Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa z rydzów

Tekst i foto Agnieszka G. 13-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-? złprosty30-40 min.?

Składniki:

pierś kurczaka, włoszczyzna, mąka, jajka, masło, rydze, kostka rosołowa wołowa, śmietana, sól i pieprz, natka pietruszki do dekoracji

Jak przyrządzić:

Gotujemy wywar jak zwykły rosół na piersi kurczaka pokrojonej w kostkę.
Na maśle rozgrzanym podsmażamy rydze posolone, najpierw puszczą taki gęsty sok, jednak dusimy je pod przykryciem, aż ten gęsty sok zamieni się w czyste masło (podobnie jak pieczarki).
Przygotowujemy sobie kluski: mąka, woda, jajko, i sól (składniki w zależności od tego, ile robi się zupy i czy lubimy kluski).
Jak wszystkie składniki w wywarze są już miękkie, dodajemy rydze razem z masełkiem, na którym się smażyły.
Kiedy cała zupa się gotuje, wkładamy niewielkie kluseczki, doprawiamy do smaku, można wrzucić kostkę rosołową wołową, zabielamy śmietaną.
Podajemy udekorowane niewielką ilością natki pietruszki.

Czas przygotowania:

Wszystko zależy od mięsa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.09.2006 bati81

takie pytanko techniczne - skad ty bierzesz rydze??????????????????

Zgłoś 17.09.2006 KZ

Jak to zkąd? Z lasu w Helu na Helu. Pozdro

Zgłoś 07.10.2007 nika

Na szczęście w tym roku rydze obrodziły:)) Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

Zgłoś 02.04.2008 Kazek

dzisiaj, akurat zrobiłem, dołożyłem jeszcze kawałki mięska z wywaru i starłem trochę marchewki gotowanej z wywaru. Brakuje niestety zielonej pietruszki, a tak to miodzio !!!!!!

Zgłoś 02.11.2011 vNWfVPVdEVvIdi

I really wish there were more artlcies like this on the web.