Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa z soczewicy

Tekst i foto noa 09-02-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty50 min.bardzo mało

Składniki:

- soczewica (2 garstki na osobe),
- woda,
- marchewka,
- ziemniak,
- listek laurowy,v
- sól.

Jak przyrządzić:

Soczewice namoczyc na noc w wodzie.
Wlac ja do garnka z woda w której sie moczyla dodac wiecej wody,sól,obrana i pokrojana marchew, obrany i pokrojony ziemniak,listek laurowy.
Gotowac pod przykryciem do miekkosci soczewicy. Jesli wychodzi za geste dodawac wody wrzacej.

Jak podawać?

Na cieplo z buleczka.

Uwagi:

Bardzo skraca czas gotowania namoczenie soczewicy na noc.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.02.2003 armando

zdaje sie ze ostatnio taka zupe jadlem na Slowacji , pychota :o)

Zgłoś 19.08.2003 kasiunia

nie trzeba moczyc cala noc, wystarczy zalac wrzatkiem i odstawic na 30min.

Zgłoś 30.09.2003 Ela

Jeśłi ta zupka tak smakuje, jak ta na Słowacji to super!!!

Prawdziwie pyszna... A może znacie przepis na zupę czosnkową, też jadłam ją na Słowacji, pych pycha.

Miłego jedzeniaPokaż więcej

Jeśłi ta zupka tak smakuje, jak ta na Słowacji to super!!!

Prawdziwie pyszna... A może znacie przepis na zupę czosnkową, też jadłam ją na Słowacji, pych pycha.

Miłego jedzenia

Zgłoś 09.07.2004 kac

to ile sie moczy,zalezy od rodzaju soczewicy,chyba dluzej jest z ta zielona-mam racje?

Zgłoś 14.11.2004 jamunka

OPCJE:

* soczewica brązowa: z marcheweczką (w kostkę) i podsmażoną cebulką, zupka na oleju. Można dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Przyprawy: słodka papryka + ostra, pieprz ziołowy, sól... Pokaż więcej

OPCJE:

* soczewica brązowa: z marcheweczką (w kostkę) i podsmażoną cebulką, zupka na oleju. Można dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Przyprawy: słodka papryka + ostra, pieprz ziołowy, sól.

* soczewica czerwona: z pomidorami (ewentulanie plus koncentrat pomidor.), wychodzi taka pomidorówka. Przyprawiać jak pomidorową (bazylia lub tymianek, pieprz ziołowy etc.)

A co do moczenia, najlepiej przez 2 godziny (przed gotowaniem), w zimnej wodzie. Wystarczy.

Zgłoś 15.01.2005 Magdalek

Soczewicę zieloną i brązową moczy się krótko, 1/2 do 1 godziny i trzeba porządnie wypłukać, bo trafiają się brudy i małe kamyczki (!!!). A gotować trzeba nie w tej wodzie, w której się moczy war... Pokaż więcej

Soczewicę zieloną i brązową moczy się krótko, 1/2 do 1 godziny i trzeba porządnie wypłukać, bo trafiają się brudy i małe kamyczki (!!!). A gotować trzeba nie w tej wodzie, w której się moczy warzywa strączkowe tylko w świeżej: fasole, groch, cieciorkę (tzw. groch włoski), soczewice (brązowe, zielone, czerwone). Wodę trzeba odlać i zbierać pianę podczas gotowania, bo puryny-niestrawne części warzyw strączkowych są kłopotliwe i dlatego niektórzy mają wzdęcia po fasolówce i grochówce. Czerwonej soczewicy się nie moczy i gotuje bardzo krótko, żeby się nie rozgotowała, bo jest bardzo delikatna. Chyba, że chce się zupę-krem, to wtedy dłużej gotować, aż do całkowitego rozpadnięcia się ziarenek (czyli ok. 1/2 godz).

Soczewice są łatwiej strawne i łatwiejsze w przygotowaniu niż reszta strączkowych. Polecam zupę suwalską (gdzie kiedyś uprawiano zieloną soczewicę): namoczoną i wypłukaną soczewicę zalać zimną wodą i gotować 10 minut, potem dodać ziemniaki krojone w grubą kostkę i kilka ząbków roztartego czosnku. Gotować do miękkości, przyprawy dodać wg uznania (pasuje majeranek, papryka sproszkowana), posolić pod koniec gotowania. Musi być dosyć gęsta. Podawać można z grzankami. Smacznego!

Zgłoś 15.09.2005 Maguri

Magdalek - w zasadzie nic dodać nic ująć. Zupie z czerwonej ciecierzycy dobrze, moim zdaniem, robią pomidory (spażone świeże, pelati, krojone) . Papryka w proszku jak najbardziej - i słodka i ... Pokaż więcej

Magdalek - w zasadzie nic dodać nic ująć. Zupie z czerwonej ciecierzycy dobrze, moim zdaniem, robią pomidory (spażone świeże, pelati, krojone) . Papryka w proszku jak najbardziej - i słodka i ostra. Kiedyś w "Złotym Ośle" w Katowicach jadłem zupę z zielonej soczewicy z pieczarkami i tez dawała radę. Generalnie soczewica to jest to.

Zgłoś 29.01.2007 Klusek

Maguri, pisząc "czerwona ciecierzyca" chyba masz na myśli soczewicę. A tak na marginesie, to ciecierzyca ma kilka polskich nazw: ciecierzyca, cieciorka, groch włoski.

Zgłoś 19.03.2007 lumiaa

Ja do wersji "suwalskiej" lubie jeszcze dodac garść podprażonych pesteczek dyni... mniam

Zgłoś 06.01.2008 modliszka-78

A ja robię zupę z soczewicy jeszcze inaczej (zresztą też znalazlam ten przepis kiedyś w internecie i całkiem dobrze się sprawdza:) Podgotowuję opłukaną wcześniej soczewicę czerwoną z warzywkami ... Pokaż więcej

A ja robię zupę z soczewicy jeszcze inaczej (zresztą też znalazlam ten przepis kiedyś w internecie i całkiem dobrze się sprawdza:) Podgotowuję opłukaną wcześniej soczewicę czerwoną z warzywkami (marchew, pietruszka, kawałek selera) lub jedynie z samą kostką rosołową jeśli nie mam zbyt wiele czasu ok 15 min. Kiedy soczewica jest już praktycznie rozgotowana na maśle podsmażam 3-4 rozdrobnione ząbki czosnku, kiedy są już zarumienione dodaję 1 lub 1,5 małej łyżeczki mielonego kminku. Przez moment podsmażam czosnek i kminek na maleńkim ogniu (tutaj wystarczy dosłownie 20 sekund) i dodaję to do zupy. Gotuję jeszcze przez 5-10 min doprawiam solą i piprzem, czasem dodaję łyżeczkę przecieru pomidorowego. Podaję z grzenkami.

Zgłoś 06.04.2008 varlarsa

polecam do takiej zupki dodać kiełki. pychota

Zgłoś 08.05.2008 Lena

Polecam dorzucić do zupki podsmażoną cebulkę. Pychota!!

Zgłoś 16.05.2008 jajko

A ja lubie jeszcze do zupy dorzucic troche sera żółtego, w plastrach, juz po ugotowaniu.. Super :)

Zgłoś 11.12.2009 kamka

Witam:)

Podaję przepis na moją zupkę z soczewicy:

pół szklanki lub szklanka soczewicy czerwonej, por, kawałek selera, dwie marchewki, może być ziemniak wszystko wrzucam do garnka zal... Pokaż więcej

Witam:)

Podaję przepis na moją zupkę z soczewicy:

pół szklanki lub szklanka soczewicy czerwonej, por, kawałek selera, dwie marchewki, może być ziemniak wszystko wrzucam do garnka zalewam woda i gotuję, następnie dodaję sos sojowy (zamiast kostek warzywnych), świeżo zmielony pieprz, gałkę muszkatałową i uwaga: CYNAMON.

Fajne danie dla osób lubiących eksperymentować, łączyć, mieszać delektować się smakami:) Zupka wychodzi bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, w sam raz na jesienno zimowy obiadek.

Aha fajnie jest też skropić cytrynką jak ktoś lubi.

Polecam