z jajkiem,a na osobnym talerzu,tłuczone ziemniaczki okraszone skwareczkami...pycha!Zawsze tak jadłam i nawet mój Mąż się przekonał i teraz uwielbia;-)

Zgłoś 19.11.2007 zyla75

:) super zupka.trzeba uważać na szczaw ze słoika bo możemy znależć w zypie wtedy piasek.Najlepiej jak sę samemu uzbiera i ułoży.Ja zamiat śmietany dodaję jogurt natur.mniej kalorii.PYCHOTA

... Pokaż więcej

:) super zupka.trzeba uważać na szczaw ze słoika bo możemy znależć w zypie wtedy piasek.Najlepiej jak sę samemu uzbiera i ułoży.Ja zamiat śmietany dodaję jogurt natur.mniej kalorii.PYCHOTA

Zgłoś 03.10.2008 mai

Nie mogłam czytać tego przepisu te upiorne zdrobnienia marcheweczka, szczawik. Brrrrrrrrrrr Co za infantylizm

Zgłoś 22.02.2008 Anna

Uwielbiam zupe szczawiowa, szkoda tylko, ze wcale nie jest taka zdrowa. Szczawian potasu wystepujacy w szczawiu pod wplywem gotowania przyjmuje postac nieorganiczna i moze byc przyczyna zapaleni... Pokaż więcej

Uwielbiam zupe szczawiowa, szkoda tylko, ze wcale nie jest taka zdrowa. Szczawian potasu wystepujacy w szczawiu pod wplywem gotowania przyjmuje postac nieorganiczna i moze byc przyczyna zapalenia stawow i miesni.

Zgłoś 26.02.2008 patryk

pyszności!:) ja zamiast smażyć dożuciłem marchew gotowałem zópe na żeberkach bo jestem na emigracji i mi dużo ich zostało:) a do zópy dodałem troszkę ziół prowansalskich ,oregano ,magi no i czos... Pokaż więcej

pyszności!:) ja zamiast smażyć dożuciłem marchew gotowałem zópe na żeberkach bo jestem na emigracji i mi dużo ich zostało:) a do zópy dodałem troszkę ziół prowansalskich ,oregano ,magi no i czosnek:) mniam mniam :)heheheheh

Zgłoś 02.05.2008 iskabelka

Zupa jest zaje..... Dziekuje :)

Pozdrawiam

Zgłoś 12.07.2008 elzbietka

tez chetnie jem zupe szczawiowa jest wspaniala, tylko dlaczego nie pozostaje kolor zielony. moze ktos zna sposob zeby ta supka byla zielona? dziekuje

Zgłoś 31.07.2008 szefunio

swietna zupka :-)

Zgłoś 29.09.2008 świerzo upieczona żona:)

:) zrobiłam te zupę już kolejny raz i jak zawsze wyszła rewelacyjna.. dziękuję za przepis:)

Zgłoś 16.08.2008 ania

zupka pyszna dziś robię po raz kolejny;)

Zgłoś 25.09.2008 edzia

a ja podaje do niej osobno pieczone ziemniaki zawijane w plastry wedzonego boczku pychota

Zgłoś 04.11.2010 klaudia

hey, nie mozesz zmienic tego przepisu? Byloby fajnie jakby brzmial odrobine bardziej profesionalnie. Teraz brzmi jakbys bawila sie w gotowanie naczynkami dla lalek.

Zgłoś 24.08.2008 marta

wszystko ok, przepis bardzo dobry, tylko czemu szczawik, ziemniaczki, cebulka, masełko?? pięć latek mamy???!

Zgłoś 02.09.2008 tonguetwister

jakiez to przepiekniesiunie ze wasze przepisiki, choc z błedzikami ale wszystkie naszpikowane slodziutkimi zdrobnieniami. zemniaczki, marchewewczka, pietruszeczka...

zalosne to jest.

... Pokaż więcej

jakiez to przepiekniesiunie ze wasze przepisiki, choc z błedzikami ale wszystkie naszpikowane slodziutkimi zdrobnieniami. zemniaczki, marchewewczka, pietruszeczka...

zalosne to jest.

I przepis na "zupeczke ze szczawiczkiem" mozecie sobie w dupeczke wsadzizc.

Zgłoś 03.09.2008 radek

Właśnie przed chwilą ją ugotowałem. Pychota!!!!

Zgłoś 16.09.2008 hanka

A nie można było tego napisać jak człowiek, zamiast jak człowieczek w interneciku...

Zgłoś 07.02.2010 Piwonia

Ile masz lat? 5?

Zgłoś 12.12.2009 seXXXowna nowojorczanka

zgadzam sie zupelnie z tym ze zdrobnienia mnie wk*******wiaja

Zgłoś 14.09.2009 Magda

Zupa fajna :) Tylko te zdrobnienia brrrrr!!!!!!

Zgłoś 04.08.2009 ola

Zupka pyszna, ale nie lubie ziemniaków, wiec dodaję wiecej bo 4 jajka, koniecznie roztrzepane.

Zgłoś 03.03.2010 m

ja wiem ze zupy szczawiowej nie wolno jesc za czesto, po pierwsze wyplukuje wapno z organizmu, a po drugie osoby ktore maja problemy z kamieniami nerkowymi to jest to zakazane!!!! polecam ogórko... Pokaż więcej

ja wiem ze zupy szczawiowej nie wolno jesc za czesto, po pierwsze wyplukuje wapno z organizmu, a po drugie osoby ktore maja problemy z kamieniami nerkowymi to jest to zakazane!!!! polecam ogórkową:)

Zgłoś 27.03.2010 ola

przepisik na zupeczke szczawioweczke

Zgłoś 20.05.2010 elo

Kurde, jakaś idioteczka musiała ułozyć ten sfodziaszny przepisiczek na zupeczke szczawióweczke.

Takimi zdrobnieniami najczęściej posługują się puste "błąd" debilki...

... Pokaż więcej

Kurde, jakaś idioteczka musiała ułozyć ten sfodziaszny przepisiczek na zupeczke szczawióweczke.

Takimi zdrobnieniami najczęściej posługują się puste "błąd" debilki...

Zgłoś 22.05.2010

mi sie podoba

Zgłoś 20.04.2011 najszybsza i najsmaczniejsza zupa świata

zupka jest pyszna a to ze w przepisie zawarte są zdrobnienia dla jej SMAKU nie ma znaczenia:)

Zgłoś 07.06.2010 raskolnikov

o boże..........

szukałem natchnienia na zupę szczawiową, a co widzę?>>>>>>>>>>>>>>&gt... Pokaż więcej

o boże..........

szukałem natchnienia na zupę szczawiową, a co widzę?>>>>>>>>>>>>>>>>..............: "wrzuć kostkę rosołową, słoiok przecieru, zagotuj, pomieszaj.... pyszne"

człowieku, wstydź się, wstydź się, wolałbym zjeść zupkę chińską niż tę twoją pseudozupkę z kostki rosołowej........

do zupy potrzebne jest mięso (żeby zrobić wywar) i warzywa (żeby zrobić wywar:)....... plus natchnienie, szczypta szaleństwa i długieeeeeeeeeeee gotowanie (a nie 5 minut - czy ktoś widział przepis na seks 5minut?. ... no w sumie szybki numerek czaem to jest to, ale zupa już w tych kategoriach się nie sprawdza)............ no, nie chce mi się rozwodzić nad przepisem z chińskiego kubka, p[ozwólcie jeszcze, że zaapeluję: nie realizujcie przeisów , w których figuruje zamiast mięsa kostka rosołowa itp, bo to debile piszą, którzy gotować się nauczyli oglądając bigbradera (danie w 5minut)................................ a panią proszę z łaski swoejej o usunięcie przepisu, bo ośmiesza pani siebie i swoją matkę przede wszystkim.

pozdrawiam

Zgłoś 17.06.2010 Miki

Przepis nie jest zly ale smaku odejmuje jezyk autorki.

Zgłoś 11.07.2010 voytec

...chciałem tylko wtrącić słowo, do tej nielicznej ale widocznej części komentujących, mieszkam od dłuższego czasu poza granicami naszego kraju i czytając wasze użalanie się na temat zdrobnień ... Pokaż więcej

...chciałem tylko wtrącić słowo, do tej nielicznej ale widocznej części komentujących, mieszkam od dłuższego czasu poza granicami naszego kraju i czytając wasze użalanie się na temat zdrobnień uświadczam się w przekonaniu, że racje mają anglicy mówiąc "polak znajdzie zawsze problem tam gdzie go niema"

Korzystając z przepisu nawet nie zauważyłem tych zdrobnień a zupa smakowała rewelacyjnie.

Dziękóweczka za fajniusi przepisik jak dla mnie wypasik.

Zgłoś 25.08.2010 julka

fajny przepis wlasnie gotuje zupa jak na szczaw ze sloika jest bardzo dobra moj maluch mowi ze mniam wiec musi byc ok :)

Zgłoś 14.07.2011 mak

bardzo mnie razi talerz...pisany jako tależ, ja wiem że to bez znaczenia, nie o ortografię tu chodzi, każdy powie...czepia się bałwan ale proszę dbajcie o język polski tak samo jak o polskie pot... Pokaż więcej

bardzo mnie razi talerz...pisany jako tależ, ja wiem że to bez znaczenia, nie o ortografię tu chodzi, każdy powie...czepia się bałwan ale proszę dbajcie o język polski tak samo jak o polskie potrawy

Zgłoś 10.02.2012 kuchcik

Zgadzam się z przedmówcą, że Polak zawsze znajdzie problem tam, gdzie go nie ma.. Z resztą już dawno ktoś mądrzejszy ode mnie powiedział, że naszą cechą narodową jest tzw. "pieniactwo"... Pokaż więcej

Zgadzam się z przedmówcą, że Polak zawsze znajdzie problem tam, gdzie go nie ma.. Z resztą już dawno ktoś mądrzejszy ode mnie powiedział, że naszą cechą narodową jest tzw. "pieniactwo".

W kwestii zdrobnień? Nie muszą się podobać, ale po co robić z tego problem i ośmieszać się pytaniem czy Autorka ma 5 lat? Mówi się, że nie ma głupich pytań a jednak...

Odnośnie ortografii? Przykro się na takie błędy patrzy, oj przykro... ale po co komentować? Jeśli naprawdę komuś to polepsza nastrój to szczerze współczuję powodów do radości...

A przepis mimo całej niechęci do kostek rosołowych zaraz wypróbuję- czasu na wielkie gotowanie dziś nie mam, a jeśli zupa wychodzi tak pyszna, jak większość pisze, to grzechem byłoby nie spróbować:)

Zgłoś 10.02.2012 kuchcik

Zgadzam się z przedmówcą, że Polak zawsze znajdzie problem tam, gdzie go nie ma.. Z resztą już dawno ktoś mądrzejszy ode mnie powiedział, że naszą cechą narodową jest tzw. "pieniactwo"... Pokaż więcej

Zgadzam się z przedmówcą, że Polak zawsze znajdzie problem tam, gdzie go nie ma.. Z resztą już dawno ktoś mądrzejszy ode mnie powiedział, że naszą cechą narodową jest tzw. "pieniactwo".

W kwestii zdrobnień? Nie muszą się podobać, ale po co robić z tego problem i ośmieszać się pytaniem czy Autorka ma 5 lat? Mówi się, że nie ma głupich pytań a jednak...

Odnośnie ortografii? Przykro się na takie błędy patrzy, oj przykro... ale po co komentować? Jeśli naprawdę komuś to polepsza nastrój to szczerze współczuję powodów do radości...

A przepis mimo całej niechęci do kostek rosołowych zaraz wypróbuję- czasu na wielkie gotowanie dziś nie mam, a jeśli zupa wychodzi tak pyszna, jak większość pisze, to grzechem byłoby nie spróbować:)

Zgłoś 11.07.2012 Ewa

Ludzie!!!! Apeluje!!! czy naprawde jestescie juz tak wyplukani z emocji i zgorzkniali ze irytuje was kiedy ktos stara sie zyc wesolo i kolorowo i uzywa zdrobniej .A moze autor lub autorka zrobi... Pokaż więcej

Ludzie!!!! Apeluje!!! czy naprawde jestescie juz tak wyplukani z emocji i zgorzkniali ze irytuje was kiedy ktos stara sie zyc wesolo i kolorowo i uzywa zdrobniej .A moze autor lub autorka zrobila to dla zartu? Dlaczego jest w was tyle jadu? !!!

Moze macie stresujaca prace albo zona/maz was zdradzaja a dzieci nie sluchaja polecen?? hmmm...napewno przyjemniejszym czlowiekiem jest autorka /autor przepisu niz ludzie ktorych tak bardzo poruszyly i zdenerwowaly te zdrobnienia..tym ludziom szczerze wspolczuje i zycze zeby w zyciu zaczelo im sie ukladac i zeby pokochali siebie a wtedy bedzie latwiej im pokochac ,,zdrobnienia,

pozdrawiam wszystkich kochajacych ,szczawiuweczke, ;);)

Zgłoś 21.02.2013 gość

"...nalewamy zupkę do taleŻy (...)". A co to jest ten taleŻ??