Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa z kurek

Tekst i foto Ewa Kubicka 13.08.2003

Moja ulubiona. Przepadam za nią i ginę. Oszczędnie wydzielam domownikom po 1 talerzu
(najchętniej bez dokładki), reszta dla mnie. Odkąd nauczyłam się mrozić kurki, mogę ją
powtórzyć w zimie - z tą samą przyjemnością.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6 porcji15 złprosty40 min.?

Składniki:

- 1/4 kg kurek (może być więcej oczywiście),
- 1 włoszczyzna,
- 1/2 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- zielona pietruszka,
- 1 łyżka masła ,
- kawałek mięsa na zupę: np. żeberka wieprzowe (ale nie jest to konieczne),
- 2 litrowy garnek z dobrą wodą,
- sól, pieprz, liście bobkowe,
- opcjonalnie: śmietana i kawałeczek cytryny,
- listek szałwi.

Jak przyrządzić?

1) Jeśli to będzie zupa na mięsie, do garnka z wodą wkładamy kawałek mięsa
i czekamy, aż całość się zagotuje porządnie.




2) W tym czasie kurki czyścimy z piasku. Krótko, ale dokładnie płuczemy. Niestety,
niemal zawsze zostaje odrobina piasku, żeby nie wiem jak dokładnie to robić. Większe grzyby
kroimy na drobniejsze części.




3) Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dusimy cebulę na szklisto. Dorzucamy kurki.
Całość dusimy ok. 20 min.




4) Obraną i pokrojoną włoszczyznę wrzucamy do garnka, w którym obgotowało się mięso.
Dodajemy listek bobkowy, 2-3 ziarenka pieprzu. Po chwili dorzucamy uduszone kurki.




5) Ziemniaki pokrojone na drobne kawałki dodajemy na końcu. Gotujemy do chwili,
gdy będą miękkie (ok. 10 min).




6) Oczywiście próbujemy - może trzeba dodać nieco soli.

Jak podawać?

Każdemu na talerz. Dużo zielonej pietruszki na wierzch. Osoby, które lubią tę zupę ze śmietaną,
dorzucają ją teraz. Można wycisnąć kilka kropel soku z cytryny. Na koniec koniecznie
świeżo zmielony pieprz. Kilka pokręceń młynka.

Uwagi:

Wspaniała zupa. Nieraz pod koniec gotowania dokładam 2 listki szałwi. Ten aromat wyjątkowo
pięknie składa się ze smakiem zupy kurkowej. Jedzona na dokładkę jest jeszcze smaczniejsza.
<br><br>

Jeśli była gotowana na delikatnym mięsie, typu cielęcina, to kawałki mięsa możemy włożyć do talerzy
razem z zupą. Mężczyźni przyjmą to z zadowoleniem.
<br><br>

Nie wybieramy zupy z dna garnka - tam zawsze są ziarenka piasku, których nie udało
nam się wypłukać z grzybów.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.08.2003 basja

Koniecznie zrób i posmakuj, pychotka

Zgłoś 17.08.2003 MDMD

Łomatko!!!!!!!!!! Ja poproszę porcję!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 20.08.2003 anula

A ja poproszę przepis jak mrozić kurki - bi mi wychodzą gorzkie.

Dziękuje

Zgłoś 23.08.2003 Qchcik Qba

ja wymyśliłam sobie taką metodę - wbrew polecanym przez książki kucharskie - czyszczę kurki z piasku, dobieram w porcjach zbliżonych do siebie wielkością. A więc małe z małymi, duże z dużymi. Wk... Pokaż więcej

ja wymyśliłam sobie taką metodę - wbrew polecanym przez książki kucharskie - czyszczę kurki z piasku, dobieram w porcjach zbliżonych do siebie wielkością. A więc małe z małymi, duże z dużymi. Wkładam do zamrażalnika rozłożone płasko. Po pierwszym zmrożeniu układam ciaśniej.

Nie tracą koloru i z tego co mówi mi mój smak - nie są gorzkie.

Zgłoś 24.08.2004 majka

prosze o rade jak mrozic kurki, jeszcze tego nie robilam ale nastraszyli mnie, ze to nie bardzo sie udaje... bede wdzieczna...

Zgłoś 25.08.2004 jo-dorota

gotuje tak samo, ale zamiast miesa na koncu wrzucam pokrojony w koseczke i zesmazony boczek wedzony. Wszystko razem rewelacja.

Zgłoś 09.09.2004 Ewa

Kurki oczyszczą się z pisaku jeżeli przed ich myciem włoży się je na godzinkę do wody z solą. Nie są idealnie czyste, ale lwia część roboty odchodzi.

Zgłoś 21.10.2004 ewa

Mrożę kurki już od paru lat i nigdy nie są gorzkie.

Umyte i pokrojone kurki wrzucam na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażę je aż do momentu gdy odparują, potem po ostudzeniu dzielę je... Pokaż więcej

Mrożę kurki już od paru lat i nigdy nie są gorzkie.

Umyte i pokrojone kurki wrzucam na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażę je aż do momentu gdy odparują, potem po ostudzeniu dzielę je na porcje i zamrażam.

Zgłoś 30.10.2004 ewa

super

Zgłoś 15.06.2011 redcoffie

dzięki za przepis, właśnie ugotowałam i jest przepyszna :)

pozdrawiam

Zgłoś 12.07.2005 kocham kluski śląskie

kocham kluski śląskie ........... ale kurki tez są super sprobojcie koniecznie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 14.08.2005 Ania

Ja poprosze o przepis jak mrozić kurki

Zgłoś 20.03.2006 szef

p. Ewo, kurkową gotuje identycznie tyle tylko ze na delikatnym wywarze drobiowym lub warzywnym zeby nie stłumić smaku kurek. śmiatana owszem wskazana, można też podprawić żółtkiem. ja zamiast zi... Pokaż więcej

p. Ewo, kurkową gotuje identycznie tyle tylko ze na delikatnym wywarze drobiowym lub warzywnym zeby nie stłumić smaku kurek. śmiatana owszem wskazana, można też podprawić żółtkiem. ja zamiast ziemniaków podaj z tortelini. smaczmego

Zgłoś 12.09.2005 miśka

ja tez ją gotowałam (po tym jak znalazłam tu ten przepis) świetna!!!!!

Zgłoś 19.09.2005 D.K.

Mrożenie kurek: kurki oczyscić z piasku, wieksze pokroić. Na patelni zeszklić cebulkę na oleju, dodać kurki osolić i dusić 15-20 min na wolnym ogniu (jeśli trzeba dodadawać w trakcie trochę wody... Pokaż więcej

Mrożenie kurek: kurki oczyscić z piasku, wieksze pokroić. Na patelni zeszklić cebulkę na oleju, dodać kurki osolić i dusić 15-20 min na wolnym ogniu (jeśli trzeba dodadawać w trakcie trochę wody). Zakończyc duszenie, gdy grzybki są dość miękkie a woda odparowna. Takie kurki można jeść od razu albo po ostudzeniu zamrozić. Ja kładę je do nieduzych woreczkóww i rozpłaszczam, żeby w razie potrzeby odłamać tyle ile trzeba np. do jajecznicy i aby łatwo się rozmrażały. Zamrożone kładę na patelnie lub do gara i rozmrażam na wolnym ogniu, potem można już dodać wedle uznania jajko, śmietanę lub wrzucić kurki do zupy. Smakują jak świeże.

Zgłoś 14.10.2005 Taroti

Z mrożeniem kurek jest tak, że generalnie NIE zamrażamy surowych grzybów. Można je podsmażyć, poddusić lub zblanszować w wodzie i dopiero potem zamrażać, wtedy nie są gorzkie po rozmrożeniu. Poz... Pokaż więcej

Z mrożeniem kurek jest tak, że generalnie NIE zamrażamy surowych grzybów. Można je podsmażyć, poddusić lub zblanszować w wodzie i dopiero potem zamrażać, wtedy nie są gorzkie po rozmrożeniu. Pozdrowienia dla wszystkich "kurkożerców" :-)

Zgłoś 15.11.2005 halina

czy zupa może być z mieszanki grzybowej z kurkami? taka "podróbka"

Zgłoś 17.03.2006 ed

jusz na sam widok jestem głodny :);P

Zgłoś 09.04.2006 kurka_wodna

kurki przed mrożeniem koniecznie zblanszować tj. wrzucić do gotującej sie wody na 2-3 minuty, osączyć na sitku wystudzić i zamrozić.

Zgłoś 15.06.2011 redcoffie

dzięki za przepis, właśnie ugotowałam i jest przepyszna :)

pozdrawiam

Zgłoś 13.07.2006 MargolciaS

Do wody, w której czyści się grzyby, dodać łyżkę mąki. Zanieczyszczenia naprawdę łatwiej schodzą.

Zgłoś 13.10.2007 zu

ta zupa z kurek nie jest taka rewelacyjna, z pewnoscia nie powala z nog, przecietna...

Zgłoś 11.08.2006 urania

Najlepiej pozbywam się zanieczyszczeń poprzez sparzenie grzybków przed płukaniem. Całą operację przeprowadzam w zlewozmywaku. Zalewam kurki wrzątkiem i delikatnie mieszam aby pisek odpadł. Zbier... Pokaż więcej

Najlepiej pozbywam się zanieczyszczeń poprzez sparzenie grzybków przed płukaniem. Całą operację przeprowadzam w zlewozmywaku. Zalewam kurki wrzątkiem i delikatnie mieszam aby pisek odpadł. Zbieram grzyby łyżką cedzakową i następnie płuczę 3 razy. Po takim oczyszczeniu nie powinno być "zgrzytów"

Zgłoś 15.10.2008 Andzia

Zupa PYSZNA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie rozumiem dlaczego jedna z pań napisała, że "musiała wylać cały garnek" - mnie zupka smakowała :)

Zgłoś 21.11.2006 Kasia

Fujjj !!!

Zrobiłam ją , wg przepisu (zresztą w tym przepisie nie można nic zepsuć) ... i nikt jej nie chciał jeść !!!!!!!! Musiałam wylać . Obrzydlistwo !!!!!!

Zgłoś 21.11.2006 agnieszka

Można tę zupę wyjadać do samego dna bez obawy o ziarenka piachu - jest prosty sposób na ich pozbycie się: oczyszczone i umyte kurki wrzucamy do dużej miski i zalewamy dużą! ilością wrzątku. Leżą... Pokaż więcej

Można tę zupę wyjadać do samego dna bez obawy o ziarenka piachu - jest prosty sposób na ich pozbycie się: oczyszczone i umyte kurki wrzucamy do dużej miski i zalewamy dużą! ilością wrzątku. Leżą sobie w nim aż woda na tyle ostygnie, że można w nią wsadzić ręce i wyjąć kurki. Tak samo obrabia się gąski, które przecież mają zawsze o wiele więcej piasku - to działa!!!

Zgłoś 12.09.2009 kurkorzerca

Witam

Mam całą szufladke kurek w zamrażalniku. ;-) Robie tak: po powrocie z lasu wstępnie czyszczę kurki z piasku i innych zanieczyszczeń, zalewam wszystkie wrzątkiem, po jakimś czasie (ok... Pokaż więcej

Witam

Mam całą szufladke kurek w zamrażalniku. ;-) Robie tak: po powrocie z lasu wstępnie czyszczę kurki z piasku i innych zanieczyszczeń, zalewam wszystkie wrzątkiem, po jakimś czasie (ok 20 min) zlewam wodę i porcjami na durszlak i leję ostro prysznicem (kurki po zabiegu z wrzątkiem nie łamią się i są elastyczne..jak z gumy :-) ) Następnie każdą sztuke z osobna w zlewie z odkręconym ninimalnie kranem płuczę. Nie ma szans żeby zostało jakieś ziarenko piasku. Wszyskie wędrują do durszlaka a potem w torebeczki i do zamrażalnika. Mniamciu na zimę gotowe.

Zgłoś 06.04.2007 ewa

Witam serdecznie

No to mam kolejną zupę dla moich domowników.Moje akcje zdecydowanie wzrosną.

Zawsze obawiałam się gotowania grzybów, strach że wytruję rodzinę powodował, że gotowa... Pokaż więcej

Witam serdecznie

No to mam kolejną zupę dla moich domowników.Moje akcje zdecydowanie wzrosną.

Zawsze obawiałam się gotowania grzybów, strach że wytruję rodzinę powodował, że gotowałam je do upadłego.Efekt- gorzej niż źle Przestałam. Teraz zaczynam.

Pozdrawiam- już czuję zapach.

Zgłoś 11.06.2007 Alcia

Super!!!! Ja zamiast natki dodałam koperku - rewelacja:-)

Zgłoś 19.10.2007 ab

ta zupka NIE JEST FANTASTYCZNA jak wiekszosc komentarzy na to wskazuje, ugotowalam i nie powalila mnie z nog, zaliczam ja do przecietnych.

Zgłoś 21.10.2007 Alda

Nie mam nigdy żadnego piasku w grzybach.

Oto nasz rodzinny przepis na mrożenie grzybów łącznie z kurkami.

Przyniesione z lasu i wstępnie oczyszczone z igliwia i piasku wrzucamy do ... Pokaż więcej

Nie mam nigdy żadnego piasku w grzybach.

Oto nasz rodzinny przepis na mrożenie grzybów łącznie z kurkami.

Przyniesione z lasu i wstępnie oczyszczone z igliwia i piasku wrzucamy do gara , dodajemy łyżkę soli i zagotowujemy . Zbieramy z wierzchu białą pianę z brudami. Wszystko odcedzamy na druszlaku . nastepnie powtarzamy całą operację jeszcze raz albo dwa w zależnosci od grzybów. Zawsze gotujemy krótko. Potem pakuję wystygłe grzyby w worki lub pojemniki i mrożę.

Smakują jak świeże, a co najważniejsze są czyste i pyszne.

Zgłoś 21.10.2007 Alda

Oczywiście dolewamy wody. o czym nie napisałam wcześniej .

Poprawiam się.

A przepis na zupę wypróbuję z przyjemnością.

Zgłoś 22.10.2007 Alda

Zgłoś 22.10.2007 Alda

Zupa "palce lizać". Nie będę jej często robić, bo nie mogę się ograniczyć do 1 talerza.

Pozdrawiam

Zgłoś 25.08.2008 Beata

Oj, tylko kurki zmarnowane:( a takie pyszne byłyby uduszone w smietanie z ziemniaczkami. Nigdy wiecej nie zrobie tej zupy

Zgłoś 15.09.2008 Acha

Zrobiłam tę zupkę i nie mogę wyjść z zachwytu jaka jest pyszna! Stoję nad garnkiem i podjadam... niebo w gębie!

Zgłoś 03.08.2009 Ula

Zupka jest pyszna i nie rozumiem jak można ją wylać. Nie można skończyć na jednym talerzu, dokładka jest konieczna.

Zgłoś 25.08.2009 magnolia

kochani ratujcie moje kurki. mialo to byc danie popisowe w sobote na imprezie(29.08). usmazylam kurki , do momentu , az odparowal nadmiar wody(na masle) i okazuje sie , ze gorzkie, dodalam zeszk... Pokaż więcej

kochani ratujcie moje kurki. mialo to byc danie popisowe w sobote na imprezie(29.08). usmazylam kurki , do momentu , az odparowal nadmiar wody(na masle) i okazuje sie , ze gorzkie, dodalam zeszklona cebulke, jajko, bulke tarta(bo to mialy byc pierozki), przyprawilam-myslalam , ze chociaz troche zgubie goryczke- nic z tego. moze ktos zna sposob jak zgubic ta gorycz? bardzo prosze o szybka podpowiedz. moze cos z tego jeszcze wyjdzie

Zgłoś 30.03.2012 barbara

Właśnie ugotowałam taką zupkę, bez mięsa, za to dorzuciłam bulion grzybowy. Kurki miałam zawekowane w słoiku, bo tak sypnęły, że nie miałam ich gdzie podziać. Polecam, udała się znakomicie. Cies... Pokaż więcej

Właśnie ugotowałam taką zupkę, bez mięsa, za to dorzuciłam bulion grzybowy. Kurki miałam zawekowane w słoiku, bo tak sypnęły, że nie miałam ich gdzie podziać. Polecam, udała się znakomicie. Cieszę się, bo jestem taką sobie kucharką i wdzięczna jestem za przepisy.

Zgłoś 29.08.2012 u_cioci_na_imieninach

Zupa zapewne będzie dobra, natomiast będzie lepsza, jak mięso się ugotuje a nie tylko porządnie zagotuje. Po długotrwałej obróbce termicznej (smażenie, gotowanie) kurki będą twarde, w związku z ... Pokaż więcej

Zupa zapewne będzie dobra, natomiast będzie lepsza, jak mięso się ugotuje a nie tylko porządnie zagotuje. Po długotrwałej obróbce termicznej (smażenie, gotowanie) kurki będą twarde, w związku z tym kurki powinno się krótko obsmażyć i dodać do zupy już po ugotowaniu ziemniaków. Dodatki do zupy to sprawa gustu. Ja zamiast natki dodaję koperek i to w sporej ilości.