Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zwiebelkuchen (cebulowiec)

Tekst i foto jil 24-01-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8-10 porcji? złśredni40 min.?

Składniki:

Ciasto:
300g maki,
250g serka homogenizowanego,
1jajko,
3lyzki oliwy z oliwek,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
sol,
pieprz bialy,
kminek.

Nadzienie:
5 duzych cebul,
po kawalku papryki czerwonej zoltej i zielonej,
5 pieczarek,
kawalek szynki(moze byc z indyka) lub boczek,
125g masla,
1/4litra smietany,
200ml jogurtu,
4 jaja,
2lyzki maki ziemniaczanej,
1 lyzka maki normalnej,
1/2lyzeczki papryki slodkiej,
sol, vegeta, pieprz,
zolty ser.

Jak przyrządzić:

Na ciasto:
serek wymieszac z oliwa i jajkiem,dodac make z proszkiem,szczypte soli pieprz i kminek.Ciasto dobrze zagniesc i wstawic do zamrazalki na 20 minut(koniecznie)W tym czasie przygotowac nadzienie:na masle usmazyc cebule pokrojona w ksiezyce ,papryke i pieczarki.Posypac vegeta pieprzem i sola do smaku-ostudzic.Osobno usmazyc szynke lub boczek ja robie z szynka drobiowa.Jogut wymieszac z jajami smietana ,maka, papryka sypka , sola ,vegeta i pieprzem-roztrzepac.Przygotowac tortownice26-28cm.Ciasto rozwalkowac tak aby bylo wieksze od dna tortownicy(przynajmiej o 3cm)-to na brzegi(pieke na pergaminie).Ponakluwac gest widelcem,wylozyc cebule na to szynke, zalc mieszanka jogurtowa,wstawic do nagrzanego piekarnika 200°c i piec 40minut.10 minut przed koncem posypac startym zoltym serem.Pycha .Ah podawac z bialym winem.

Potrzebne przybory:

tortownica 26-28cm ze sciaganym bokiem

Jak podawać?

Z bialym winkiem.

Uwagi:

Gotowa juz tarte nalezy z 10-15 minut przestudzic
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.03.2003 Małgosia

Na pewno zrobię, już mi ślinka cieknie... Ale to chyba nie włoski wynalazek , tylko niemiecki, oder?

Zgłoś 12.02.2003 Dzidzia

No,No w koncu cos mi sie udalo i naprawde smakowalo.Polecam wszystkim

Zgłoś 09.02.2003 Bomila

Genialny przepis !!! Na pozór skomplikowany, bo zaskakuje ilością składników, ale prosty w wykonaniu. Smak wspaniały. Polecam. Amatorom zupy cebulowej szczególnie.

Zgłoś 13.12.2003 dorotkam

bardzo lubie smak cebuli,więc przepis mnie skusił.Niestety wyszło nie za dobre danie /a tyle przygotowań :((/ -odradzam ,zrobiłam krok po kroku wg przepisu i nikomu w domu nie smakowało .Moze in... Pokaż więcej

bardzo lubie smak cebuli,więc przepis mnie skusił.Niestety wyszło nie za dobre danie /a tyle przygotowań :((/ -odradzam ,zrobiłam krok po kroku wg przepisu i nikomu w domu nie smakowało .Moze inny przepis bede mogła polecic.

Zgłoś 13.01.2005 robertus

tylko do wlasciciela przepisu moglbys pisac po polsku glowna nazwe a niemiecka w nawiasie jestes polakiem?

Zgłoś 12.02.2005 binik

a ty co robertus z mlodziezy wszechpolskiej ze sie takich glopot czepiasz

Zgłoś 24.06.2005 ewa

A Tobie sie chyba pomylilo? Nie gniewaj sie ale to sa przepisy typu Pizza i wloskie!

Zgłoś 18.08.2005 kasia

ojejku ale sie czepiacie.

wiecie ze we wloszech robia cos bardzo podobnego?

la tarta z cebula, tylko bez jogurtu i serka topionego za to dodaja serek ricotta-taki bialy swiezy

... Pokaż więcej

ojejku ale sie czepiacie.

wiecie ze we wloszech robia cos bardzo podobnego?

la tarta z cebula, tylko bez jogurtu i serka topionego za to dodaja serek ricotta-taki bialy swiezy

a co do nazwy to dobrze jest napisane poniewaz to niemiecki przepis wiec nazwe polska sie powinno pisac w nawiasie.

papa

Zgłoś 30.12.2005 Gilbert

wszystko by było OK ale ta potrawa pochodzi chyba z Niemiec . Chyba że się myle ?

Zgłoś 05.01.2006 magda

ile nalezy dodac kminku??

Zgłoś 06.01.2006 baranka

do odwaznych swiat nalezy wyprobuje

Zgłoś 09.01.2006 baranka

danie super i na goraco i na zimno pyszotka moja rodzina nazwala to danie zapiekanka z internetu

Zgłoś 13.09.2006 bati81

ja znam to pod nazwa flamenkuchen, i oczywiscie bez papryki, to niemieckie danie dla biednych, wiec nie szynka tylko boczek, pycha, ciasto im ciensze tym lepsze

Zgłoś 18.09.2009

...LUDZIE - co to za przepis, moja babcia to robiła, i daje się tam tylko mnóstwo przyprawionej wczesniej podsmażonej cebuli i sypie się serem - GOTOWE!!!

skąd te papryki???

Zgłoś 23.05.2010 karolina

Flamenkuchen to coś zupełnie innego! z pewnością nie zapiekanka, ale tarta, a raczej coś w stylu pizzy - na cienkim cieście z kremowym sosem, cebulą i bekonem (przynajmniej klasyczna wersja Elsä... Pokaż więcej

Flamenkuchen to coś zupełnie innego! z pewnością nie zapiekanka, ale tarta, a raczej coś w stylu pizzy - na cienkim cieście z kremowym sosem, cebulą i bekonem (przynajmniej klasyczna wersja Elsässer - alzackie Flamenkuchen), choć podaje się je z różnymi dodatkami, również na słodko :)